NOVOLETNA TURNEJA

Petrove stopničke je treba spoštovati

Objavljeno 08. januar 2014 20.00 | Posodobljeno 08. januar 2014 20.00 | Piše: Marko Uršič

Novoletna skakalna turneja je s Petrom Prevcem prinesla tretjo najboljšo slovensko skupno uvrstitev.

Peter Prevc.

Novoletna skakalna turneja je slovenskim orlom prinesla tretjo najboljšo skupno uvrstitev v zgodovini. Peter Prevc je kvartet skakalnic končal na četrtem mestu, kroni pa sta bili drugo mesto v Bischofshofnu in tretje v Oberstdorfu. Skupno sta bila boljša le Primož Peterka, ko je zmagal v sezoni 1996/1997, in tretji Peter Žonta na prelomu let 2003 in 2004. Slovenija ima torej dva velika skakalna PP.

Goran Janus kot glavni trener slovenskih skakalcev že tri leta brusi formo svojih fantov. Po 62. novoletni turneji je seveda tudi pojasnil, kaj so videle njegove strokovne oči na tekmovanjih v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. »Vsekakor je Peter končal tam, kjer je začel novoletno turnejo v Oberstdorfu, na stopničkah. Res je, da so bili ti trije, ki so bili pri vrhu, Thomas Diethart, Thomas Morgenstern in Simon Ammann, konstantni na vseh štirih tekmah. Peter ni bil, bila so določena nihanja, tu je bila zelo težka tekma v Innsbrucku. Seveda, seveda sem zadovoljen. Stopničke je treba spoštovati, tako da je ocena odlična. Končna uvrstitev na četrto mesto je maksimum glede razlik, kakršne so v tem letu, so namreč zelo majhne,« je za uvod slovenskega junaka ocenil Janus.

Težava drugih slovenskih skakalcev pa je bila, da med turnejo na posamični tekmi niso sestavili dveh dobrih skokov. »Vso sezono in tudi na novoletni turneji imamo in smo imeli nihanja. V bistvu nismo osamljeni primer, tudi pri drugih je to vidno. To pa je le posledica tega, da so razlike zelo majhne, in če storiš napako, te preprosto ni,« je nadaljeval. A vzrok za te napake so bile tudi vetrovne razmere, še posebno v Inomostu. »V bistvu si moral poleg samega skoka imeti veliko sreče. Videli smo, kaj se je v Innsbrucku zgodilo Loitzlu, če nimaš dobrih vetrovnih razmer. Pogoj je vsekakor dober skok, in če imaš dober veter, je toliko bolje. Prevc se je znašel, čeprav bi lahko v Innsbrucku dodal še kakšen meter, bi bila lahko še višja uvrstitev. Kar v redu je biti malenkosten, vedno se da še bolje. Tudi v Bischofshofnu smo videli, kako majhna je bila razlika za prvo Petrovo zmago.« Se tudi Janus strinja, da so Prevca na zadnji tekmi oškodovali sodniki in da zaradi tega ni zmagal? »Glede na to, da je bila tekma na avstrijskih tleh (vmes se je zasmejal, op. p.), se to dogaja. Preprosto je treba skočiti dlje, da si to mesto priboriš,« je ocenil slovenski skakalni selektor.

Diethart je presenetil

A Janus pod poveljstvom nima le Pera Mišice. Za druge svoje varovance in njihov boj z vetrovnimi pastmi je dodal, da so v igri tudi želje, vsak bi rad pri daljavi še kaj dodal, in se zato prikradejo napake. Kaj pa je imel dodati tudi za novega avstrijskega junaka, skupnega zmagovalca turneje Thomasa Dietharta, in njegovo nenadno eksplozijo. »Presenetil je vse, ki so bili poleg. Skakal je pošteno, v skupnem seštevku je bil najboljši na vseh tekmovanjih, in to je to.« Prvi mož rdeče-bele-rdečih Gregor Schlierenzauer pa že vso sezono skače po sistemu toplo-hladno. »To je tisto, kar sem navedel že prej, da pri tem nismo osamljeni primer, da se to dogaja tudi drugim. Razlike so zelo majhne, zato je treba res narediti vrhunski skok, da si spredaj ali celo tudi v finalu.« Novoletna turneja pa naj bi tudi izkristalizirala glavne tekmovalce za olimpijske igre v Sočiju, kdo bodo tam glavni kandidati za visoka mesta. »To je še prezgodaj za reči. Čez mesec dni je v Sočiju tekma na majhni skakalnici, v tem času imamo še kup potovanj. Od poletov v Kulmu, poljske turneje, do Sappora in Willingena, tako da nas do Sočija čaka še dolga pot. Čeprav zna mesec zelo hitro preteči,« je dejal glavni slovenski trener Goran Janus.

 

Deli s prijatelji