NORDIJSKO SREDIŠČE

Planica bo že lepa, a ne bo Skandinavija

Objavljeno 01. oktober 2015 15.51 | Posodobljeno 01. oktober 2015 15.51 | Piše: Marko Uršič

Nordijsko središče pod Poncami proti športni zimi raste iz dneva v dan.

To ni Ljudski vrt ali Stožice, temveč planiški Wembley. Foto: Igor Mali

Ali bo Planica kdaj dobila organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ne vemo, vemo pa, česa Planica ne bo imela. Namreč fanatičnega skandinavskega vzdušja ob tekmah v smučarskih tekih, bomo videli, kakšna žalost bo 16. in 17. januarja, ko bodo pod Poncami tekme svetovnega pokala, in sicer v sprintu.

A v Planici se gradi. Letalnica deluje, sicer ne še rekordno, pod njo pa lepo napreduje gradnja tekaškega stadiona. Ta bo imel sedem kilometrov tekmovalnih prog, 40 skupaj z rekreativnimi, v osrednji zgradbi ob nogometnem igrišču (!?) bodo imeli tekači in tekačice spodaj, se pravi že v kleti, prostor za slačilnice in mazanje smuči. Zgoraj bo prostor za povabljence in tekmovalne organe, ki bodo skozi steklo buljili na progo. Nordijsko središče v Planici je projekt, vreden 48 milijonov evrov, 85 odstotkov jih gre iz naslova evropskih skladov za regionalni razvoj. Torej, fantje, pazljivo, tukaj se ne sme igrati z denarjem. Kako se igrajo z deli, pa ve povedati Jelko Gros, direktor Zavoda za šport RS Planica. »Vse moramo dokončati do konca novembra, takrat lahko Evropski uniji izstavimo zadnji račun. Kar se tiče tekov, smo prišli v obdobje, da se postavljajo mostovi, končuje se objekt, proga je strasirana, več ali manj se zdaj izvajajo dela še na manjših nasipih. Tudi na rolkarsko progo je še treba položiti asfaltno prevleko. Menim, da je stvar obvladljiva in da bomo vse naredili v roku,« je Jelko Gros uvodoma podal planiško diagnozo.

V Rateče klasično

»Planiška tekaška tekmovalna proga poteka na plazu, medtem ko je rekreativna, tako kot je bila do zdaj, razpotegnjena v Tamar. Na plazu je tekmovalna proga za prosto tehniko, za klasično pa poteka proti Ratečam,« je dodal direktor planiškega zavoda. No, pod nogometnim igriščem bo dvorana, kjer bodo na smučeh tekli, na snegu, tudi pozimi. »Vse je pripravljeno, a nekako ni v redu, da ljudi pozimi zapiraš v prostor. Torej to pozimi ne bo funkcioniralo. Bo pa vse končano že novembra. Naša metoda dela je, da ko se konča tekmovanje v smučarskih poletih, sneg z letalnice spravimo v garažo in ga porabimo za tek v poletnem času. Tudi energetsko ne bo potrate, da bi denimo hoteli sneg delati šele junija,« je Gros pojasnil fenomen snega v poletni alpski divjini. A do novembra mora biti vse tip top. »Zadnji račun, ki ga lahko izstavimo, je z datumom 10. december. Moramo pa še poprej opraviti primopredajo in podobne stvari. Rok za vse stvari, ki jih moramo opraviti, je zato do konca novembra. Na letalnici smo dela bolj ali manj denimo končali, imamo le še opravek senčenja montažne narave, ki ga bomo postavili marca, smo pa ga že nabavili. Letalnica je zato praktično končana,« je na vrhu letalnice bratov Gorišek raport končal direktor zavoda Planica Jelko Gros.

Deli s prijatelji