SP V HOKEJU

Po nočni mori z Belorusi so bili
 risi všečni proti zbornaji komandi

Objavljeno 04. maj 2015 11.22 | Posodobljeno 03. maj 2015 23.13 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca je svetovno prvenstvo elitne divizije začela s porazoma.

OSTRAVA – Za slovensko hokejsko reprezentanco sta dve tekmi na 79. svetovnem prvenstvu v Ostravi, občutki pa so mešani, kot da bi odigrali že vseh sedem dvobojev v predtekmovanju. Na sobotni premieri z Belorusijo so risi zamujali na tekmo za skoraj celi dve tretjini, pri zaostanku z 1:3 so se le prebudili in uprizorili pravo ofenzivo v zadnjem delu, a se jim naskok na prvo zmago ni izšel. Belorusija je slavila s 4:2 (2:1, 1:0, 1:1), zadnji gol je dosegla na prazna slovenska vrata v izdihljajih tekme. Pri Sloveniji sta bila strelca Žiga Jeglič in Žiga Pance.

Pičlih 17 ur pozneje so morali psihološko razrvani izbranci selektorja Matjaža Kopitarja spet na led, v nedeljskem opoldnevu je bila namesto kosila na meniju svetovna prvakinja Rusija. Sledil je nov poraz, zbornaja komanda je bila boljša s 5:3 (3:0, 0:1, 1:1), a tokrat je bila slovenska igra precej boljša, med strelce so se vpisali Anže Kopitar, Žiga Pance in Robert Sabolič. Risi so se odlično odzvali v tekmi, kjer praktično niso imeli česa izgubiti. Tako razbremenjeni so strnili vrste in v drugi in tretji tretjini prikazali igro, ki je znova obudila upe na obstanek v elitni diviziji.


Vrnitev izgubljene priložnosti?

Selektor Matjaž Kopitar je zdaj polno zaseden s pripravami na Slovaško. »Kakor koli gledamo na Slovake, se moramo zavedati, da so bili svetovni prvaki. Zato je kar malce predrzno, ko se pogovarjamo o naši zmagi proti njim. Svojo prvo priložnost smo imeli proti Belorusom. Žal mi je, da je nismo izkoristili, saj nas niso nadigrali. Misli mi ves čas bežijo nazaj na to tekmo.« Po Slovaški sledijo obračuni s Finsko, Norveško, ZDA in Dansko. Priznajte, da se bolj zdrznete ob Skandinavcih, ko pomislite na zmago Slovenije. 
 

»Po prvi tekmi sem bil res zelo jezen na fante. Tekmo z Rusi pa so res pričakali tako, kot morajo, zelo dobro so se odzvali. Toda pod črto smo spet izgubili in še nimamo točk. Ves čas mi misli begajo k prvi tekmi, kjer smo imeli v drugi polovici ogromno priložnosti za preobrat, ki bi jih morali izkoristiti. Toda zdaj se moramo umiriti, do torkove tekme s Slovaki imamo bolj normalen urnik,« je bil selektor vsaj nekoliko zadovoljen, a hkrati tudi samokritičen: »Prevečkrat se nam že dogaja, da smo samovšečni. Na tablici moramo imeti točke, drugače bo spet cirkus.«

Zakaj so njegovi varovanci tako zaspano začeli šampionat? »To se sprašujem tudi sam, noč je bila neprespana. Tudi sodelavce sem spraševal, ali naj mar prevzamem odgovornost, če sem ga kje polomil. Toda dejali so mi, da nisem storil napake. Morda bi bilo bolje, če bi startali proti Rusiji, kaj pa vem. Morda smo še vedno mentalno prešibki. Igralce sem ob videoanalizi opozoril na vse stvari, resda pa včasih pride do nasprotnega učinka. Igralci kar naenkrat na vse gledajo z velikimi očmi, pa sem si res prizadeval, da jim ne bi dal preveč informacij,« je zatrdil Kopitar, ki se noče več ozirati nazaj. Meni, da morajo zbrati vso pozitivno energijo in iskati priložnosti za nove zmage. Upa, da bo moštvo iz tekme v tekmo raslo, tako kot je bilo to tudi na lanskih olimpijskih igrah.


Kopi zadel miže

Tudi NHL-mojster Anže Kopitar je bil včeraj precej bolj zadovoljen kot v soboto. »Verjetno smo bili proti Rusom bolj sproščeni, zato smo igrali bolje. Bolje smo prehajali iz naše obrambne tretjine, zato smo imeli več priložnosti v napadu. V naši igri je bilo veliko dobrih stvari, ki pa jih je treba še nadgraditi. Napake, po katerih so Rusi dosegali gole, je treba izločiti. Morali bomo sestaviti dobre tri tretjine, če bomo hoteli premagati Slovake ali pa še koga od naslednjih tekmecev. Imamo še rezerve in igrali bomo na zmago,« meni Kopi, ki ob svojem prvem golu na tem prvenstvu ni kaj posebno meril: »Po pravici povedano sem zamižal in streljal.«
 

Šef, ki še nima na voljo obolelega napadalca Jana Urbasa (staknil je virus), se je po uvodnem spodrsljaju odločil dodobra premešati peterke: »Eni igrajo bolje, drugi slabše, tretji konstantno. Nekateri bodo morali prikazati boljšo igro. Nočem tarnati, toda za pravšnjo analizo smo imeli res malo časa. Veseli me tudi, da ni bilo opaziti utrujenosti, ko smo krajšali klop in igrali z manj igralci. Prepričan sem, da se bomo za večerno tekmo s Slovaško dobro pripravili.«

Proti Belorusiji je v vratih stal Robert Kristan, proti Rusiji pa Luka Gračnar. Nihče od njiju ni navdušil selektorja: »Mislil sem, da bom dobil kaj bolj otipljivega. Če hočeš zmagati, ti mora priložnost ponuditi golman. Mislim, da prave podpore nismo dobili na nobeni tekmi.« Pobarali smo ga tudi o igri prvega zvezdnika, njegovega sina Anžeta. »Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje. Vse ekipe se dobro pripravijo nanj, to moramo upoštevati. Če bo napredovala ekipa, bo še boljši tudi on,« zatrjuje oče Kopitar. 

Deli s prijatelji