DO MEDALJE

»Po mojem so bili fantje še nekoliko bolj veseli tega uspeha kot jaz«

Objavljeno 25. februar 2013 13.42 | Posodobljeno 25. februar 2013 13.42 | Piše: Marko Uršič

Slovenija ima še četrtega skakalnega mušketirja, Peter Prevc je na nordijskem SP osvojil bronasto odličje.

Peter Prevc je prvič v karieri kot
samosvoj mož doskočil na stopničke (foto: Reuters).

PREDAZZO – Robert Kranjec se je v sezoni ustoličil na stopničkah svetovnega pokala, na poletih v Harrachovu jih je pridobil Jurij Tepeš, v Klingenthalu se jima je pridružil Jaka Hvala, zdaj pa je udaril še četrti od slovenskih skakalnih mušketirjev – Peter Prevc. Torej nekakšen zimski mušketirski mečevalec d'Artagnan, tudi slovenski smučarji skakalci imajo namreč geslo: Vsi za enega, eden za vse! Prevc je na svetovnem nordijskem prvenstvu v Italiji na srednji skakalnici orlovsko pristal v bronastem gnezdu in Sloveniji priskakal tretje posamično odličje na tovrstnih tekmovanjih. Franci Petek leta 1991 (ravno v Predazzu) in Rok Benkovič 2005. sta osvojila zlato odličje.


Mešano ni šlo

Na nordijskih svetovnih prvenstvih so včeraj prvič izvedli tekmovanje mešanih ekip v smučarskih skokih, za vsako državo sta skakala po dva fanta in prav toliko deklet. Slovenijo so zastopali Urša Bogataj, Jaka Hvala, Špela Rogelj in Peter Prevc, a ni šlo po načrtih in naša mešana ekipa, najmlajša med vsemi, je na koncu zasedla 8. mesto. Najžlahtnejše odličje je šlo Japonkama in Japoncema, Avstrija je osvojila srebro, bron pa so si priskakali Nemca in Nemki.

20-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih je bil že po prvi seriji (102,5 m) na odličnem izhodišču za napad v drugo, po polovici je zasedal peto mesto. Ko se je v okrepljenem sneženju drugič pognal po predaški srednji skakalnici, je pristal pri 98 metrih pol in se za Norvežanom Andersom Bardalom in neizogibnim Gregorjem Schlierenzauerjem bronasto ovenčal. »Dolgo sem čakal na te stopničke, a se je splačalo, saj se je izšlo ravno na svetovnem prvenstvu. Super, prišle so ob pravem času. Svetovno prvenstvo je brez dvoma tekma, ki ima največjo težo v vseh pogledih, tako da sem zelo vesel, da so te stopničke prišle ravno v Predazzu. Pred finalnim nastopom nisem imel treme. Ravno zato, ker nisem prav nič razmišljal o rezultatu, ampak bolj o tem, kako moram skočiti, saj sem imel v minulih dneh na tej skakalnici nemalo težav sam s seboj. Sploh nisem imel časa, da bi razmišljal o kolajni, ampak sem se lahko osredotočil le na nalogo, ki sem jo imel pred seboj. Ni bilo panike, ampak sem se dobro zbral in oddelal svoje. Je pa bilo res nekoliko lažje napadati s petega mesta, kot bi bilo braniti stopničke. Razlike med nami pri vrhu so bile zelo majhne, tako do prvega kot tudi do desetega mesta, tako da je bilo vse odprto. Lažje je biti na petem mestu, ker lahko napadaš na polno, kot pa če si že na stopničkah in braniš rezultat, in menim, da takrat že ne greš več na vso moč,« je bil vesel bronasti član kranjskega Triglava, njegov mlajši brat Cene je prav tako smučarski skakalec. Prvič v karieri je priletel na stopničke, kajti v svetovnem pokalu še nima posamičnih mest do tretjega, do zdaj je imel sedem takšnih z ekipo.

Jesti več korenja

Z žlahtno kovino je Pero mišica, kakor ga kličejo reprezentančni soborci, upravičen do nagrade Smučarske zveze Slovenije v višini dva tisoč evrov. A za zdaj se bo krepil le z mislijo na bronasto kovino. »Ja, ne vem, kaj naj sploh rečem. Svoje sem oddelal in glede na minule treninge res naredil preskok. Pred tekmo sem bil kar zaskrbljen, ker se mi treningi v Predazzu niso najbolje posrečili. Poleg tega sem se sekiral precej bolj, kot pa se zdaj veselim te medalje. Ampak vseeno menim, da bodo pravi občutki šele prišli za menoj,« je povedal in poudaril, da je bil res malce čuden občutek, ker je bilo na stopničkah okoli njega za spremembo tokrat več prostora. Z ekipo je pač že velikokrat stal na zmagovalnem odru, tokrat pa prvič kot posameznik. »Po mojem so bili fantje še nekoliko bolj veseli tega uspeha kot jaz. To je naše ekipno vzdušje, ki nas krasi in nas iz tekme v tekmo dviguje ter vodi do novih zmag, do novih uspehov. Menim, da je prav to vzdušje zelo velik pozitivni krivec za vse naše uspehe to sezono,« je pohvalil kolege. O slovenskem lovu na kovine pa: »Ob pravem trenutku sem potegnil aduta iz rokava in vsem nam se je odvalil kamen od srca. Ne glede na vse se je zaradi preteklih odličnih rezultatov pred prvenstvom čutil pritisk. Menim, da bomo šli zdaj vsi lažje spat, tudi tekačice in kombinatorci, saj imamo v žepu že eno medaljo, tako da ni takšne panike, če nobene več ne prinesemo domov.«

»Ta medalja je brez dvoma nekako krona letošnje sezone. Za nami je ena najuspešnejših sezon v zgodovini slovenskih skokov. Vesel sem tega Petrovega rezultata. Že večkrat so se mu le za las izmuznile stopničke, tokrat jih je le ujel,« se je veselil tudi glavni trener naše reprezentance Goran Janus. Jaka Hvala je v Dolomitih končal kot 22., Matjaž Pungertar kot 24., Kranjec pa je s 14. mesta po prvi seriji zdrsnil na 26. Zelo zanimivo izjavo po tekmi je dal mladi Primorec Hvala. »Prav jezen sem nase, saj sem spet naredil napako pri odrivu. Zamudil sem odskok in očitno bom moral jesti malo več korenja, da bom bolje videl, kje je odskočna miza,« je bil odkrit.

Deli s prijatelji