USPEH

Pregnala črne oblake

Objavljeno 22. februar 2013 10.22 | Posodobljeno 21. februar 2013 21.55 | Piše: M. U.

Katja Višnar s četrtim mestom v klasičnem sprintu na svetovnem prvenstvu dosegla uspeh kariere.

Marit Bjørgen slavi zmago, Katja Višnar v rumenem dresu pa je v cilj pritekla četrta. Foto: Reuters

Po prenehanju športne poti Petre Majdič so se nad slovenskim smučarskim tekom zgrnili črni oblaki. Uspehov ni bilo več od nikoder, zato je pred letošnjo sezono s severnih zasneženih pobočij pod Alpe prišel tudi norveški trener Per-Øyvind Torvik. Mest pri vrhu spet ni bilo na plan, pravijo pa, da ima Viking tudi plačo prav po skandinavskih normah. Čista kriza, torej. Slovenski adutinji Katja Višnar, njen fant je prav tako Norvežan, tekač Ola Vigen Hattestad, in Vesja Fabjan sta se zato na prizorišče svetovnega nordijskega prvenstva v Val di Fiemme napotili neposredno iz švicarskega Davosa, kjer sta tekli v svetovnem pokalu. Tako sta se odločili, da bi se takoj prilagodili tamkajšnjim razmeram in se izognili nepotrebnemu vračanju v domovino.

V dolini Fiemme v Dolomitih pa je 29-letna Blejka Višnarjeva v sprintu v klasični tehniki na 1,2 kilometra noge in roke z zabadanjem palic le pognala do visoke uvrstitve. Četrto mesto je kot obliž na rane za zadnje obdobje frustracij in čemernosti, nekaj sonca v temnih časih slovenskega teka na smučkah. Da bi bilo spet vse v norveškem znamenju, pa je zlato odličje seveda odnesla nepozabna Marit Bjørgen. Vsi zadovoljni, še posebno Skandinavci. Norvežanki sta pobrali zlato in bron, slednjega Maiken Caspersen Falla, Švedinja Ida Ingermarsdotter (Ingermarjeva hčerka) srebro, Slovenija pa je spet visoko na svetovnem tekaškem zemljevidu, Katja Višnar tudi z uspehom športne poti. V kvalifikacijah je bila peta, v finalu pa se je dobro držala vodilne trojice. Fabjanova je preizkušnjo končala na 29. mestu. Alenka Čebašek je bila 37., Nika Razinger pa 53.

Tek na roke

»To je bila moja najboljša tekma. Proga je bila zelo težka, treba je bilo teči na roke. Še posebno v ciljni ravnini se je pokazala ravno moč v rokah. Pred prvenstvom je bil cilj finale, seveda pa sem sanjala še kaj več,« je za uvod spregovorila Višnarjeva. »Zelo sem zadovoljna, da sem med tako močno konkurenco dosegla takšen izid, sploh po dveh tednih bolezni ter slabih in dobrih dnevih. Že zjutraj, ko sem vstala, sem se odlično počutila, na ogrevanju sem obdržala osredotočenost na to, da mi uspe vse, kar sem si zadala,« je še dodala, v šali lahko rečemo, norveška Slovenka. »Katja je odtekla zares vrhunsko, njeni časi so bili iz teka v tek boljši. Sicer je osvojila nehvaležno četrto mesto, ampak to je vrhunski izid. Vesna je tekla malenkost slabše kot zadnjo tekmo v Davosu, vendar je to za klasiko soliden dosežek,« je glavni slovenski trener Marko Gracer ocenil udarne nastope.

Deli s prijatelji