GNEČA NA VRHU

Prevc in Stoch si podajata rumeno majico

Objavljeno 03. marec 2014 17.45 | Posodobljeno 03. marec 2014 17.45 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc osvojil šesto mesto v Lahtiju, Kamil Stoch mu je z zmago slekel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu.

Peter Prevc je po olimpijskih igrah pred novim velikim izzivom – velikim kristalnim globusom.

Sezona je za smučarje skakalce zelo zanimiva in polna preobratov. Kamil Stoch in Peter Prevc sta na olimpijskih igrah v Sočiju vzela po dve odličji, Poljak dve zlati, Pero Mišica srebrno in bronasto, zdaj pa se v svetovnem pokalu ogorčeno bojujeta za veliki kristalni globus. Enaindvajsetletnik iz Dolenje vasi tistega malega, za polete, namreč že ima. V včerajšnji posamični tekmi v Lahtiju, drugi po petkovi, je slavil Stoch, Prevc pa se je po boljšem finalnem skoku z desetega mesta po uvodni seriji prebil na šesto. A to je tudi pomenilo, da je 26-letnik iz Zakopan, s peto zmago to zimo v svetovnem pokalu, spet prevzel rumeno majico. »Tokrat nisem bil dovolj dober, da bi obdržal rumeno majico vodilnega. S svojimi nastopi sem zadovoljen, saj sem popravil vtis z ekipne tekme. To sem preprosto pozabil, za tokratnega se je bilo treba ponovno zbrati. Lahko rečem, da se nekoliko že veselim tekme v Kuopiu, saj smo bili kar dolgo tu v Lahtiju,« je razmišljal Peter Prevc.

Nejc Dežman, sicer vodilni v celinskem pokalu, je po zaslugi odličnega drugega skoka s 15. mesta po prvi seriji napredoval na 11., Jernej Damjan je z 28. prišel na 17., Jurij Tepeš pa končal kot 20. Nemcu Severinu Freundu v polovici tedna sicer ni uspelo zmagati še tretjič, po Falunu in prvi tekmi v Lahtiju, tretji pa je bil po dolgem času – vse od januarja ni bil na stopničkah – Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Japonski veteran Noriaki Kasai se je sicer vrnil po poškodbi kolena, Lahti zapušča z devetim mestom.

Torej bo boj za veliki kristalni globus še nadvse razburljiv. Do konca je le še pet tekem, Stoch ima 1131 točk. Prevc je drugi (1078), vnovič bo napadal rumeno majico. V ozadju pa napada tudi odlični Nemec Freund z 907 točkami. Dan prej kot druga posamična tekma je bila v Lahtiju ekipna tekma. Sloveniji je po tretjem mestu po prvi seriji na koncu celo kazalo na drugo, ravno na koncu pa je bil Prevc s ponesrečenim nastopom tragični junak in slovenska četverica je končala na četrti stopnički. To je bila tretja ekipna tekma sezone, obe prejšnji, v Klingenthalu in Zakopanah, pa so dobili Slovenci. Na Finskem so sicer slavili olimpijski podprvaki Avstrijci pred zlatimi iz Sočija Nemci in Norvežani. »Rad bi čestital fantom za lep boj, saj se do zadnjega ni vedelo, kako se bo na koncu razpletlo. Res škoda, da je Peter v finalu naredil grobo napako. To pa je ravno tisto, kar te približa ali pa oddalji. Peter je bil v poskusni seriji zelo suveren. Nato pa je že v prvi naredil manjšo napako, v finalu pa še večjo,« je oceno podal glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus.

Kranjec besen kot ris

Poškodovani Robert Kranjec vadi v Planici in se hkrati z zdravljenjem bolečega kolena želi vrniti na tekme svetovnega pokala in nastopiti na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu, kjer brani naslov. Pretekli teden je treniral na 90-metrski napravi, obljubili pa so mu, da bodo za vikend usposobili tudi 120-metrsko skakalnico. A to se ni zgodilo, in priče znajo povedati, da je bil Kranjec v soboto res besen. Ironija je, da je odgovoren posameznik, ki z vrha poveljuje vse za pripravo planiških skakalnic, Jelko Gros, vendar se je prejšnji teden kot komentator in funkcionar mudil na tekmah v Skandinaviji. Tako 32-letnega Kranjčana v tem trenutku onemogočata kar dve stvari: poškodba in nepripravljena skakalnica. A s takšno voljo po skakanju in uspehih bo prešel tudi to oviro.

Deli s prijatelji