PO ZMAGAH

Prevc zaupa žiriji in se posveča le skokom

Objavljeno 21. januar 2014 18.26 | Posodobljeno 21. januar 2014 18.27 | Piše: Marko Uršič

Najboljši slovenski skakalec je po ekipni zmagi in drugem posamičnem mestu v Zakopanah strnil vtise.

Nedeljska farsična tekma smučarjev skakalcev v Zakopanah se še ni polegla v miren kotiček spominov. Deževna in vetrovna ruleta z razmočeno naletno smučino le ni bila (usodno) ruska, kratko je potegnil tudi najbolj izkušeni Slovenec Robert Kranjec, ki je včeraj o delovanju tekmovalne žirije navrgel: »To je bilo bolno, morali bi počakati s skoki.« Peter Prevc je v formi kot drugi PP (Primož Peterka) v svojih časih, na Poljskem mu je veter morda odnesel tudi zmago, pristal je na drugem mestu. Kako pa se konkretno čuti, ko je skakalec v formi, kakšni so občutki? »Ko si v formi, je veliko lažje, veš, na kaj je treba biti pozoren, da ne narediš prevelike napake na mizi. Poznaš že samo pripravo na tekmo, poskušaš se spomniti tistih, po katerih si imel dobre rezultate, kako si se nanje pripravil. Občutek v zraku je enak, lažje je, ker ohraniš več hitrosti in te dlje nese, a prav zelo drugače pa ni,« je začel 21-letnik iz Dolenje vasi. Posamično tekmo v Zakopanah je imenoval, po eni strani, za malce smešno, nas pa je zanimalo, ali ima v pogovoru zanjo še kakšen močnejši izraz. »Ne. To je šport v naravi, to je prvo. V naravi se marsikaj dogaja, vidimo, da tukaj že vso zimo nimamo snega, in zato se tudi zgodijo takšne tekme. Žirija se potrudi, da maksimalno naredi, kar lahko, mi pa tudi,« je pojasnil Prevc.

Razmere nikoli enake za vse

A nedeljski zmagovalec, Norvežan Anders Bardal, je imel pomoč vzgonskega vetra, slovenski zvezdnik ga ni imel. Toda ker je v odlični formi, je doskočil do druge zmagovalne stopničke. »Če si v formi, je lažje, manj dejavnikov je, ki te zmotijo. Razmere pa nikoli ne bodo enake za vse.« A ko bi bile vsaj približno podobne pri vseh, da ne bi bilo takšnih odstopanj. Žrtev razmer je bil tudi Kranjec, imel je katastrofalne razmere. »Pa tudi Gregor Schlierenzauer jih je imel,« je vskočil Pero Mišica. A Avstrijcu Thomasu Diethartu in Nemcu Andreasu Wellingerju so v prvi seriji dovolili ponoviti skok. »A sta potem, zaradi še slabše smučine, skočila še slabše,« je dopolnil Prevc. »Posvetiti se je treba le skokom, žiriji zaupam, koridor imajo napisan in to je to,« je konec debate udaril veliki slovenski up za olimpijske boje v Sočiju.

Po komediji zmešnjav na uvodu sezone v Klingenthalu je bil tudi ob vznožju Visokih Tater cirkus, ko se ni vedelo, kdo (skakalno) pije in kdo plača. Ker Soči leži ob Črnem morju, je kaj podobnega pričakovati tudi tam. A prav tako je dejstvo, da je med slovenskimi skakalnimi mušketirji Prevc v odlični formi, kvartet pa je tudi na ekipnih tekmah v svetovnem pokalu dokazal, da na skakalnicah ubrano poje. Forma torej je, upajmo, da se bosta vetrovna ali deževna ruleta v Sočiju ustavili na slovenski (žlahtni) številki.

Deli s prijatelji