ZMAGA

Prevc je veliko tvegal, a brez velikih traparij

Objavljeno 14. januar 2014 21.00 | Posodobljeno 14. januar 2014 21.00 | Piše: M. U.

Peter Prevc je v Kulmu Sloveniji priletel 35. posamično zmago v svetovnem pokalu.

Pero mišica je tudi v Kulmu pokazal svoje mišice.

V smučarskih skokih v Sloveniji se nadaljuje dinastija PP. Po zlatih letih Primoža Peterke je namreč zdaj tu Peter Prevc. Mladenič iz Dolenje vasi je drugi dan poletov v Kulmu dosegel 35. posamično zmago, svojo prvo, v svetovnem pokalu za slovenske barve, petnajst od teh jih gre na Peterkov račun. Primož Ulaga je zbral devet prvih mest, Robert Kranjec pet, po eno pa Franci Petek, Peter Žonta, Rok Urbanc, Jaka Hvala in Jurij Tepeš. Slovenija pa ima tudi v ekipni konkurenci pet uvrstitev na najvišjo zmagovalno stopničko.

Enaindvajsetletnik je tako pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, ki bodo od 7. do 23. februarja, pokazal, da bo tudi v ruski črnomorski zimi kandidat za najvišja mesta. To je potrdil tudi s sobotnim drugim mestom na kulmski velikanki, že prej pa na novoletni turneji. Do Sočija sledijo še tekme ta konec tedna na Poljskem (Wisla, Zakopane), za poljske navijače, ki imajo Kamila Stocha in tovariše, bo to velika zabava, nato pa v naslednjih dveh vikendih sledita še japonski Saporo in nemški Willingen.

V nedeljo je Prevc za zmago ugnal tudi štirikratnega olimpijskega prvaka, Švicarja Simona Ammanna. Tudi to pred bližnjo olimpijado nekaj pomeni, čeprav se tam seveda ne bodo spuščali po napravi s takšno metražo. »Zato ker sem končno zmagal, ne bom rekel, da mi je odleglo. Zaradi tega se nisem nikoli kaj posebno žrl. Čakal sem na svoj trenutek, bil zbran na svoje skoke. To je bil ključ do uspeha. Pred finalnim skokom na vrhu skakalnice nisem prav nič razmišljal o tem, kdo je premagljiv in kdo ne. Razmišljal sem le egoistično, gre namreč za individualen šport. Predvsem nisem smel narediti kakšne velike traparije. Treba je bilo tudi tvegati, v teh slabših razmerah v zraku me drugače ne bi nikamor neslo. Vsak skakalec mora sprejeti takšno tveganje,« je pojasnil Pero Mišica.

Ostaja na realnih tleh

Dobitnik dveh žlahtnih kovin z lanskega svetovnega prvenstva v Italiji je s svojo zbranostjo in zimsko hladnimi živci kronal svoje šeste stopničke (prvo, tri druga in dve tretji mesti) v svetovnem pokalu. Je pa tudi dodal, da ob zmagi ni jokal, saj je že velik fant. Ta velik fant pa bo za konec sezone v Planici dobil tudi mali kristalni globus za smučarske polete v tej sezoni. »Nisem ga pričakoval, v Planici ga bom prevzel z velikim veseljem,« je pojasnil.

Za skakalce in letalce so pomembni občutki pri skoku, da se zavedajo, da gre let po njihovem urniku in da ni skrajnih odmikov. Še posebno ker so mnogokrat odvisni tudi od vetrovnih razmer po odrivu z odskočne mize, mojstrstvo se kaže v detajlih, obvladovanje in mirnost pa sta zakon za uspeh. »Moje skakanje je zdaj že na visoki ravni. Vem, kaj je treba pri njem narediti oziroma popraviti. Če se loviš, je veliko težje. Ostajam pa na realnih tleh, sezona je še dolga,« je pristavil leteči Gorenjec.

Deli s prijatelji