POLETNA VELIKA NAGRADA

Poletni skoki so malo mešano na žaru

Objavljeno 08. oktober 2014 15.07 | Posodobljeno 08. oktober 2014 15.07 | Piše: Marko Uršič

Jernej Damjan, zmagovalec poletne VN, in drugi orli so strnili vtise v prehodnem obdobju.

Jernej Damjan je poleti preletel vse orle. Foto: Roman Šipić/Delo

Poletje je mimo, bliža se zima. Smučarji skakalci so v precepu, v nemškem Klingenthalu se je končala poletna velika nagrada, tam se bo 21. novembra začela nova zima svetovnega pokala za snežne orle. Jernej Damjan je dobil poletni grand prix, cvet slovenskega skakanja pa je po obdobju morja in brezskrbnega srkanja piva na plaži razkril vtise. »Poleti sem skakal, ker potrebujem tekme. Po lanski smoli pa mi je letos uspelo priti na sam vrh. Zimski apetiti so enaki kot vedno,« je poletni orel Damjan na kratko razkril bistvo. Peter Prevc, drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala v zadnji sezoni in seveda olimpijski junak iz Sočija, se je v poletnih mesecih smukal gor in dol. »Poleti bi bilo lahko boljše, lahko pa tudi slabše. Bil sem v varnem povprečju. Pač se ni izšlo in ne bom delal kakšne velike panike. Stvari moram še natrenirati. Po telesni plati pa sem boljši kot lani,« je v svojem slogu besedičil srebrni in bronasti olimpijec.

Tisti, ki v največji meri meša skakalno testo, je trenerski šef Goran Janus. »Pripravljali se bomo doma, baza bo v Kranju. Tretjega novembra bomo šli za štiri dni v Oberstdorf na ledeno smučino, tam bomo tudi preizkusili vso opremo. Glede zadnje poletne tekme v Klingenthalu se ne bi obremenjaval, bilo je malo mešano na žaru. Rezerve imamo in to je najbolj pomembno. Če primerjam letošnje izhodišče, denimo, s tistimi pred tremi leti, smo letos še v najboljšem položaju. Peter v tem trenutku drži precej višjo raven, kot če seštejem vsa tri zadnja leta. Pozitivno znamenje je, upam, da bomo stvari še izpilili in da bo že začel v pravem slogu. Apetite pustimo pri miru; sicer si želimo dobrih skokov, predvsem pa si želim, da imamo vso sezono mir. Stvari morajo lepo potekati in upam, da bo tako. Jaka Hvala? Od zmage v Klingenthalu pred dvema letoma se lovi, letos je nakazoval, da bo vse izpeljal bolje, pa se je spet vrnil nazaj. Mlad je, treba je biti potrpežljiv, veliko dela, skakanja je potrebno,« je razložil Janus, med desetminutnim pogovorom z novinarji pa mu ti niso dali premora, da bi lahko pojedel kos torte za Damjanovo zmagoslavje.

Janus in skakalci še nimajo podpisanih pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije. »Potem ko smo bili seznanjeni s finančnim stanjem in s poročilom za preteklo sezono, se stvari zdaj zaključujejo. Naslednji ponedeljek bomo imeli sejo zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, kjer bomo potrdili stvari. Pri pogodbah smo razčistili člene, ki so bili moteči predvsem za trenerje. Glede na to, da zdaj vemo, kakšno je finančno stanje, s čim bomo razpolagali, smo lahko tudi v pogodbe začeli vpisovati številke, kar se tiče bonusa in drugih stvari za tekmovalce, in menim, da po naslednjem ponedeljku ne bo nobenih težav, da se to podpiše. Po podatkih, ki jih imam, in po pogovoru z glavnim trenerjem Janusom menim, da ne bo nobenih težav,« je razgrnil Ljubo Jasnič, predsednik skakalnega zbora in odbora.

Deli s prijatelji