SVETOVNO PRVENSTVO

Prevčeva švedska grenkoba

Objavljeno 02. marec 2015 17.20 | Posodobljeno 01. marec 2015 21.33 | Piše: M. U.

Slovenski skakalci se na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju niti za konec niso okitili z odličjem.

Slovenski smučarji skakalci se na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu niso okitili z nobenim odličjem. Zadnja priložnost je bila ekipna tekma na 134-metrski napravi Lugnet, a Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan in Peter Prevc so ostali daleč od boja za odličja, na koncu so jim v izide zapisali šesto mesto. Po skakalnem ognjemetu se je z zlatim odličjem smejalo Norvežanom. Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel in Rune Velta so skupno prekosili vso konkurenco. Avstrijci Stefan Kraft, Michael Hayböck, Manuel Poppinger in Gregor Schlierenzauer so bili izjemno zadovoljni s srebrnim odličjem, bron pa so obesili za vratove Poljakov Piotra Zyle, Klemensa Muranke, Jana Ziobra in Kamila Stocha.

V slovenskem kvartetu je odličen skok, bilo je v prvi seriji, uspel Tepešu, meril je 126 metrov, in Slovenija si je po njegovem nastopu še delila drugo mesto z Norveško. Za konec prve serije pa se z metri, v zahtevnih vetrovnih razmerah, ni izšlo prav Prevcu; 117 metrov in pol je pomenilo padec s četrtega mesta na šesto, ki se ga varovanci glavnega trenerja Gorana Janusa nato niso več znebili vse do konca preizkušnje. Vodilni v svetovnem pokalu je po prvem skoku nemočno zakrilil z rokama, v drugi seriji pa je jezen poletel vse do 133 metrov in za konec pokazal svoj najboljši skok, dobil je tudi ocene dneva, v južnem delu osrednje Švedske. Jagodo na torto je dodal Nemec Severin Freund, ne skočil, poletel je kar 143 metrov, mnogo dlje od svojega rekorda skakalnice (135,5 m), a po pristanku, skoraj že na ravnem delu doskočišča, podrsal z rokama, torej je šel polet v letopise kot padec. Je pa izvrstni Nemec celo poskušal, na takšni daljavi, pristati v telemark!

Nauk za naprej

Ekipni skoki so se, zaradi vetrovnega švedskega poznega popoldneva, sicer začeli s petnajstminutno zamudo, zaradi močnega piša pa je pred tem odpadla tudi poskusna serija. A vetrovno je bilo tudi na razpredelnici, boj je bil razburljiv, vrstni red se je zanimivo sukal. Po srečnih medaljarjih so bili razočarani predvsem Nemci, olimpijski prvaki so bili le peti, mesto za četrtimi Japonci, ki so bili v Sočiju bronasti. Le Avstrijci so, po siju, ubranili srebrno odličje z iger ob Črnem morju, na prejšnjem nordijskem SP v Italiji pa so bili, denimo, prvaki, takrat že petič zapored, pred Nemci in Poljaki. Za primerjavo še podatek, da je bil slovenski zaostanek za prvimi Norvežani na koncu kar 75,1 točke, za bronastimi Poljaki pa 50,6 točke. »Podobni skoki, kot je bil zadnji, bi mi morali uspevati že vse prvenstvo. Šele za konec mi je uspel res dober skok. S prejšnjih velikih tekmovanj sem odšel s pozitivnimi občutki, to pa je prvo, po katerem se vračam z grenkim priokusom. A tudi iz tega se da kaj naučiti,« je misli na plan dal Peter Prevc, saj mu v Falunu, po prejšnjem SP in po olimpijskih igrah, kjer je obakrat pobral srebro in bron, niso za vrat obesili odličja.

»V ekipni tekmi je za mesta pri vrhu potrebnih osem dobrih skokov, nam pa se je vse začelo podirati že v prvi seriji. Za uvod mi je uspel super skok, imel sem ugoden veter, zaradi česar je bilo zaletno mesto nizko. To mi sicer ne ustreza najbolj, a mi je tokrat uspelo. V finalu je bilo med mojim nastopom manj vzgonskega vetra, v želji po dobrem skoku sem šel vse preveč na silo,« pa je Jurij Tepeš zaokrožil slovensko falunsko skakanje.

Deli s prijatelji