SVETOVNO PRVENSTVO

Prevc spakiral kufre, domov gre

Objavljeno 28. februar 2017 20.11 | Posodobljeno 28. februar 2017 20.11 | Piše: STA, A. L.

Doma bo v miru znova skušal najti občutke, kakršne je imel na začetku sezone.

Fotografija je arhivska.

LAHTI – Na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v Lahtiju so skakalci danes opravili drugi uradni trening na veliki skakalnici. Nastopu se je od slovenskih skakalcev odpovedal Peter Prevc, njegov mlajši brat Domen pa se bo vrnil domov, saj se tudi z veliko skakalnico v Lahtiju ni spoprijateljil.

Drugega uradnega treninga pred kvalifikacijami na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v Lahtiju, ki so na sporedu v sredo, se v celoti ni udeležilo kar nekaj skakalcev, poleg Petra Prevca na zaletni rampi ni bilo tudi Kamila Stocha, Avstrijca Manuela Fettnerja, Japonca Noriakija Kasaja, manjkali pa so tudi vsi nemški skakalci.

76 metrov

Glavni trener slovenske skakalne reprezentance je imel tako na vrhu skakalnice na današnjem treningu le štiri skakalce, že po prvem skoku pa je ostal samo s tremi. Domen Prevc je s 76 metri končal letošnje svetovno prvenstvo, ki mu ne bo ostalo v najlepšem spominu. Odločitev strokovnega vodstva je, da se Domen vrne domov.

»Če povem po pravici, sem se tukaj imel, če odštejem skoke, čisto dobro. Res je, da nisem užival v skokih, a nekaj sem zase le naredil. Mogoče pa je to dobra izkušnja zame, nekaj se bo iz tega treba naučiti. Mene je še vsako leto takole 'udarilo po glavi', ampak letos žal nisem imel priložnosti, da bi odšel domov in treniral. Lani sem imel precej odmora med sezono in sem lahko opravil kar nekaj treninga, zato je tudi lažje steklo. Letos pa sem tukaj, vseskozi sem vam na očeh, vedno me lahko vprašate o vsakem skoku. Tako je prišlo, da je ta nesrečni kraj tukaj na svetovnem prvenstvu. Podpiram pa odločitev Gorana Janusa, da grem čim prej domov in da naredim, kolikor se da veliko treningov,« je po zadnjem skoku letos v Lahtiju povedal najmlajši bratov Prevc, ki je tako kot njegov srednji brat Cene že končal letošnje prvenstvo.

Daljava dneva

V prvi seriji za trening je bil najboljši Slovenec Jurij Tepeš s 119 metri in deveto oceno, solidna sta bila tudi Jernej Damjan s 114 metri ter 16. oceno in Anže Lanišek s 113 metri in 19. oceno. Najboljši je bil Norvežan Andreas Stjernen s 127 metri, še dva metra dlje pa je skočil Johan Andre Forfang, ki pa je imel šesto oceno. V drugi seriji je bil Tepeš s 119,5 metra in sedmo oceno spet najboljši slovenski skakalec, Damjan je imel s 115 metri 23. oceno, Lanišek pa s 104,5 m 39. Najdaljši je bil tokrat Stjernen s 129,5 m. V tretji seriji pa je s 131,5 m daljavo dneva postavil Avstrijec Stefan Kraft, svetovni prvak s srednje skakalnice, slovensko daljavo dneva pa je s 120,5 m postavil Damjan (11. ocena), Lanišek je pristal pri 100,5 m (30. ocena), Tepeš pa pri 99,5 m (31. ocena).

V kvalifikacijah, ki bodo na sporedu v sredo ob 17. uri, bodo Slovenijo zastopali Tepeš, Damjan in Lanišek, medtem ko ima Peter Prevc nastop na četrtkovi tekmi že zagotovljen.

Deli s prijatelji