NEPRAVIČNO

Po uspehu na OI ob denar

Objavljeno 17. december 2014 13.27 | Posodobljeno 17. december 2014 13.28 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Tim-Kevin Ravnjak

Tim-Kevin Ravnjak je kot najstnik olimpijsko zasijal, pri 18 ima športno prihodnost na dlani.

Na nočnem nebu Sočija je zasijala deskarska zvezda Tim-Kevin Ravnjak. Foto: Reuters

Deskar Tim-Kevin Ravnjak je na olimpijskih igrah v Sočiju navdušil z osmim mestom v preizkušnji v snežnem žlebu. Še posebno če upoštevamo, da je takrat štel sedemnajst pomladi. Pred njim so najboljša leta v drznih žlebnih trikih, a vse ni prišlo samoumevno. Prvine je treba natančno potrenirati, Velenjčan pa od konca zadnje sezone ni počival. »Počitka skorajda ni nikoli, saj je treba kondicijo redno vzdrževati. V poletnem času sem del tega opravljal v Sloveniji: akrobatiko pod vodstvom Sandija Šajna v gimnastični telovadnici Športnega društva Center Maribor, v fitnes studiih, na prostem. Na snegu pa so priprave potekale na ledenikih Francije in Švice ter na smučiščih Nove Zelandije pa še z učenjem novih trikov na Japonskem,« je Tim-Kevin pojasnil brušenje za nove boje. Prejšnji teden se je pilil v Koloradu, ZDA so raj za deskarje prostega sloga. »Da, res je. Vedno znova rad prihajam na ameriška smučišča, kjer so snežni parki (skakalnice, objekti, snežni kanali) zelo dobro urejeni in v primerjavi z evropskimi tudi tehnološko bolj dovršeni,« je nadaljeval Ravnjak, ki je onkraj luže opravil tudi že uvodno tekmo nove sezone. V Copper Mountainu (na Bakreni gori) je bil v kvalifikacijah 18. in za začetek še ni prebil finalnega zidu najboljše deseterice. A njegove vragolije bodo prej ali slej primerno nagrajene.

»Vedno stremim k izboljšanju trika, ki ga že obvladam; gre za tehniko, višino, slog … Na tej ravni vožnje je vsak dodatni korak težji in nevarnejši. Letos sem h kombinaciji dodal nov trik, ki velja za enega izmed najbolj zahtevnih,« ima snežni virtuoz asa v rokavu. Kako je z opremo, deskami, je vse na pravi ravni? »Moj največji sponzor glede opreme je Oakley, ki me opremlja od glave do peta. Z letošnjo sezono je moj novi pokrovitelj za snežne deske japonski Yonex. Deska se sicer v smislu tehnike pri vožnji razlikuje od zdajšnjih, vendar mi zelo ustreza, zato sem sodelovanja zelo vesel.« Pri trikih v snežnem žlebu pa najbolj trpita zapestji. »Obe sta trenutno v dobrem stanju, seveda je gibljivost malce omejena. Glede na to, da se deskarji pri padcih večinoma ujamemo na zapestja, je misel nanje in na zlom vedno v podzavesti. Vendar me to ne ovira tako, kot me je recimo v prejšnjih dveh sezonah,« je pristavil o zdravju.

Formalna pogodba

Po izvrstnem osmem mestu na OI so pričakovanja in cilji za novo sezono zagotovo višji; seveda tudi za svetovno prvenstvo v Kreischbergu. »Cilji so vsekakor visoki in vedno znova višji. Menim, da si je za motivacijo vedno treba postavljati visoke cilje. Glede pričakovanj za svetovno prvenstvo pa bo vse jasno po zadnjih pripravah. Te bodo v Švici, kjer želim svojo raven deskanja še dvigniti.« O vsem pogodbenem kaosu v navezi športniki-Smučarska zveza Slovenije in sanaciji oziroma manj denarja na voljo pa ima tudi deskar prostega sloga kaj dodati. »Pogodbo sem podpisal zgolj zaradi ureditve formalnih zadev v odnosu tekmovalec in smučarska zveza ter da lahko za Slovenijo tekmujem na FIS-tekmah. Za seboj imam najuspešnejšo sezono v svoji tekmovalni karieri, na osmo mesto z olimpijskih iger sem seveda zelo ponosen. Želel in upal sem vsaj na enako podporo, kot sem jo imel v prejšnji sezoni. Žal pa se to ni zgodilo in sredstva so letos za 35 odstotkov nižja,« je veliki up pojasnil deskarsko stvarnost.

Pomemben delež pri Velenjčanovem udejstvovanju imajo osebni pokrovitelji; tu je denimo Red Bull, zdaj pa je za prevoz na trening in tekmovanja dobil še osebno vozilo. »Moji osebni pokrovitelji so tisti, ki zagotovijo večinski delež in brez njihovih vlaganj ni mogoče izpeljati posamezne sezone. Vesel sem, da sem letos mednje dodal tudi Renault; s cliem GT bom bolj mobilen in hitrejši,« je sklenil Tim-Kevin Ravnjak, ki je 5. novembra postal polnoleten, zato bo zrelost kazal tudi za volanom.

 

Deli s prijatelji