TELEMACH OLIMPIJA

Potrebujejo dober start

Objavljeno 09. september 2015 16.51 | Posodobljeno 09. september 2015 16.51 | Piše: Rok Tamše

Konec tedna bodo sezono v ligi EBEL začeli hokejisti Telemach Olimpije.

Andrej Tavželj je eden izmed vodij prenovljene Telemach olimpije. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Ta konec tedna se bo začela nova sezona hokejistov v razširjenem avstrijskem prvenstvu oziroma ligi EBEL, kjer bo ljubljanska Telemach Olimpija spet edini slovenski predstavnik. Dvanajst klubov iz petih držav (Avstrija, Češka, Italija, Madžarska, Slovenija) se bo do 17. januarja merilo v rednem delu prvenstva po štirikrožnem sistemu, sledijo drugi del in zadnji boji za uvrstitev v končnico tekmovanja, kjer bo sodelovalo osem najboljših moštev. Telemach Olimpija bo sezono začela z dvema tekmama v Tivoliju. V soboto, 12. septembra, se bo pomerila z Innsbruckom, v nedeljo pa še z VSV Beljakom, obe tekmi se bosta začeli ob 17.30.

Dogajanje v zmajevem gnezdu v zadnjih sezonah, trenutno finančno stanje, igralska zasedba in moč tekmecev ne vzbujajo pretiranega optimizma glede rezultatskih dosežkov na ledenih ploskvah lige EBEL. Od sredine avgusta do zadnjega vikenda so zmaji odigrali sedem pripravljalnih tekem, zmagali so na treh (dvakrat proti Sij Acroni Jesenicam in MAC iz Budimpešte), izgubili pa proti EBEL-ligašem Dunaju, VSV Beljaku, Sapi Fehervar ter slovaškemu ekstraligašu Skalici. Ne glede na te izide grejo zmagi v novo sezono z velikim zagonom, saj je vodstvo poleti rešilo klub pred stečajem s tem, ko je uspešno izvedlo prisilno poravnavo. To pomeni, da se je s privolitvijo upnikov dolg Telemach Olimpije s 3,1 milijona znižal na nekaj več kot 600.000 evrov, ki ga je treba odplačati v štirih letih.

Trener in športni direktor Fabian Dahlem je moštvo okrepil s šestimi tujci, med njimi tremi Avstrijci, kar pomeni, da bodo navijači zeleno-belih prvič v zgodovini spodbujali tudi hokejiste s severne strani Karavank. Novinci iz severne soseščine so napadalec Roland Kaspitz ter branilca Kristof Reinthaler in Fabian Scholz. Okrepitve iz Kanade so vratar Olivier Roy ter napadalca Stefan Chaput in Guillaume Desbiens. Dahlem po pripravljalnem obdobju ugotavlja, da je moštvo kakovostnejše kot lani, a to še ne pomeni, da bi se lahko enakovredno merilo s precej bogatejšimi in igralsko kakovostnejšimi zasedbami. Da je v klubu zavel nov veter, dokazuje tudi vrnitev reprezentanta Andreja Tavžlja v tivolsko slačilnico, ki je bil v prejšnji sezoni prvak lige VHL (druga ruska liga) s Torosom iz Neftekamska. »Najpomembnejši razlog za vrnitev je ta, da nisem imel tiste prave ponudbe, da bi bil malce bližje domu. Tudi zaradi družine sem iskal klub v tem okolju in dobil sem ponudbo Olimpije, kar mi je v danih okoliščinah zelo odgovarjalo. Imam željo, da bi bil del nove zgodbe v Ljubljani, saj se stvari obračajo v pravo smer,« je dejal 31-letni branilec, ki je okusil tudi šampionsko slast z Rouenom v Franciji. »V prvi vrsti sem pri fantih, ki so bili pri Olimpiji že lani in predlani, začutil dobro voljo. Vidi se, da je bilo že v prejšnji sezoni storjenih nekaj dobrih stvari. Vem, da bo sezona težka tako z igralskega vidika kot tudi v pisarni, toda kar mi je bilo predstavljeno, je zvenelo realno, zato v to verjamem. Za začetek potrebujemo le dober start,« pravi Tavželj, ki odkrito prizna, da si je želel igrati za katerega od avstrijskih klubov, zato je zelo motiviran za dokazovanje proti nesojenim delodajalcem lige. Seveda ni treba poudarjati, da bo izkušeni hokejist iz Kovorja v slačilnici, polni mladcev, tudi eden izmed vodij: »Poskušal bom biti zgled tako na ledu kot zunaj njega. Zaupanje, ki sta mi ga namenila predsednik in trener, nameravam upravičiti.«

Deli s prijatelji