SKOKI

Prevc v nemški grozi ohranil mirne živce

Objavljeno 24. november 2014 12.49 | Posodobljeno 24. november 2014 12.51 | Piše: M. U.

Slovenski skakalci se iz Vzhodne Nemčije vračajo z dvema petima mestoma Petra Prevca in ekipe.

Peter Prevc je po olimpijskih igrah pred novim velikim izzivom – velikim kristalnim globusom.

Slovenski smučarji skakalci so se na uvodno tekmo nove sezone svetovnega pokala odpravili brez podpisanih pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije in v Klingenthalu je večina tudi skakala tako, kot da jih krčijo pogodbene težave. Na nedeljski posamični tekmi je šampion Peter Prevc doskočil do petega mesta, tja se je prebil po osmem v prvi seriji, Anže Lanišek pa se je izkazal z 21. mestom, s katerim si je priskočil prve točke v svetovnem pokalu. Lanišek je bil v kvalifikacijah sicer 41., nastopil pa je zaradi odpovedi poškodovanega Poljaka Kamila Stocha, v zadnji sezoni zmagovalca globalnega tekmovanja in dvakratno zlatega z olimpijskih iger v Sočiju. Matjaž Pungertar je končal na 26. mestu. Zmagal je sicer Čeh Roman Koudelka, zanj je bil to prvenec v svetovnem pokalu, zanimivo pa je, da je bil najboljši že v petkovih kvalifikacijah. Čehu sta se na stopničkah pridružila še Avstrijec Stefan Kraft in Nemec Andreas Wellinger; ta je po prvi seriji vodil.

Brez finalnega skoka sta včeraj ostala Jurij Tepeš (31.) in Jernej Damjan, ki je prvo serijo končal na 36. mestu. »Predvsem čestitke Petru za res vrhunski rezultat ter tudi čestitke Lanišku, saj so to njegove prve točke za svetovni pokal. Res, da je priložnost dobil tik pred zdajci, kajti bili smo že na skakalnici, in vesel sem, da so Poljaki pravočasno poslali obvestilo o odpovedi Stocha, da je Anže lahko tudi skakal,« je povedal glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus. Dvakrat žlahtni Sočijec Peter Prevc pa je navrgel: »S tem dosežkom sem zelo zadovoljen. Bolje je od lanskega leta in to je to, na kar sem pred začetkom sezone tudi upal.« Janus pa je ocenil tudi druge slovenske nastope.

»Jurij je za finalom zaostal zgolj za 0,1 točke in lepo se je videlo, da si napak na tej ravni preprosto ne smeš privoščiti. Če so večje, je v finale potem zelo težko priti. To se je pripetilo tudi Damjanu. Želja je velika, njemu se je pripetila groba napaka, a nič ne de. Čaka nas Kuusamo in gremo naprej,« je pojasnil Janus.

Poleg Stocha, poškodovan ima levi gleženj, jo je v petek s poškodbo skupil tudi 18-letni Norvežan Phillip Sjøen. Poleti je z dvema zmagama blestel na tekmah velike nagrade. Na treningu je grozljivo padel in nemudoma so ga odpeljali v bolnišnico. Ni pa utrpel resnejših poškodb. Glede Stochove poškodbe bo več znanega danes, ko bo na Poljskem opravil dodatne zdravniške preglede. Ne kaže ravno najbolje, saj sumijo, da ima nategnjene vezi. Konec tedna na Finskem bo v svetovnem pokalu za Slovenijo skakal še Tomaž Naglič, ki bo zamenjal Jako Hvalo.

Rutiner Robi

To je bil posamični del Klingenthala, v soboto pa je bila v Vzhodni Nemčiji še ekipna tekma. Lanska zmagovalka Slovenija je letos pristala na petem mestu, pred njo pa so se zvrstile Nemčija, Japonska, Norveška in Finska. Avstrijci so, denimo, zasedli šele osmo mesto, Poljaki brez poškodovanega Stocha pa so ostali zunaj finala. Janus je za tekmo določil Tepeša, Roberta Kranjca, Damjana in Prevca. »Vsekakor sem s petim mestom zadovoljen. Predvsem sem vesel tega, da so fantje stopnjevali svoje nastope, kar po treningu in kvalifikacijah zagotovo ni bilo lahko. Veseli me tudi dejstvo, da je Robi, ki sem ga v ekipo uvrstil kljub ponesrečenim kvalifikacijam, dokazal, da je rutiner, in prepričan sem, da bo šlo na bolje. V finalu jih je bilo že lepo gledati. Predvsem je škoda tretje in četrte skupine, kjer sta nastopala Jernej in Peter, ki sta imela nekoliko slabše razmere, in tam smo izgubili kar nekaj metrov. A ne glede na to je peto mesto soliden rezultat,« je Goran Janus ocenil ekipno skakanje. 

Deli s prijatelji