ZMAGA

Prevc je zlati orel novoletne turneje

Objavljeno 07. januar 2016 08.50 | Posodobljeno 07. januar 2016 08.50 | Piše: M. U.

Peter Prevc se je z zmago v Bischofshofnu okronal kot skupni zmagovalec novoletne turneje.

Petru Prevcu je uspelo! Skakalni as iz Dolenje vasi pri Železnikih si je na zadnji tekmi 64. novoletne skakalne turneje v avstrijskem Bischofshofnu po Garmischu in Innsbrucku priskakal še tretjo turnejsko zmago, vse skupaj pa okronal s skupno zmago na letošnji turneji štirih skakalnic, za katero je prejel zlatega orla. S tem je ponovil skupno zmago Primoža Peterke iz sezone 1996/1997, kot drugi Slovenec je osvojil prestižno novoletno turnejo smučarjev skakalcev. Zmaga za finiš v Bischofshofnu pa je sploh prva slovenska na napravi Paul-Ausserleitner. Peter si je včeraj priskakal že dvanajsto zmago v svetovnem pokalu, že šesto letos, v finalni seriji pa je z briljantnim skokom na 142,5 metra le za pol metra zaostal za rekordom skakalnice Japonca Daikija Ita.

»Zaradi tolikšnega števila slovenskih navijačev nisem vedel, ali sem morebiti že na koncu sezone v Planici. Spoštljivo je bilo gledati toliko ljudi v Bischofshofnu, dve uri vožnje od Slovenije. Kot bi bila to slovenska provinca. Poglejte, tam naprej vidite veliko skalo. Namreč prav takšna se mi je odvalila od srca, ko sem drugič skočil, sem v zraku razmišljal le še o tem, da pravšnje pristanem, in uspelo mi je. Vse, kar se je v zadnjih petih dneh nabiralo v meni, je steklo, šlo ven, in zdaj uživam. Veliko je bilo naporov v vseh desetih dneh turneje, a se je splačalo,« je veselo, a na svoj način umirjeno povedal Peter Prevc, ki je bil na letošnji turneji najboljši kar v sedmih od osmih serij. Le v drugi seriji v Oberstdorfu mu je vetrovna loterija odnesla takšen poker zmag, kakor si ga je leta 2002 priskakal Nemec Sven Hannawald. Nič čudnega, da so ob skakalnici v Bischofshofnu včeraj vihravo plapolale slovenske zastave v rokah približno 7000 navijačev, ki so prišli v ta avstrijski kraj, nekateri pa so prižgali tudi bakle. »Sem najbolj srečen trener na svetu. Žal mi je le za tisto, kar se je zgodilo v Oberstdorfu, a na koncu je zmaga naša. Odvalilo se mi je malce več skal kakor Petru, a smo novoletno turnejo dobili,« je bil navdušen glavni slovenski trener Goran Janus, ki je v rokah držal napis: Imamo orla.

Prevc je tako včeraj za zmago letel na 139 in 142,5 metra, zbral je 297,3 točke. Na drugem mestu je v škofovem dvorišču po dveh skokih pristal Nemec Severin Freund (136 m in 141 m, 290,5), ki je bil drugi tudi v skupni razvrstitvi turneje. Tretjo stopničko na avstrijski tekmi je zasedel Avstrijec Michael Hayböck (134 in 139 m, 282,6), tudi on je bil v skupnem seštevku turneje po Nemčiji in Avstriji tretji. Med drugimi slovenskimi skakalci je bil v Bischofshofnu odličen šesti Domen Prevc (daljavi 132 in 135,5 m, 265,1 točke), na 20. mestu je za skoka na 124 in 129 m ter za 239 točk pristal Anže Lanišek, Jurij Tepeš je bil 22., v statistiki je vpisanih 126 in 125,5 metra za skoka in 231,8 za točke. V finalno serijo se ni uvrstil le Anže Semenič (v prvi seriji je skočil 100 m, dobil 63,5 točke), ki je bil zadnji, 50.

Skupaj na vrh

Peter Prevc je bil s 138 metri najdaljši že v poskusni seriji, v uvodni tekmovalni pa je metraži dodal že eno enoto, skok je bil ponovno, kot je že postala navada, izjemen, in po prvi seriji je zanesljivo vodil. Za skok je dobil 147,9 točke, najhujši tekmec Severin Freund je priletel na 136 m in kot drugi po seriji za Petrom zaostajal za 6,5 točke. Zanimivo pa je, da sta se Prevc in Freund na vrh skakalnice odpeljala na isti dvomestni sedežni garnituri na sedežnici. Tudi Avstrijci so morali na domači skakalnici kaj pokazati, Michael Hayböck je po prvi seriji (134 m, 137,2 točke) držal tretje mesto. Na devetem mestu je po polovici tekme prezimil Domen Prevc, v paru na izločanje je premagal Japonca Kenta Sakujamo, 18. je bil Jurij Tepeš kot srečni poraženec, za devet desetink točke ga je v paru ugnal Nemec Andreas Wank, Anže Lanišek pa je bil boljši od Nemca Michaela Neumayerja in v finalno serijo šel kot 22. Anže Semenič je bil v paru s Petrom Prevcem, slab skok na 100 m pa ga je prikoval na zadnje, 50. mesto. 






 

Deli s prijatelji