ZVEZDNIKOV NE BO

Pjongčang brez Anžeta Kopitarja

Objavljeno 05. april 2017 11.55 | Posodobljeno 05. april 2017 11.57 | Piše: Mi. Š.

Vodstvo NHL sklenilo, da februarja 2018 ne prekine svojega tekmovanja zaradi OI.

Zvezdnik moštva Washington Capitals, rus aleksandr ovečkin, na sredini, je že napovedal, da bo v vsakem primeru odpotoval v Pjongčang. Foto: AP

NEW YORK – Olimpijske igre v Pjongčangu bodo prihodnje leto minile brez največjih zimskih športnih zvezdnikov – hokejistov iz NHL. Vodstvo najmočnejše lige na svetu je namreč sklenilo, da med 9. in 25. februarjem 2018 ne bo prekinilo svojega tekmovanja, kot je to storilo za prejšnjih pet ZOI (za Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Torino 2006, Vancouver 2010 in Soči 2014). »Čeprav je večina klubov v NHL nasprotovala prekinitvi lige 2017/18, smo bili kljub temu pripravljeni prisluhniti vsem, ki bi imeli interes za nastop igralcev na OI, torej Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK), Mednarodni hokejski zvezi (IIHF) in Združenju igralcev v NHL (NHLPA). V več mesecih nismo opravili niti enega omembe vrednega pogovora. Še več; MOK je začel zdaj udeležbo na olimpijskem turnirju v Pekingu leta 2022 pogojevati z nastopi na OI v Pjongčangu. Da bi se izognili nadaljnjim špekulacijam, smo se odločili, da ne bomo prekinjali prvenstva. S tem je zadeva za nas uradno končana,« so v sporočilu za javnost zapisali pristojni pri NHL.

Njihove odločitve so se kajpak najbolj razveselili vodilni možje klubov, ki prihodnje leto ne bodo trepetali zaradi tega, v kakšnem (zdravstvenem) stanju se bodo njihovi asi vračali v njihove vrste z OI. Med spektaklom v Sočiju so, denimo, hujše poškodbe, zaradi katerih so bili prisiljeni celo predčasno končati sezono 2013/14, staknili štirje hokejisti. Detroit Red Wings so za dlje ostali brez Šveda Henrika Zetterberga, ki je sicer okreval do končnice, New York Islanders v tistem prvenstvu niso mogli več računati na pomoč Kanadčana Johna Tavaresa, namesto k Floridi Panthers pa sta se na bolniško odpravila kar dva člana – Finec Aleksander Barkov in Slovak Tomaš Kopecky. Ob omenjeni četverici ne gre prezreti niti tistih, ki so zaradi manjših poškodb izpustili le po nekaj tekem v NHL.

Švicarji se že spogledujejo s kolajno

Odgovorni so izračunali, da je na poznejše klubske rezultate v najmočnejši hokejski ligi na svetu vplivalo tudi število igralcev, ki jih je imelo določeno moštvo na OI. Detroit, ki je imel, denimo, pred tremi leti na turnirju v Sočiju deset članov, je v tisti sezoni izpadel že v uvodnem krogu končnice, Stanleyjevega pokala pa so se tedaj veselili pri klubu Los Angeles Kings, ki je imel na prejšnjih OI zgolj šest hokejistov, med njimi slovenskega zvezdnika Anžeta Kopitarja.

A največji kamen spotike verjetno tiči v tem, da MOK ni bil več pripravljen pokriti stroškov prenočitev, potovanj in zavarovanj za hokejiste in njihove goste.

Združenje igralcev se je nemudoma odzvalo na sporočilo in poudarilo, da je izjemno razočarano nad odločitvijo odgovornih, češ da so tudi hokejisti v NHL veliki domoljubi, njihova odsotnost z OI pa bo velika izguba za hokej in milijone zvestih ljubiteljev najhitrejše moštvene igre.

Po drugi strani se večja priložnost za uspeh na olimpijskem turnirju ponuja manjšim hokejskim silam, ki nimajo toliko igralcev v najmočnejši hokejski ligi. Apetiti so se čez noč povečali zlasti v nemški in švicarski reprezentanci, v kateri že sanjajo celo o kolajni. Iz tega zornega kota bi bili lahko še bolj konkurenčni tudi Slovenci (v predtekmovalni skupini B bodo prekrižali palice z Američani, Rusi in Slovaki), čeprav ne bodo mogli računati na Kopitarjeve mojstrovine.

Mnogi se zdaj sprašujejo, kaj bo storil ruski zvezdnik Aleksandr Ovečkin, ki je že pred časom izjavil, da bo v vsakem primeru odpotoval v Pjongčang, pri čemer ga je podprl tudi Ted Leonsis, lastnik kluba Washington Capitals. Če bo namreč vztrajal pri igranju na OI, bi mu utegnili na poti v Južno Korejo slediti tudi drugi asi...  

Deli s prijatelji