KDAJ BO KONČANO?

Planica se izvija iz plenic, da bi tekmovalno odrasla

Objavljeno 11. avgust 2014 16.51 | Posodobljeno 11. avgust 2014 16.51 | Piše: Marko Uršič

Investicija v nordijski center Planica bo in mora biti izvedena v sprejetih oziroma potrjenih finančnih okvirih, zaključek projekta pa je predviden jeseni 2015, so še dodali na ministrstvu.

Kaj se dogaja s prenovo letalnice bratov Gorišek v Planici? Kaj je z dokončanjem nordijskega centra? Ob tem je bilo v preteklosti veliko vprašanj, saj se vse časovno in v gradbeni praksi ni odvijalo po napovedih, in veliko odgovorov. SGP Tehnik, ki je na terenu gradbeno izpeljeval dela, je šel v stečaj, njegov podizvajalec Javna razsvetljava pa je moral pljuniti v roke ali bolje rečeno stroje. O sedanjem trenutku pa lahko največ pove Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica. »Javna razsvetljava že dela pri prenovi letalnice. Na njej je treba narediti nasip na obeh bokih doskočišča, to je približno 20.000 kubikov materiala, treba je narediti novo betonsko zaletišče, ogrevalni objekt, RTV-stolp in obrtniška dela; ograjo in podobne stvari okoli letalnice, napeljati elektriko... Mizo je nazaj pomaknil že prejšnji izvajalec, Tehnik iz Škofje Loke,« je prvi raport podal Gros. »Javna razsvetljava je nosilni podizvajalec, ki bo investicijo zaključil pri Tehniku v stečaju. Za to bo tudi imel svoje podizvajalce,« je dodal direktor Zavoda Planica. Seveda pa, da bo naslednji konec zime finale svetovnega pokala v skokih le potekalo na omenjeni letalnici, marsikoga zanima, kdaj naj bi bilo vse končano. »Gradbena in zemeljska dela morajo biti zaključena nekje do konca oktobra. Potem se mora do zime, da pa se tudi med njo, pod streho spraviti še obrtniški del.« Torej lahko sklepamo, da finale svetovnega pokala na letalnici bo? »Tako je,« je Jelko Gros odločno pritrdil. Finančna sredstva za prenovo letalnice so zagotovljena. »Za opravitev vseh del je ostalo še tri milijone evrov,« je dopolnil planiški direktor.

Jeseni 2015. mora biti nared

Planiško nordijsko središče je nova zgodba, ta potrebuje pravi objekt oziroma stadion za smučarske teke, kako je s postopkom izbire izvajalca, ki bo to zgradil? »Sklep o izbiri smo dali, na prvega so se pritožili, državna revizijska komisija pa je dala prav pritožniku. Zaradi banalne napake, prvi izbrani je pri pripisovanju v ponudbo naredil napako, to pošteno priznal, državna revizijska komisija pa se je odločila, da je to sprememba ponudbe, in nam naložila, da jih izločimo,« pravi Gros. Pritožnik je bilo avstrijsko podjetje Strabag, prvotni izbrani izvajalec Gorenje Projekt pa je v svoji ponudbi iz predračuna v to narobe prepisal nekaj številk. »Pregledali smo preostale ponudbe, bile so še tri, med temi smo izbrali, dali sklep o izbiri, in zdaj smo v obdobju, če se bo kdo ponovno pritožil. Vse še ni pravnomočno. Z naše strani je bil izbran Kolektor Koling.« Na nordijskem centru je sicer potrebna tudi še zunanja ureditev in ureditev premostitve za tekaške proge, Jelko Gros pravi, da bo za to še en razpis. Poleg tega manjka vetrna zaščita, nakupiti je treba še en del opreme, za ta dela pa so razpisi za izvajalca predvideni naslednje leto. To so vse manjša dela, ki se lahko naredijo v treh, štirih mesecih. »Nordijski center moramo končati do roka, da Republika Slovenija iz Bruslja dobi povrnjen denar,« pridoda Gros. Rok je sicer do jeseni prihodnjega leta.

Ko bo objekt dokončan, Planica pa že dvakrat ni dobila organizacije nordijskega svetovnega prvenstva, kako vse to spraviti v tekmovalni promet? »Za SP je kandidirala Smučarska zveza Slovenije, smo Zavod za šport Planica in center se ne gradi zaradi svetovnega prvenstva. To je nagrada civilne športne sfere državi, da v takšnem centru SP lahko organizira. Tekmovalno sploh nimamo kakšnih hudih ambicij, stadion je z našega vidika namenjen treningu in rekreaciji. Z vidika Slovenije imamo organizatorja svetovnega pokala, to je Rogla, in sami kakšnih velikih apetitov nimamo. Bi pa seveda tukaj tudi bilo primerno, da je kaj, ker je nesmisel, da ne bilo ničesar. Če bo treba, bodo proge homologirane tudi za svetovni pokal,« razmišlja planiški direktor. Nordijski center pa je vreden 48 milijonov evrov. »Z davkom na dodano vrednost,« dopolni Jelko Gros.

Vlada je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pred kratkim odobrila povišanje sredstev za center za skoke in polete na skupno 5,6 milijona evrov. Gros pripomni, da to niso bila dodatna sredstva, ampak med leti prenesena. Gre za zapiranje proračuna, bilo je odobreno, da se iz sklada odobri sredstva za projekt, da bi se lahko realizirale določene stvari. »Vlada se je odločila, da bo ob proračunu na izvedljive projekte naknjižila sredstva takrat, ko se bo to potrebovalo. So pa to sredstva le za letalnico,« pojasni direktor zavoda Planica.

Zapleti zaradi Tehnika

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pri vsem projektu izvaja kontrole skladno z veljavnimi predpisi ob vsakem izplačilu iz državnega proračuna. Projekt sta pregledovala tudi računsko sodišče in urad za nadzor proračuna, izvajajo se tudi kontrole na kraju samem. Do zdaj niso ugotovili nepravilnosti.

Zavod za šport RS Planica, ki vodi investicijo, naroča in plačuje opravljena dela. Vsi podizvajalci so bili plačani skladno z veljavno zakonodajo in v predpisanih rokih, tudi celo manj kot 30 dni. Zapletlo se je le pri tistih podizvajalcih, ki so zapadli v izplačilo po uvedbi stečaja SGP Tehnik. Zavod Planica je denimo za naročilo izgradnje Bloudkove velikanke v obdobju odprave napak, ugotovljenih na prevzemu, zadržal zadnjih 10 odstotkov vrednosti projekta. Ker pa jih SGP Tehnik več kot eno leto ni odpravil, plačila niso mogla biti uresničena. Investicija v nordijski center Planica bo in mora biti izvedena v sprejetih oziroma potrjenih finančnih okvirih, zaključek projekta pa je predviden jeseni 2015, so še dodali na ministrstvu.

Deli s prijatelji