SMUČARSKI SKOKI

Prevcu vse bolj dihajo za ovratnik

Objavljeno 09. marec 2015 16.53 | Posodobljeno 09. marec 2015 16.53 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc je za uvod skandinavske skakalne turneje v Lahtiju zasedel četrto mesto. Zmagal je Stefan Kraft in Prevčevo prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala znižal na le sedem točk.

Peter Prevc bo do naslednje tekme poskušal popraviti prezgoden odskok.

LAHTI – Finska je za ves zimskošportni svet zakon. V Kontiolahtiju poteka svetovno prvenstvo v biatlonu, v Lahtiju pa so za konec tedna razsajali nordijci. Na skakalnici Salpausselkä je bila v nedeljo preizkušnja za posamične točke svetovnega pokala, Peter Prevc pa je, po grenki izkušnji na SP v Falunu, branil rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. In jo tudi ubranil! As iz Dolenje vasi je na južnem Finskem doskočil do četrtega mesta, zmagal pa je sicer njegov prvi zasledovalec Stefan Kraft. Avstrijska moč je močno znižala Prevčevo prednost 57 točk v boju za veliki kristalni globus, a ta še vedno je, zdaj sedem točk.

Slovenci ekipno šesti

Jernej DamjanJurij TepešNejc Dežman in Peter Prevc so na ekipni tekmi svetovnega pokala v Lahtiju osvojili šesto mesto. Zmagali so svetovni prvaki Norvežani, ki so z dobro drugo serijo prepričljivo ugnali Nemce, tretji pa so bili Japonci. »Napake bom poskušal čim prej popraviti in jih ne kanim dolgo mleti v glavi.«

Enaindvajsetletniku s Solnograškega je v drugem lahtijskem skoku uspela tudi daljava dneva, 133 metrov in pol je bilo le dva metra manj od rekorda naprave Salpausselkä. Nemec Severin Freund je zastrašujočo formo v zadnjem času oplemenitil z drugim mestom v zalivu (Lahti v prevodu), za Prevcem zdaj skupno zaostaja za 72 točk, na tretji stopnički pa je po dveh skokih pristal Norvežan Anders Fannemel. Torej so se pred Petra Prevca uvrstili vsi njegovi najhujši tekmeci v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu. Kljub skandinavski zimi bo vroče, hudo vroče! Jutri bo nova preizkušnja v finskem Kuopiu, že danes so na vrsti kvalifikacije, a konec in vrhunec sezone od 20. do 22. t. m. v Planici bo veličasten. Točke svetovnega pokala sta dobila še dva slovenska orla. Jurij Tepeš je bil 13., mlajši Petrov brat Cene Prevc, to so bile zanj prve letošnje, pa si jih je prislužil s 17. mestom. Že po prvi seriji pa so se od skokov poslovili Jernej Damjan (31.), Nejc Dežman (34.), Jaka Hvala (37). in Matjaž Pungertar (44.).

Nabralo se je četrtih mest

»V zadnjem času se je, s svetovnim prvenstvom v Falunu, že kar nabralo teh četrtih mest. Zdaj jih je že veliko in ne smejo postati navada. Tokratno je posledica manjših napak, skok v prvi seriji je bil takšen, drugi skok pa je bil bistveno boljši. Lahti kot prvo postajo skandinavske turneje bom zapustil umirjeno, kajti vem, pri čem delam napake. Te bom poskušal čim prej popraviti in jih ne kanim dolgo mleti v glavi. Čas do druge tekme v Kuopiu bom porabil, da izboljšam svoje skoke, da popravim napake. Gre pravzaprav za to, da sem na mizi prezgoden in da zato preveč odskočim s trupom,« je Peter Prevc na lahtijskem skakalnem stadionu Salpausselkä ocenil uvodna finska tekmovalna skoka. 

 

Deli s prijatelji