SMUČARSKI SKOKI

Petru se
 v Falunu
 le vračajo mišice

Objavljeno 28. februar 2015 12.17 | Posodobljeno 28. februar 2015 12.18 | Piše: M. U.

Peter Prevc po četrtem mestu na svetovnem prvenstvu ne išče izgovorov.

Peter Prevc upa, da bo ohranil občutke za odlične skoke. (Foto: Reuters)

Peter Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v preizkušnji za odličja na večji, 134-metrski skakalnici v Falunu pokazal, da je po razočaranju na manjši spet našel šampionske občutke za pravo orlovo letenje. A s četrtim mestom se za odličje ni izšlo. Dejstvi sta, da je 22-letnik iz Dolenje vasi resnično as posebnega, tudi vedenjskega kova, in tudi da je konkurenca v svetovnem skakanju tako kakovostno široka, da ni predplačnikov za serijsko osvajanje odličij. »Lahko bi bil tudi peti, če ga v finalu ne bi polomil Anders Bardal. Potem se nihče ne bi obremenjeval glede tako majhnega zaostanka točke in desetinke za bronastim odličjem. Lahko bi iskal izgovore tudi v tem, da je bilo v prvi seriji preveč vetra, v drugi pa premalo. Na koncu so bili trije pač boljši od mene in jim čestitam,« je bil Peter, kot vedno, povsem na stvarnih tleh. Slovenske skakalce za konec SP danes čaka še ekipna preizkušnja, Prevc je zanjo napovedal: »Upam, da bom ohranil odlične občutke. V počepu sem se na večji skakalnici počutil zelo dobro, tudi odskoka sta bila najboljša v zadnjih dneh. V zraku pa sem imel še določene težave. Za ekipno tekmo bi napovedal, da je možno čisto vse.« Da se Pero Mišica vrača k svojemu večjemu skakalnemu mišičnemu obsegu, potrjujejo tudi sporočila prek družabnih omrežij. »Petru se vračajo mišice,« je eno od teh.

Boj do konca

Tudi pri glavnem trenerju Goranu Janusu je po četrtem Prevčevem mestu ostalo nekaj občutkov, ki bi jih zasledila le morebitna kolajna slovenskega asa. Je pa zato strokovni šef že določil četverico za današnjo ekipno preizkušnjo: skakali bodo Prevc, Jernej Damjan, Nejc Dežman in Jurij Tepeš. Ta, s posamične tekme bo zamenjal Matjaža Pungertarja, je včeraj treniral, drugim je Janus namenil prosti dan. »Verjamem, da jim bo počitek dobro del,« je bil glavni trener prepričan o pozitivnem učinku tekmovalnega predaha. Prepričanje o obnovitvi tekmovalne forme pa je ključnega pomena za vključitev v boj za odličja na moštveni tekmi. »Veliko ekip je izenačenih. Morda dve, Norveška in Nemčija, izstopata. A bojevati se moramo do konca,« je odločen Janus, čigar varovancem se bodo v skakalni bitki za eno od žlahtnih kovin pridružili še Avstrijci, Japonci in Poljaki.

Medtem drugi že presenečeni ugotavljajo, da Slovenija v skakalnem delu nordijskega svetovnega prvenstva še nima odličja. Slovenija še vedno brez medalje, pišejo na spletni strani Mednarodne smučarske zveze. Čeprav Prevc svoje vrhunske kakovosti pri kombinaciji dnevne forme in občutkov za skakalnico na posamičnih tekmah v Falunu ni kronal z žlahtno kovino, v oči seveda zelo bode, da drugi štirje slovenski skakalni mušketirji v južnem delu osrednje Švedske še niso pokazali, kaj (resnično) znajo. Pravi strokovni odgovor na to lahko da le Goran Janus, današnja ekipna tekma bo le potrdila ali pa tudi zanikala, s slovenskega vidika, skakalno stvarnost iz Faluna.

Deli s prijatelji