FIEMME 2013

Prevc poskrbel za blišč slovenskih nordijcev

Objavljeno 04. marec 2013 08.12 | Posodobljeno 03. marec 2013 21.20 | Piše: Marko Uršič

Slovenski izkupiček na svetovnem nordijskem prvenstvo v Italiji sta srebrno in bronasto odličje Petra Prevca.

Norvežanka Marit Bjørgen je nordijska kraljica.

VAL DI FIEMME – Svetovno prvenstvo v italijanski provinci Trentino je končano, nordijci vsega sveta so se raztepli po domovinah in drugih tekmovališčih. Slovenski izkupiček v dolini Fiemme sta srebrno in bronasto odličje skakalca Petra Prevca, v najmočnejši partiji pred prvenstvom, ekipni tekmi, pa Slovenci iz rokava niso potegnili asa, ampak le poba in končali na šestem mestu. Glavni trener Goran Janus si je pred Dolomiti želel kolajno, dejal je, da bodo imeli štirikratno priložnost za to, in dve je izkoristil Gorenjec iz Dolenje vasi. Prevc se je celo prvič v karieri povzpel na zmagovalne stopničke. Trije mušketirji Robert Kranjec, Jaka Hvala in Jurij Tepeš so v Italiji skakali slabše od pričakovanj, zato Slovenija tudi v moštveni tekmi ni ubranila ugleda, ki si ga je pridobila s stopničkami v sezoni svetovnega pokala. »Od drugih fantov smo zagotovo pričakovali več, tudi sami od sebe so to pričakovali, a preprosto ni šlo. Bili so, vsaj zdi se, v krču, pričakovali so toliko več, a se jim ni izšlo,« pravi Janus. A žlahtni kovini sta tu in smučarji skakalci so, kljub vetrovnim pastem za Prevčeve sotekmovalce, upravičili zaupanje.

Švedi le do zlata

Johan Olsson je bil najboljši v najdaljši tekaški preizkušnji na svetovnem prvenstvu. Na 50 kilometrov klasično je drugo mesto osvojil Švicar Dario Cologna, tretji pa je bil Kazahstanec Aleksej Poltoranin. Šved si je zmago zagotovil po samostojnem pobegu že po tretjem krogu, prednost pred zasledovalci pa je brez večjih težav obdržal vse do konca kraljevske preizkušnje.

Skakalke sta zdelala bolezen, a tudi pomanjkanje izkušenj, to je bil le sezonski vrh. »Ni se izšlo, čeprav smo bili pred prvenstvom kar v dobri formi. A dejstvo je, da so se nam zgodile določene stvari, na katere nismo imeli vpliva. Pred prvenstvom bi bil izjemno razočaran nad takšnimi rezultati, zdaj moram gledati iz drugega zornega kota,« je glavni trener Matjaž Triplat ocenil nastope varovank. Smučarji tekači in tekačice so vrhunec doživeli s četrtim mestom Katje Višnar v sprintu v klasični tehniki. V težki sezoni, seveda brez ledolomilke Petre Majdič, je to uspeh, saj v svetovnem pokalu ne gre in ne gre. A z izjemo tekmovalnega prebliska Višnarjeve in Vesne Fabjan na italijanskem snegu tudi ni videti napredka drugih. Samokritičnost pa je tudi ena od človeških in tako tudi trenerskih vrlin. Sedmo mesto na srednji skakalnici je glavni izkupiček kombinatorcev oziroma Marjana Jelenka, ta je bil še deveti v dvojici z Mitjo Oraničem. Enaindvajsetletni nekdanji mladinski svetovni prvak je prihodnost slovenskega kombiniranega skakanja in teka.

Junaka
 Marit in Jason

Junaka nordijskega svetovnega prvenstva pa sta bila Marit Bjørgen in Jason Lamy-Chappuis. Norvežanka je osvojila štiri zlata odličja in srebrno; najboljša je bila v sprintu, preizkušnji skiatlona, štafeti in na 30 kilometrov klasično, druga je bila na desetkilometrski razdalji v prosti tehniki. Bjørgnova je vsega skupaj na SP zbrala 19 kolajn: 12 zlatih, štiri srebrne in tri bronaste. Gre za najuspešnejšo tekačico vseh časov, rojena Trondheimčanka, zdaj živeča v Midtre Gauldalu, ima še tri zlate olimpijske kolajne iz Vancouvra ter tri srebrne in eno bronasto. 26-letni Jason Lamy-Chappuis je posebnež. Rodil se je v Missouli (zvezna država Montana v ZDA) francoskemu očetu in ameriški materi. Pri petih letih, ko je že začenjal nordijsko kariero, se je družina preselila v vzhodno Francijo, nadaljevanje pa je legenda. V dolini Fiemme je osvojil tri zlata odličja (pri dveh so mu, dvojica in ekipno, pomagali sotekmovalci) in bronasto; vsega skupaj ima na SP štiri zlate in tri bronaste kovine. Oficir francoske mejne patrulje je tudi olimpijski zmagovalec iz leta 2010 v Kanadi na srednji skakalnici.

V skupnem seštevku odličij so bili na SP v Italiji seveda v ospredju Norvežani; 8, 6, 6 je njihov izkupiček. Zanimivo, na drugem mestu je Francija le s kombinatorskimi kolajnami (3, 0, 1). Drugi Skandinavci so hudo razočarali; Švedi imajo ob šestih srebrnih le eno zlato kolajno, Finska celo le en bron; katastrofa!

 

 

Deli s prijatelji