SVETOVNI POKAL

Prevc je bil prvi slovenski rekorder po Jožetu Šlibarju iz leta 1961

Objavljeno 16. februar 2015 08.25 | Posodobljeno 16. februar 2015 08.25 | Piše: M. U.

Poleti v Vikersundu so konec tedna pisali dramo in dosežke za športne letopise.

Dvaindvajsetletni skakalec kranjskega Triglava je bil po nastopu deležen čestitk in pohval domačih ter tujih skakalcev.

Kakšna drama, in to v divji, zasneženi in opusteli Skandinaviji. Norveški hrib Vikersundbakken je s svojo letalnico konec tedna pisal življenjske zgodbe, srečne in nesrečne. Peter Prevc je v soboto poletel v zgodovino; pravzaprav se je tako zapisal v čas, da še vedno lebdi v zraku. Slovenski skakalni in poletni as je namreč na norveški napravi postavil svetovni rekord in kot prvi človek pristal pri 250 metrih. S tem je za tri metre in pol popravil staro znamko Norvežana Johana Remena Evensena. Dvaindvajsetletniku iz Dolenje vasi je najdaljši globalni polet uspel v drugi seriji tekmovanja v poletih, v prvi je pristal pri 237 metrih in pol, s takšnima daljavama pa je tudi odnesel zmago v svetovnem pokalu. Svoj izkupiček v njem je povišal na pet zmag, dve od teh v letošnji zimi, skupaj pa ima Slovenija v svetovnem pokalu že 40 prvih mest. Za nameček je Prevc, Avstrijca Stefana Krafta v Vikersund zaradi priprav na SP namreč ni bilo, prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dvakrat žlahtni z olimpijskih iger v Sočiju je bil uvodnega dne po točkah boljši od Norvežana Andersa Fannemela, ta ga je s poletom 238,5 metra zmotiviral do rekorda, in Japonca Noriakija Kasaija.

Prevc je z rekordnim dosežkom postal prvi slovenski svetovni rekorder po Jožetu Šlibarju iz leta 1961 (Oberstdorf, 141 m), po poletu za zgodovinske letopise pa je bil navdušen kot športno že dolgo ne. «Res je bilo fantastično, še vedno sem poln adrenalina. Zame ni bilo le teh 250 metrov, ampak jih je bilo še zgoraj 100, ki jih je bilo treba pospraviti, da dobim hitrost in naredim odličen polet. Videl sem, da sem v zraku nekaj višje kot v prejšnjih poletih. Zavzel sem dober položaj in čakal, kaj bo. Imel sem celo nekaj časa, da uživam, potem sem se moral pripraviti na pristanek. Takoj mi je bilo jasno, da sem dosegel nov svetovni rekord, saj tam ni bilo več smrečic,« je rekordne občutke opisal Peter Prevc, ki je že v petek z 245,5 metra dolgim poletom postavil novo slovensko rekordno znamko. Zmago s svetovnim rekordom pa je na novinarski konferenci izpostavil celo nad obema olimpijskima odličjema iz Sočija. V sobotnem finalu so nastopili še trije Slovenci: Jurij Tepeš je osvojil 14. mesto, Nejc Dežman je bil 17., Anže Semenič pa 26. Slovenski skakalci so jo ušpičili še drugače; na pustno soboto so našemili glavnega trenerja Gorana Janusa, ta je na tekmovanju imel zajčja ušesa, in njegovega pomočnika Janija Grilca, ki je bil pustno dopolnjen s tipalkami.

Padec Vasiljeva pri 254 m

Šoki so se vrstili tudi drugega dne poletov na Vikersundbakknu. V kvalifikacijah je najprej Rus Dimitrij Vasiljev poletel dlje kot Prevc, pristal je na 254 metrih, a z roko podrsal, zato gorenjskega šampiona ni sklatil z rekordnih višav. Peter je v kvalifikacijskem skoku padel pri 130 metrih, a na srečo jo je odnesel brez posledic za tekmovalni nastop.

V preizkušnji za točke pa se je dogajalo marsikaj. Za snežni ognjemet je poskrbel prav Anders Fannemel, saj kar ni kanil pristati na trdnih tleh, in se je za to odločil šele na mejniku novega svetovnega rekorda – 251,5 metra. Skakalnično dno je zajelo (norveško) navdušenje, novemu rekorderju, potem ko je pristal, pa je čestital tudi stari. Noriaki Kasai je v drugi seriji poletel na izvrstnih 240 metrov in pol in s tem postavil nov japonski rekord. Četrti po prvi seriji Peter Prevc je v finalu že takoj po odskoku imel veliko težav in je nato moral pristati na le 110 metrih. V jezi in nemoči je razširil roke, končna uvrstitev je bilo 16. mesto. Nemca Severina Freunda za njim pa je odneslo na kar 245 m, na dolžino nemškega rekorda, in na koncu je tudi odnesel zmago pred Fannemelom, ki ga je polomil z 202 metroma. Tretji je bil Norvežan Johann André Forfang. Freund je pred Prevcem tudi prevzel vodstvo v skupnem točkovanju poletov, finale teh bo v Planici. Tepeš ima v nedeljskem Vikersundu zabeleženo končno 9. in Dežman 12. mesto, Jernej Damjan je osvojil 17., Robert Kranjec 26., Anže Semenič pa 27. mesto. Zdaj bo v svetovnem pokalu v smučarskih skokih premor, saj se bodo najboljši merili na svetovnem prvenstvu v Falunu.

 

Brez Zdravljice po Petrovi zmagi

Norveški prireditelji v Vikersundu so si privoščili nevsakdanji spodrsljaj. Ob razglasitvi v čast sobotnemu zmagovalcu Petru Prevcu, ki je kot prvi na smučeh dosegel rekordno daljavo 250 metrov, niso zaigrali himne države, iz katere prihaja zmagovalec, kar je sicer del običajnega protokola na športnih tekmovanjih. Organizatorji so himno nadomestili z ognjemetom in glasbeno podlago, slovenski tabor pa je po razglasitvi vložil uradni protest.

 

Deli s prijatelji