ALPSKO SMUČANJE

Po SP bodo odpuščali trenerje

Objavljeno 14. november 2014 14.27 | Posodobljeno 14. november 2014 14.27 | Piše: Marko Uršič

Sporni Vlado Makuc o sklepih krizne skupine za reševanje alpskega smučanja.

Kaznovani Vlado Makuc bo še tri mesece opravljal svojo službo na SZS. Foto: Matej Družnik/Delo

Slovensko alpsko smučanje je kot monarhija. Trmasto, predvsem Dušan Gorišek, predsednik zbora in odbora, zagovarja staro ureditev in se boji revolucije Smučarske zveze Slovenije. Ta pa je potrebna, če se bo sezonski program želel dokončati v sanacijsko popravljenih številkah. Vodja panoge Vlado Makuc to funkcijo še opravlja, po enostranskem (s strani SZS) končanju delovnega razmerja je trenutno v trimesečnem odpovednem roku, bremeni ga tudi kazen zaradi razvpite afere tajske violinistke Vanesse Mae oziroma prirejenih izidov tekem na Krvavcu, kjer je azijska lepotica lovila uvrstitev na olimpijske igre v Sočiju. Poleg že znane štiriletne prepovedi SZS je Makucu v zadnjih dneh sodbo izrekla tudi mednarodna zveza: leto dni prepovedi smučarsko-funkcionarskega udejstvovanja. »Z izrečeno kaznijo se moram sprijazniti in Fisina enoletna prepoved opravljanja funkcij v sklopu tekmovanj in priprav je to, kar moram sprejeti.« Ne bo se pritožil na Športno razsodišče v Lozani. »Glede obtožb ali očitkov smučarske zveze, da je moja objektivna odgovornost, ker sem bil prisoten na takšni tekmi, je podobno tudi s FIS. Da bi šli razčlenjevat, ali sem res zavestno kršil katero izmed pravil, zato da je bil izid tekmovanja takšen, kot je bil, je nemogoče. Tako kot niti njim dokazati, da sem to naredil, niti sebi, da tega nisem. Zato menim, da se je nesmiselno pravdati.«

Spet nestrinjanje

Krizna skupina SZS je oblikovala dvanajst sklepov, predlogov, za rešitev alpinskega utopljenca, potrditi jih mora še izvršilni odbor smučarske zveze, Vlado Makuc jih je strnjeno tudi predstavil. »Ta skupina je prevzela funkcijo, ki je ni opravil alpski zbor. Nismo se strinjali s sanacijskimi ukrepi, ker se nam zdi, da so s strokovnega vidika nesprejemljivi. Skupina je, da bi se lahko dokončala sezona, predlagala ostre reze v proračune ekip. Najbolj drastične pri otroškem in mladinskem smučanju. Drugi ukrepi se nanašajo na organizacijo alpskih disciplin v času po februarskem svetovnem prvenstvu v Vailu, ko naj bi se predvidoma tudi zmanjšale trenerske ekipe. Tako bi se nižal minus, ki bi bil ob polnih programih na koncu sezone lahko res prevelik,« je dejal vodja panoge za alpsko smučanje. »Do teh predlogov se morajo opredeliti tudi klubi, ne vem, ali je lahko skupina tista, ki to lahko potrdi že vnaprej. Sredstev pa dejansko ni dovolj in so določeni ukrepi nujni. Tekmovalci že zdaj ne glede na status sami nosijo stroške udeležbe na treningih in tekmovanjih. To je sicer v nasprotju s členi v pogodbah, ki pravijo, da imajo program zagotovljen. Glede na svoj status ga v tem trenutku nimajo,« je nadaljeval.

Pa da bi denimo smučarji in smučarke delovali na stroške klubov in bi SZS financirala le peščico najboljših? »Tukaj je bojazen, da tega dodatnega bremena reprezentantov nekateri klubi preprosto ne zmorejo niti finančno niti organizacijsko in je morda smiselna odločitev, da reprezentantje še vedno ostajajo organizirani na SZS. Sami pa jim s tisto minimalno strokovno podporo, ki znotraj okvirov finančno še lahko funkcionira, zagotovimo dokončanje sezone. Govorimo pa samo o najboljših smučarjih, tistih, ki so mlajši ali pa nastopajo na tekmah nižjega ranga, bodo morali v svojih sredinah opraviti več programa, kot je bilo načrtovano,« je še pojasnil Makuc.

Deli s prijatelji