OPTIMIST

Plačilo dolgov pogoj lige EBEL in igralcev

Objavljeno 27. junij 2016 19.42 | Posodobljeno 27. junij 2016 19.42 | Piše: Marko Uršič

Predsednik HDD Olimpija Marko Popovič po viharnih finančnih in rezultatskih časih bolj optimistično gleda na prihodnost tivolskega kluba.

Anže Ropret verjame, da bo Olimpija v ligi EBEL boljša, kot je bila v zadnji sezoni. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Predsednik HDD Olimpija Marko Popovič je priznal: »Za nami sta naporna dva, trije meseci.« A garanje se vleče že dlje. Ko se je z upniki le dogovoril o prisilni poravnavi, je namreč sledila črna sezona v ligi EBEL, naslov državnega prvaka, po jeseniškem leto pred tem, pa je na led dvorane Tivoli le prinesel kanček dodatnega optimizma. Klubsko vodstvo se je zelo potilo do 15. junija, ko je moralo na zahtevo lige EBEL za nadaljnje sodelovanje v tekmovanju poplačati dolgove hokejistom in drugim upravičencem. »Zahteve so bile povsem upravičene. Za dolgove smo morali zbrati dobrih 200.000 evrov. Vodstvu lige EBEL je bilo posredovano 80 dokumentov, vse je pregledal revizor, dilem pri glasovanju o našem nadaljnjem članstvu ni bilo. Za naprej pa sem zagotovo optimist, v primerjavi z lanskim letom me manj skrbi. Z glavnim pokroviteljem Telemachom je sicer pogodba potekla. Lažje pa bomo skozi prišli z več sponzorji z manjšimi zneski. Pričakujem, da bo njihovo število približno petdeset, trenutno smo na tridesetih. Lahko pa gremo tudi na manjše stroške, v zadnji sezoni smo se odpovedali nekaj tujim igralcem, to je kar pomembno vplivalo na zmanjšanje stroškov. A za zdaj si želimo, da nam tega ne bi bilo treba delati. Storili smo korak naprej pri stabilizaciji kluba, nato pa bo možno govoriti o novem glavnem pokrovitelju. Od naslednjega leta bomo morali denar že dajati na stran, saj 2. septembra 2019 potečejo obveznosti iz prisilne poravnave in jih bo treba plačati. Proračun za prihajajočo sezono pa je 800.000 evrov, trenutno imamo pokritega približno šestdesetodstotno. Zavedati pa se moramo tudi, da ne bo več popravnega izpita,« je bil temeljit predsednik Marko Popovič.

Za dolgove smo morali zbrati dobrih 200.000 evrov.

Nekdanji branilec Jože Kovač v klubu skrbi za strokovni del, v strokovnem svetu sta še klubski predsednik in trener Bojan Zajc. »Oprli se bomo na mlade igralce iz Slovenije ter tujce, ki bodo imeli večletne pogodbe. V njih bo tudi člen o odškodnini. Končna sestava moštva bo znana septembra, igrali bodo tisti, ki imajo značaj. Drži, da se za mesto vratarja pogovarjamo z Robertom Kristanom, si je pa pustil teden časa za končen odgovor. Enako je z branilcem Andrejem Tavžljem,« pravi Kovač. Klub so zapustili Jure Sotlar in Miha Logar, okrepila sta klub iz Podmežakle, Gregor Koblar pa si bo kruh služil v francoskem Lyonu. »Tujce iščemo na položaju branilca, srednjega napadalca in krila. Imamo pa že podpisano 20-letno levo krilo Gilberta Gaborja, nazadnje je igral univerzitetni hokej, ima pa slovaško in švedsko državljanstvo.« V drugi polovici avgusta bo tudi preizkus igralcev, Jože Kovač pravi, da imajo prošnje tudi mlajših ruskih in finskih hokejistov, ki v svojih prvoligaških tekmovanjih ne dobijo možnosti igranja.

Hud boj z Jesenicami

Priprave hokejistov Olimpije se začnejo 1. avgusta na tivolskem ledu, 16. septembra pa se zanje liga EBEL začne z gostovanjem v Szekesfehervarju. Tudi trener Bojan Zajc, ki je sredi zadnje sezone nadomestil Nemca Fabiana Dahlema, se zaveda, da bo v novi sezoni za zmage treba igrati drugačen hokej. »Morali bomo biti agresivni, in to že v nasprotnikovem obrambnem delu igrišča. Veliko drsanja bo treba, igro v napadu bomo malce spremenili. Ekipa mora biti tudi karakterna. Tudi v Sloveniji bo z Jesenicami velik boj za oba naslova, državnega in pokalnega. Naš cilj je seveda dobiti oba. Ekipi sicer še nista popolni, pozneje bomo lažje ocenjevali moč obeh moštev. A dejstvo je, da bodo Jeseničani glede na lansko sezono precej okrepljeni,« je povedal Bojan Zajc in še dodal, da si zaradi želenega bojevitega značaja Olimpije na tujskih mestih želi Severnoameričane. »Poudarek je na kakovosti in značaju. Potrebujemo namreč tudi nekoga, ki bo znal kaj vreči v gol. Na trgu igralcev se težko kosamo z drugimi, s časom pa cene tudi malce padejo. Upam, da bomo vskočili v pravem trenutku.« Levokrilni napadalec Anže Ropret ostaja v zmajevem gnezdu tudi v novi sezoni. »Vsi smo čakali na denar, ki so nam ga bili dolžni iz zadnje sezone. To je bil tudi pogoj igralcev, ne le lige EBEL. Nihče se ne bi pogovarjal za naprej, če klub tega ne bi poravnal. Zdaj, ko je to urejeno, spet lahko začnemo od ničle. Verjamem, da bo rezultatsko gotovo bolje, kot je bilo lansko sezono. Najprej je bilo treba urediti finančno stvar, na ledu pa nihče ne izgublja rad. Vsaj po imenih igralcev, s katerimi se zdaj dogovarjajo, in če se to uresniči, menim, da bo ekipa kar konkurenčna. Lahko sežemo tudi kam višje, kot so denimo mesta pri dnu razpredelnice,« meni slovenski reprezentant.

 

Deli s prijatelji