NI ŠLO

Preveč so si želeli, morali bi biti skromni

Objavljeno 22. december 2014 17.58 | Posodobljeno 22. december 2014 17.58 | Piše: Marko Uršič

Jakov Fak in Teja Gregorin nista oplemenitila biatlonskega praznika na Rudnem polju. Mrkopaljčanovo osmo mesto je bilo domači višek, bronasta olimpijka pa je merila mimo.

Jakov Fak je prispeval najboljšo slovensko uvrstitev na Pokljuki. Foto: Igor Mali

Pokljuški biatlonski praznik v prekrasnem sončnem spomladanskem vremenu je prinesel vrhunsko bojevanje na tekaških smučeh in s puško, slovenski tabor pa je na koncu ostal z grenkim priokusom. V štirih dneh preizkušenj za Jakova Faka in Tejo Gregorin ni bilo zmagovalnega odra, najboljša uvrstitev je bilo osmo mesto Mrkopaljčana v tekmi s skupinskim startom.

A lepo po vrsti. V soboto je moško zasledovalno preizkušnjo na 12,5 kilometra dobil Norvežan Emil Hegle Svendsen, za njim pa sta se na drugo in tretjo stopničko uvrstila Rus Anton Šipulin in Francoz Martin Fourcade. Fak je bil ob dveh zgrešenih strelih v stoječem položaju 11., po prihodu skozi cilj se je odšel preobleč, nato pa pred sedmo silo navrgel: »Načrtovana je bila uvrstitev v deseterico. Ležeče streljanje je bilo zelo previdno, ker je bilo namreč zelo pomembno, da ohranim stik s skupino, ki je bila pred menoj. Vsak zgrešeni strel peče, tako sami sebe kaznujemo. Morda smo si preveč želeli vrhunskih uvrstitev, preveč govorili o njih. Menim, da bi morali biti bolj skromni. Zdaj bomo in bomo le pridno delali, če bo rezultat, pa bo to super.« Žensko zasledovalno tekmo na 10 km si je prisvojila Belorusinja Darja Domračeva, za drugo stopničko je tekla in streljala Finka Kaisa Mäkäräinen, tretja pa je bila Ukrajinka Valj Semerenko. Teja Gregorin je v cilj prispela kot 25., na strelišču je trikrat zgrešila. »Forma je takšna, kakršna je, iz nje sem izvlekla maksimum. Malce sem jezna nase, ker sem zgrešila zadnji strel leže; ta me je spet potisnil v ozadje,« je bronasta olimpijka pojasnila v ciljnem prostoru na Rudnem polju. Oba slovenska biatlonska asa sta v primerjavi s sprintom napredovala (Fak je bil tam 24., Gregorinova 34.), glavni trener Uroš Velepec pa je o njunima nastopoma menil: »Če bi pogledali analizo, kateri strel se najpogosteje zgreši, je to ravno zadnji. V takšni konkurenci, kakršna je v biatlonu, jih strelja tudi deset hkrati. Če hočeš priti naprej, moraš strele opraviti ne le natančno, ampak tudi hitro. Domračeva in Mäkäräinenova pa dominirata tekaško. Čar biatlona je, da se z dobrim streljanjem lahko višje povzpneš, Teja pa je nekako v razredu od četrtega mesta naprej.«

Anton Šipulin je v nedeljo nato zmagal na 15-kilometrski preizkušnji s skupinskim startom, prvi je bil že v sprintu, pred Martinom Fourcadom, tretji pa je bil Avstrijec Simon Eder. Jakov Fak je bil osmi, na strelišču je tri strele poslal v prazno, a imel drugi tekaški čas. »Bolje sem se počutil, a moram biti še boljši na strelišču, da bi to uresničil. Še zdaj ne vem, kaj se je zgodilo v petek. Če bi imel energetski kolaps v ponedeljek, bi bilo veliko bolje in lažje bi izpeljal ta vikend,« je menil 27-letni Gorskokotarčan.

Žensko skupinskostartno tekmo (tekle so na 12,5 km) je dobila Mäkäräinenova, kot druga je cilj prešla Francozinja Anas Bescond, tretja stopnička je pripadla Belorusinji Nadeždi Skardino. Teja Gregorin je bila 27., na strelišču pa je zgrešila kar šestkrat. »Razočarana sem nad vsemi pokljuškimi nastopi, vse bo treba čim prej pozabiti. To se zgodi le enkrat v sezoni ali še to ne. Na žalost se je to pripetilo prav tukaj, saj sem si želela pred domačim občinstvom pustiti boljši vtis. Če bi vedela, kaj se je zgodilo, bi povedala, a očitno sem v preveliki želji po ničli popokala vse naokrog in zadela povsod, le tam ne, kjer bi morala,« je povedala 34-letnica. Pokljuka ima sicer možnost že januarja spet gostiti tekmo svetovnega pokala; v nemškem Ruhpoldingu imajo namreč težave s pripravo prog; seveda manjka snega.

Fabjanova končala v polfinalu

Norveška smučarska tekačica Marit Bjørgen je na tekmi svetovnega pokala v Davosu vnovič zmagala v sprintu v prosti tehniki. Drugo mesto je osvojila Švedinja Stina Nilsson, tretja pa je bila še ena Norvežanka, Ingvild Flugstad Østberg. Vesna Fabjan, pred dnevi je prebolela virozo, je tekmovanje končala v polfinalu, na koncu je bila osma, Katja Višnar, Nika Razinger in Alenka Čebašek pa v četrtfinalu. Če bi imel energetski kolaps v ponedeljek, bi bilo veliko bolje.

Deli s prijatelji