VSAK PO SVOJE

Po olimpijskem zlatu Andrea nič več s Tino

Objavljeno 14. marec 2014 10.26 | Posodobljeno 14. marec 2014 10.06 | Piše: Rok Tamše

Zmagovita ekipa aMaze bo po šestih letih razpadla.

Zgolj poslovni ali popoln razhod (foto: Tomi Lombar)?

Je pred prevlado dvojca Tina Maze-Andrea Massi v belem cirkusu obstajala sočnejša in hkrati bogatejša športno-ljubezenska zgodba? Seveda je odgovor nikalen. A ne pozabite, da so se dobro sodelovanje, simpatije ter ljubezen in hkrati zgodovinski rezultati Korošice in 16 let starejšega Italijana začeli pravzaprav s sovraštvom. Massi je bil namreč na začetku tisočletja kondicijski trener v slovenski reprezentanci, smučark pa ni nič kaj štedil pri vadbi. Potem ko je Tina s svojim talentom zašla v slepo ulico, sta se skupaj odločila za zasebno ekipo. Od leta 2008 je šlo samo še navzgor, drug za drugim so padali nepredstavljivi mejniki v alpskem smučanju. Tina je postala ikona svetovnega športa, ena najboljših smučark v zgodovini, v Sloveniji pa bi lahko jutri ustanovila politično stranko in po volitvah brez problema sama sestavila vlado.

Ni več kaj osvojiti

Kot pravijo, so vse velike ljubezni žalostne. Fantastično smučarsko sodelovanje slovenske šampionke in italijanskega trenerja gre očitno h koncu, kako bo z njuno intimno zvezo, pustimo za druge strani. Verjetno Massi včeraj na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju ni brez razloga javno oznanil, da po koncu sezone ne bo več vodja ekipe aMaze. »Umikam se 99-odstotno. S Tino sva v šestih letih dosegla vse, kar je možno v alpskem smučanju. Čas je, da se umirimo in razmislimo, kako naprej,« je povedal Delovemu poročevalcu. Omenil je, da se mora o tem še pogovoriti s Tino, a je bolj kot ne jasno, da vsaj v poslu skupaj ne funkcionirata več. Po osvojenem velikem kristalnem globusu v sezoni 2012/13 z rekordnimi 2414 točkami in še dveh malih globusih, po štirih olimpijskih kolajnah (dve srebrni iz Vancouvra in dve zlati iz Sočija), po šestih medaljah na svetovnih prvenstvih lahko dopustimo tudi popolno zasičenje. Preprosto ni več kaj osvojiti.

Tina ne potrebuje trenerja

V iztekajoči se sezoni svetovnega pokala Tini še zdaleč ni šlo vse po načrtih in pričakovanjih, zato sta bili toliko večji balzam za njeno dušo in tekmovalne ambicije zlati olimpijski kolajni v smuku in veleslalomu. Preveč se je navadila zmagovati, da bi se zadovoljila z nižjimi stopničkami zmagovalnega odra ali celo skromnejšimi uvrstitvami. Tudi zato njeno včerajšnje razočaranje po tretjem mestu v superveleslalomu. 30-letna Črnjanka je nedavno napovedala, da bo v smučarski karavani vztrajala do svetovnega prvenstva v Vailu prihodnje leto.

Kot kaže, bo v zadnjo sezono kariere šla brez Massija, ki je že večkrat poudaril, da njegova varovanka pravzaprav ne potrebuje več trenerja, saj da prav sama največ zahteva od sebe. In še to, da ima pri svojih letih telo najstnice, tako da ji niti v fizičnem pogledu zadnja sezona ne bi smela pomeniti posebnega mučenja. Vse bo torej v njeni glavi. In verjetno tudi v srcu, saj jo je Massi vsa ta leta vendarle skrbno varoval pred takšnimi in drugačnimi zunanjimi vplivi in ji hkrati vztrajno in pronicljivo odpiral vrata v svet šampionskih dimenzij. Zaslužila sta si drug drugega. Vsaj za teh čudovitih šest let. Navsezadnje pa Tina ne bo ostala sama, saj je tu novopečeni trener Mauro Pini, ob katerem se je rezultatsko dvignila.

Deli s prijatelji