ADUT ZA ODLIČJE

Prevc: Brez milosti
 od začetka do konca

Objavljeno 16. oktober 2013 11.52 | Posodobljeno 16. oktober 2013 11.54 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc bo na olimpijskih igrah v Sočiju eden od slovenskih skakalnih adutov za odličje.

Peter Prevc čuti, da je skakalna forma v stabilnem vzponu. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

PPP. Peter Prevc, Planica – trije sodobni pojmi za smučarske skoke v Sloveniji. Še posebno po zadnji sezoni, ko je 20-letni mladenič, 21 let bo dopolnil 20. oktobra, na svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Fiemmeju doskočil do srebrnega in bronastega odličja. Novo zimsko druženje je pred vrati, svetovni pokal bo pravšnje piljenje pred odločilnimi trenutki leta 2014 na olimpijskih igrah v Sočiju. Za požlahtnjenje ruskega bivanja pa se bosta morala na določeni dan uskladiti dva dejavnika: forma skakalca in vremenske razmere, da bi mož in oprema, ki jo nosi, dolgo in varno pristala v dolini.

»Forma je na zelo visoki ravni, zadnjih štirinajst dni je v počasnem in stabilnem vzponu, tako da tu za zdaj ni nobenih težav. Pri materialu pa so zelo majhne spremembe. Tuji skakalci so denimo veliko spreminjali, a za zdaj ni nič takšnega, da bi odkrili kaj revolucionarnega. Morda bolj s psihičnega vidika, vsi se bolj poglabljamo v njihove spremembe kot pa v naše skakanje. Na prvi stik mi to tako deluje, ampak v bistvu so materiali že tako razviti, da so mogoče le še malenkostne spremembe,« je Gorenjec iz Dolenje vasi napovedal (r)evolucionarne spremembe v tej zimski panogi.

Večja osredotočenost

V Sočiju bodo specifične razmere, tam je zelo spremenljivo vreme. Vse je mogoče? »Tu nimam nobenih skrbi, ker me Elan in serviser dobro poznata. Znajo pripraviti zelo dobre smuči, ki bodo vrhunske v raznoraznih razmerah. Za dres imam opremljevalca v Sloveniji, skupaj zelo dobro razvijamo drese, tu spet ne bo problemov, tako da ne vidim nobenih težav.« Svetovni pokal pa seveda ne bo podrejen olimpijskim igram. »Zagotovo, vsaka tekma je pomembna, tako da bomo šli brez milosti od začetka do konca,« je neusmiljeno napovedal Prevc. Na začetku priprav je bila problematika neizplačilo nagrad za nazaj. Kako je zdaj s tem? »Pogodbeni del smo dobili izplačan, za naprej pa se še pogovarjamo, in to je to, kar bom dal izjav na to temo.« Torej greste lahko skakalci tudi s te strani mirnejše vesti v novo sezono? »Da, gotovo, ko so enkrat te stvari urejene oziroma potekajo tako, kot bi morale, je lahko veliko večja osredotočenost le na šport,« je končal eden od slovenskih adutov za olimpijsko odličje na ruski olimpijadi.

Deli s prijatelji