SVETOVNI POKAL

Prevc potegnil ekipni voz

Objavljeno 11. februar 2013 10.36 | Posodobljeno 11. februar 2013 10.36 | Piše: M. U.

Slovenski smučarski skakalci so v Willingenu dosegli novo ekipno zmago v svetovnem pokalu.

WILLINGEN – Ekipna zmaga je spet tu, a resda smučarski skoki niso atletika. Tam zmago lahko pobere tudi sprinterski talent s Svetega Krištofa in Nevisa ali metalec kopja iz Trinidada in Tobaga, vrh pri skakalcih pa je omejen, predvsem ekipno. A če se ponudi priložnost, jo je treba pač pograbiti. Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Peter Prevc in Robert Kranjec so v Willingenu udarili nov ekipni zlati pečat v svetovnem pokalu. Norvežane in Nemce so pustili za seboj in pred svetovnim prvenstvom dali še zamah samozavesti za naskok na odličja. V tretji preizkušnji takšne sorte v sezoni so tudi tolikokrat stali na stopničkah, zmagali so še v Zakopanah.

V nemškem zimskem razpoloženju so vodili že po prvi seriji, Prevc je s 143 metri postavil največjo daljavo. Slednji je v drugo s 142 m spet imel najboljšo metražo svoje skupine in lahko so si zadovoljno segli v zmagoviti objem. »Za nami je zelo lepa tekma v lepem vremenu. Vse skupaj se je dobro izšlo za nas. Zmage nismo pričakovali, vendar smo je veseli. Za nadaljevanje nemške turneje bomo videli, kako se bomo spopadli s pritiskom,« je navrgel Tepeš. Na nemški turneji, na kateri bo zmagovalec prejel 100.000 evrov nagrade, bosta namreč šteli še preizkušnji v Klingenthalu v sredo in tekmi v poletih v Oberstdorfu, to bo 16. in 17. februarja. Glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus je seveda tudi imel kaj za pristaviti: »Tekma je bila zelo napeta in zanimiva, fantje so vsak posebej oba skoka odlično opravili. Fantastično. To je bilo šampionsko. Občutek, ko ti tuji trenerji čestitajo za zmago, je super, in to traja že nekaj časa. Samo tako moramo delati naprej.«

Uvod za Predazzo

Posamična tekma v Willingenu je odpadla zaradi premočnega vetra. Zima je pač zima in kaže svoje, tudi grde, bele zobe. »Skakalcev preprosto nismo mogli spustiti po zaletišču, saj v takšnih vremenskih razmerah ne moremo zagotoviti ustrezne varnosti,« je povedal Walter Hofer, direktor tekmovanja pri Mednarodni smučarski zvezi. Odpadlo tekmo naj bi pripravili v petek v Oberstdorfu. Slovenski tabor je v formi in samozavesten, fantje so nabrušeni, vse poteka v vzdigajoči se krivulji. Kranjec po medlem začetku pravi, hvala Hvali za vpad v svetovni vrh, za Prevca se je vedelo, da bo zasijal, Tepeš pa lepo dopolnjuje mozaik. Načrtno delo je začrtalo tudi izide po širšem pričakovanju, ob poletnem sijaju bo navrglo še kakšne stopničke tudi na manjših napravah. Od 20. februarja bo na SP v italijanskem Predazzu šlo zares, bodo Slovenci tekmece spravili v predal in pobrali kakšno odličje? Tradicionalno zimskokrvni Avstrijci, Norvežani, Nemci, kakšen Poljak se s tem ne bodo povsem strinjali, a slovenska javnost od skakalcev gotovo pričakuje veliko.

Deli s prijatelji