SVETOVNI PRVAK

»Pohorske šunke so 
na kuclih zašpanale!«

Objavljeno 26. januar 2015 10.46 | Posodobljeno 26. januar 2015 10.51 | Piše: R. T.

Štajerski brko Filip Flisar je postal svetovni prvak v smučarskem krosu v Kreischbergu.

»Ne morem verjeti, hvala bogu, da je vse za mano. Imel sem veliko dela, praktično v vseh vožnjah. Starti mi niso najbolje uspeli, a na valovih sem si nato izboljšal položaj, na koncu pa slavil. Pohorske šunke so na kuclih zašpanale, vsaj nekje je pohorska šola prišla do izraza,« je bila prva izjava 27-letnega Mariborčana Filipa Flisarja, najbolj znanega brkača v smučarskem športu. V zlati finalni vožnji je pokazal izjemno taktično premetenost, pogum, odločnost in svojo že pregovorno srčnost. Od starta do zadnjega ovinka se je vozil v ozadju, potem pa je izkoristil povsem majhen prostor med trojico tekmecev ter pospešil, kot da bi vklopil turbopolnilnik. Sledil je še zadnji skok, ki ga je rutinsko zaključil, in se malo zatem kot prvi pognal čez ciljno črto. To je bila zmaga velemojstra smučarskega krosa, ki je na svetovno prvenstvo na avstrijsko Štajersko pripotoval odločen, da zavzame položaj in pridobi ugled, ki mu pripadata.

Smola na olimpijskih igrah

Lani je na olimpijskih igrah v Sočiju doživel življenjsko smolo s padcem in poškodbo, sanje o olimpijski kolajni so splavale po vodi. V tej sezoni je nastopil le na dveh tekmah svetovnega pokala. V sobotnih kvalifikacijah je bil šesti, a je takoj napovedal, da bo v izločilnih bojih precej boljši. »Zame je to odličen rezultat, nikoli nisem bil človek za kvalifikacije. To pa je dober obet, ko sem dober v kvalifikacijah, po navadi gre na tekmi dobro. V smislu truda rezerv nimam, toda običajno se, ko smo na progi štirje, bolje znajdem,« je vizionarsko napovedoval zgodovinsko nedeljo. V osmini finala in v četrtfinalu je premagal tekmece po zadnjem skoku, v polfinalu je pustil predse branilca naslova in olimpijskega prvaka Francoza Jean-Frederica Chapuisa, ko mu je ta nešportno zaprl pot. Potem pa je v finalu vsem pokazal nekaj iz repertoarja njemu svojstvene pohorske šole. Francoz je bil drugi, Šved Victor Oehlling Norberg pa tretji.

To je uspeh kariere hudomušnega Flisarja, ki je bil pred dvema letoma na SP v norveškem Voss-Myrkdalnu peti, pred štirimi leti v ameriškem Deer Valleyju pa je prvenstvo končal na 11. mestu. Član Smučarskega kluba Branik iz Maribora, ki vadi pod vodstvom trenerja Primoža Vrhovnika, je bil skupaj s številnimi navijači prava atrakcija za vse gledalce na snežnem stadionu. Njegovi podporniki so slečeni do pasu, opremljeni z znamenitimi cankarjanskimi brki, ki so že dolgo Flisarjev zaščitni znak, in vzkliki »štajerski šmajser« zrežirali pravi spektakel v ciljni areni. »To so se moji prijatelji danes domislili. Ne vem, od kje so vzeli. Moram pa jih pohvaliti. Res so bili pravi, z njimi je bilo vse lažje, zmagal pa sem tudi za njih,« je dejal in se kar z njimi v avtobusu odpravil domov. Slovenskemu športnemu junaku je upravičeno pošteno odleglo, saj so mnogi po njegovi zmagoviti seriji v svetovnem pokalu leta 2012 (štiri zmage) zdaj že dvomili, da bi se lahko pojavil na vrhu odra za zmagovalce. Verjamemo, da bodo Flisar in njegovi navijači tudi doma poskrbeli za pravo štajersko čago. Drugi slovenski predstavnik Blaž Ogorelc je v kvalifikacijah zasedel 39. mesto in ni napredoval v finalni del. Pri ženskah je zmagala Avstrijka Andrea Limbacher pred Francozinjo Ophelio David in Švicarko Fanny Smith.

 

Štiri odličja za Slovenijo

Filip Flisar je osvojil četrto kolajno za Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Kreischbergu, kjer so prvič skupaj tekmovali deskarji in smučarji prostega sloga. Tri so osvojili deskarji Žan Košir (srebro v paralelnem veleslalomu), Rok Marguč (bron v paralelnem slalomu) in Tim Kevin Ravnjak (bron v snežnem žlebu).

 

Deli s prijatelji