DOBER ZAČETEK

Prevc še ima rezerve, zato zmaga ni daleč

Objavljeno 24. november 2015 12.03 | Posodobljeno 24. november 2015 12.03 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Peter Prevc

Slovenski skakalci so po uspešnih uvodnih tekmah optimistično naravnani.

Slovenski skakalci so v Klingenthalu udarili v klin. Dve drugi mesti (ekipno in Peter Prevc posamično), osmo Domna Prevca in deseto Jurija Tepeša v uvodnih dveh tekmah svetovnega pokala so odlična napoved za to zimo, a lepo počasi. Sneg in mraz bosta vztrajala še približno štiri mesece, sezona je dolga. »Nisem razmišljal naprej, gledal sem le na to, kako se bo odvila tekma. Rezerve pa so, zmaga ni daleč. Zadovoljen sem, da so se tekme razpletle, kot so se. Zadovoljen s tem, da sem se takoj ujel s skakalnico in sem lahko skakal relativno umirjeno in stabilno. Ni bilo velikih nihanj, vsi skoki so bili na zelo visoki ravni. Tudi dolžine so bile kar dobre, tako da niti rezultati niso izostali. Po drugi strani pa me veseli, da skoki še niso bili popolni, vem, da imam še kaj za izboljšati. Le s tem, ko stremiš naprej, lahko napreduješ. Že zdaj se vidi, da je krog, ki se je v Klingenthalu boril za zmago oziroma stopničke, dosti velik. Hkrati pa je treba upoštevati, da marsikdo še ni pokazal vsega, kar zna, ravno zaradi tega, ker je bila to prva posamična tekma. Zanimivo bo, je pa res, da je treba počakati vsaj mesec dni, da se vse skupaj malce začne mešati gor in dol, da se ustalimo,« je Peter Prevc pojasnil odgovore, ki jih je za uvod sezone dobil na Saškem. Najmlajši, 16-letni brat Domen, je neustrašno zablestel z osmim mestom. »Domnu sem dal le nasvet, naj vse naredi umirjeno, kaj več se pa niti nimava pogovarjati. Trenerji so tisti, ki ga večkrat vidijo skočiti kot jaz, vedo, kako ga je treba usmeriti. Tudi tehnika je pomembna, in oni veliko bolje vedo, kje so napake,« je bratovsko navrgel Pero Mišica.

Dolgi pukl

Karavana orlov bo iz Saške odšla v Skandinavijo, v petek in soboto bosta posamični tekmi v finskem Kuusamu. »Tamkajšnja skakalnica je zelo specifična, že malce starejša, bom po domače povedal, ima zelo dolg pukl. Če nisi dosti previden, se lahko gori zelo hitro zatakneš. Veliko bo odvisno tudi od vetra, kolikšen bo. Na veter pač ne morem vplivati, bomo videli, koliko bo narava imela vpliva na razplet. A upam, da ga ne bo preveč,» je zadnjo sezono skupno drugi svetovnega pokala uprl pogled proti deželi tisočerih jezer. Njegov brat pa je kot debitant v svetovnem pokalu, po drugem ekipnem mestu in osmem posamičnem, trenutno največja senzacija smučarskih skokov. Tako mora zdaj odgovarjati tudi o svoji osebni plati, slovensko sedmo silo zanima, s čim se v prostem času ukvarja novi Prevčev as. »Zanimajo me računalniki, znanost. Gledam Discovery Channel in National Geographic, študiral bom nekaj v naravoslovni smeri,« je razložil.

Juriju Tepešu se je z 10. mestom uresničilo to, kar si je želel za sezonski uvod, boljši začetek kot lanski. »Zame je to zelo pomembno, sezono sem si želel tako začeti. Praktično pa sem sploh zadovoljen, ker od prvega skoka skačem konstantno, in sem v bistvu nenehno med najboljšimi tridesetimi v svetovnem pokalu, in tam bi rad tudi ostal. Kuusamo je, če bi temu tako rekel, zame še malce zaklet. Običajno smo na Finsko prišli z zelo malo skoki, tam pa je skakalnica tako specifična, da moraš vsaj z mojo tehniko zelo dobro skakati, da prideš čez njeno hrbtišče. Upam, da sem letos bolje pripravljen in da se bo to pokazalo tudi na tekmi,« pa se je Tepeš ozrl na tekmi v Severni Ostrobotniji. V Kuusamu bosta sicer namesto Domna Prevca in Anžeta Laniška skakala Jaka Hvala in Anže Semenič. Ostajajo pa P. Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Nejc Dežman.

 

Deli s prijatelji