ČEZ LUŽO

Polni žepi in socialni mir, kralji pa imajo še stanleyja

Objavljeno 08. oktober 2014 16.27 | Posodobljeno 08. oktober 2014 16.27 | Piše: M. U.

Danes ponoči se začne 98. sezona v severnoameriški National Hockey League.

Anže Kopitar blesti proti kalifornijskim tekmecem, po San Joseju ga čaka Anaheim.

Onkraj velike luže je poklicna liga v ameriškem nogometu v začetnem obdobju, v bejzbolu igrajo končnico, zdaj pa bodo ledino zaorali tudi hokejisti. Los Angeles Kings, dvakratni prvaki v ligi NHL (2012 in 2014), bodo jutri zgodaj zjutraj po slovenskem času sezono odprli na domačem ledu proti morskim psom iz San Joseja. Za uvod v 98. sezono bodo v Staples Centru pod strop dvignili zastavico za osvojeni Stanleyjev pokal, liga NHL pa je pred sezono objavila, da je v zadnji sezoni zaslužila 2,9 milijarde evrov. Zgornja meja za plače se je v klubskem povprečju dvignila na rekordnih 54,6 milijona evrov. »Zadnja sezona je bila najboljša v zgodovini NHL, tako na ledu kot zunaj njega. Verjamemo, da je lahko še bolje,« si roke mane namestnik komisarja Bill Daly. Letos bodo na drsališčih še posebno zagrizeni kanadski klubi; zadnji iz dežele javorjevega lista, ki je šampionsko dvignil pokal, je bil namreč Montreal Canadiens daljnega leta 1993.

A za to bo treba tudi čez kalifornijsko oviro iz mesta angelov. Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar je v sezoni 2013/14 prispeval levji delež h kroni kraljev, v rednem delu je bil denimo po zadetkih in podajah (70 točk) najboljši v LA, v končnici celo pred čisto vsemi (26 točk), Slovak Marian Gaborik pa je Kingse s 14 zadetki v končnici tudi superiorno peljal po zmagovitih tirnicah. Dvaintridesetletnik iz Trenčina je po sezoni podpisal sedemletno pogodbo, vredno 26,9 milijona evrske valute, zato je tudi povsem jasno, da bo slovanski dvojec tudi letos gonilna sila moštva z zahodne obale.

Obilnejši pašniki

»Vsak ve, kje smo in kaj smo osvojili, nihče tega ne želi pustiti za seboj. Najdejo pa se tudi takšni, ki menijo, da so pašniki na drugi strani bolj zeleni, in za to dobijo tudi več denarja. A mi imamo strašno skupino fantov, odličen trenerski štab, zabavamo se in, kar je najpomembneje – zmagujemo. Nekateri lovijo klub, ki je sposoben osvojiti Stanleyjev pokal, mi ga tukaj imamo. Ne vidim razloga, da bi kdo zapustil kaj takšnega,« je navrgel kraljevi srednji napadalec Jarret Stoll.

Kopitar se je v pripravljalnih tekmah pred sezono na družabnih omrežjih javljal s kratkimi stavki o potovanju po urniku voznega reda do začetka resnega dela v novi sezoni NHL. Tudi on se zaveda, da bodo kralji lovili in da bodo tudi plen. Še posebno v očeh črnih jastrebov iz Chicaga, ki so v zadnjih petih sezonah dvakrat osvojili naslov prvakov. Pa tudi zato, ker sta zvezdnika Jonathan Toews in Patrick Kane za osem let podaljšala zavezanost klubu, ki ima na dresu podobo ameriškega staroselca.

V ligi NHL imajo igralci zdaj tudi socialni mir in kolektivno pogodbo do konca sezone 2021/22, zadnji zastoj dela je sezono 2012/13 skrajšal na 48 tekem rednega dela za vsak klub. V blagajno NHL pa se bodo stekli tudi novci za 4,15 milijarde evrov vredno pogodbo za televizijske prenose tekem v Kanadi.

Deli s prijatelji