FINALE

Prevčevi kulmski poleti v Planici pomenijo rekord

Objavljeno 16. marec 2016 11.33 | Posodobljeno 16. marec 2016 11.33 | Piše: Marko Uršič

Danes se s preizkušnjo letalnice bratov Gorišek v Planici začenja finale svetovnega pokala.

Peter Prevc bo v Planici zažigal. Foto: AP

PLANICA – 3, 2, 1... gremo! Tako bo danes v Planici, saj bo za začetek finala svetovnega pokala v smučarskih skokih (poletih) od 10. ure naprej na vrsti preizkus letalnice bratov Gorišek. Po današnjih testnih poletih pa sledi štiridnevni ognjemet orlovskih spretnosti letenja po razredčenem planinskem zraku v dolini pod Poncami.

Ker sami nismo nikoli skakali na smučeh in bi le filozofirali, je najbolje, da strokovno besedo o sezoni Petra Prevca in Slovencev ter napoved za planiško prireditev prepustimo nekomu, ki je skakal. Nekomu, ki se ne bo preveč romantično spominjal starih (planiških) časov in bo na svoj zanimiv način opisal, kaj bi gledalci pod Poncami in tudi tisti pred elektronskimi napravami lahko videli od letošnje Planice. Peter Žonta ima zmago v svetovnem pokalu z novoletne turneje 2003/04 v Innsbrucku, takrat pa je bil na turneji štirih skakalnic tudi skupno tretji. O Petru Prevcu, njegovi sezoni in seveda tudi drugih slovenskih orlov pa lahko govorimo le v superlativih. »Seveda, ni kaj dodati. Četudi ne bi bil na takšni ravni, če bi bil Peter denimo slabši za dvajset ali trideset odstotkov, bi bila to še vedno super sezona. Tudi če bi bilo za polovico slabše, da bi imel trenutno le sedem zmag namesto trinajstih, kot jih ima zdaj, so to vrhunski rezultati. Vemo, da je v svetovnem pokalu najmanj štiri leta, pa je dosegel do letošnje sezone šest zmag. V Planici lahko pričakujemo, da bo število trinajstih zmag še povečal. Peter je tip skakalca, ki bo še v nadaljnjih letih krojil vrh, po dolgem času je eden redkih, ki se znajdejo na vseh skakalnicah, v vseh razmerah. Je trdna osebnost, psihično je stabilen, telesno pripravljen, vse to je pot do uspeha. Ni tipičen letalec ne skakalec, vse zna, univerzalen skakalec-letalec je,« je Peter Žonta v besedah strnil zmagovalno formulo, ki je Petru Prevcu letos prinesla veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, naslov zmagovalca novoletne turneje in krono svetovnega prvaka v poletih. Je pa tudi vodilni v boju za mali kristalni globus za najboljšega v poletih.

Lani so slovenski letalci v Planici odnesli tris zmag, dve dvojni posamični, Peter Prevc pred Jurijem Tepešem in obratno, vmes v soboto je bila še ekipna, ko sta bila v postavi še Robert Kranjec in Anže Semenič. »Po mojem bo malce težje ponoviti ekipno zmago, tu so Norvežani, bo pa zelo na tesno. Odločala bo dnevna forma. Težko bodo ponovili vse zmage, a upam, da jih vseeno bodo. Bo pa tudi Peter v posamičnih tekmah imel težko delo z določenimi skakalci. Trije, štirje kandidati so, ki lahko zmagajo,« tudi Žonta ve, da Norvežani, Severin Freund in morebiti kakšen Avstrijec ter tudi 500-letnik Noriaki Kasai, jutri bo namreč nabral toliko nastopov v svetovnem pokalu, v Planici ne bodo stali križem rok.

Parabola leta

Kako pa Peter Žonta na letošnjem finalu svetovnega pokala na letalnici pod Poncami ocenjuje možnosti za izboljšanje svetovnega rekorda? »Ne vem, ali so še poglobili doskočišče, sicer pa je vse splet okoliščin. Ugodne vremenske razmere morajo biti in tehnično idealen skok. Če bo imel skakalec v spodnjem delu previsoko parabolo leta, bo težko postavil svetovni rekord. Le trije ali štirje so, ki ga lahko v Planici skočijo. Drugi letalci imajo pač takšno tehniko, da menim, da pri tistih daljavah ne bi obstali na nogah. Je pa seveda možno postaviti svetovni rekord. Med tiste, ki lahko skočijo rekord, štejem Petra Prevca, Jurija Tepeša, Andersa Fannemela in Andreasa Stjernena, tudi na Johanna Andréja Forfanga ne smemo pozabiti. Je pa res, da lahko preseneti tudi kdo z nižjo startno številko, ker bodo zaradi višjega naletnega mesta višje hitrosti. Proti koncu startnega seznama se vedno znižuje nalet, težje je, tekmovalna žirija gleda tudi na varnost tekmovalcev, ne le na svetovni rekord. Da pač vsi uživajo v dolgih poletih, ne pa da nastanejo kakšne poškodbe. Na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu je bilo vse že malce na meji, v spodnjem delu je bilo kar veliko padcev. Sploh če je svež sneg in je skakalnica slabo utrjena. Tamkajšnji Prevčevi poleti so bili ekstremni, v Planici bi pomenili tudi svetovni rekord,« je Peter Žonta napovedal planiško letalno pašo za oči. Upajmo torej na najboljše, kot statistični podatek pa omenimo, da je svetovni rekorder Anders Fannemel z lanskimi 251 in pol metra v Vikersundu.

Petkova tekma že razprodana

Včeraj je bila ustavljena prodaja vstopnic za stojišča za petkovo posamično tekmo v Planici. Na voljo je le še nekaj vstopnic za tribune. Tako v Planici ne bo mogoče več kupiti vstopnic za petek, soboto in nedeljo, za jutrišnjo, četrtkovo, dodatno posamično tekmo pa je vstopnic še dovolj. Prireditelji letošnje sklepne tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih vse obiskovalce brez vstopnic pozivajo, naj se ne odpravijo v Planico in s tem pripomorejo k večji pretočnosti prometa.

 

Deli s prijatelji