PETROVA PRVA

Peter Prevc zmagal na poletih na Kulmu

Objavljeno 12. januar 2014 17.08 | Posodobljeno 12. januar 2014 18.32 | Piše: M. U.

Prvič v karieri se je povzpel na najvišjo stopničko.

TAUPLITZ – Peter Prevc je zmagal v smučarskih poletih na Kulmu. Po drugem mestu na sobotni tekmi je danes ugnal vso konkurenco (369 točk), skupno pa osvojil že šeste stopničke svetovnega pokala v karieri. Drugi je bil Avstrijec Gregor Schlierenzauer (366,9 točke), tretji pa sobotni zmagovalec Japonec Noriaki Kasaj (365,8). Ko smo že pri njem: zakaj je primernejše, da ga pišemo tako, ne pa Kasai? Zato ker bi s tem zmotno napeljevali, da ima njegov priimek namesto dveh tri zloge (z naglasom na 'i'). In ker načeloma japonska lastna imena domačimo (denimo Kazujoši Funaki, Juta Vatase, Taku Takeuči, Sara Takanaši ...), ni nobenega razloga, da ne bi tudi izglasja Noriakijevega priimka.

Super dan

»Danes je bil zame res super dan. Na zadnjih tekmah sem bil ves čas zelo blizu zmage, danes pa sem jo končno le dočakal,« je takoj po zmagi dejal 21-letni slovenski športnik leta Prevc. Na vprašanje, zakaj so Slovenci tako dobri letalci, pa je v smehu odvrnil: »Morda zato, ker se ničesar ne bojimo!«

Glavni trener potočil solzico ob zmagi

»Zmagali smo! Zelo sem vesel za Petra, da mu je uspelo, in upam, da ga bo to samo še poneslo naprej in bo v tem slogu nadaljeval – ter da se mu bodo priključili tudi drugi fantje,« je dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in priznal, da je, ko sta se z Janijem Grilcem peljala z letalnice, potočil solzico ob zmagi.

V finalu je nastopilo pet Slovencev; odličen nastop je uspel tudi Juriju Tepešu (340,9), ki je s 14. mesta po prvi seriji napredoval na končno 7., Jernej Damjan (329,6) je zasedel 14. mesto, dvakratni zmagovalec na letalnici na Kulmu (2010, 2012) Robert Kranjec (319,2) pa je v finalu z 11. nazadoval na 18. mesto. Do novih točk svetovnega pokala je na današnji tekmi prišel tudi Jaka Hvala (313,5) s 25. mestom. Brez finala je s 40. mestom v prvi seriji ostal Tomaž Naglič.

Prevc dosegel 35. posamično zmago za slovenske skoke

Slovenski smučarski skakalci so po današnjem velikem uspehu Petra Prevca na letalnici na Kulmu zbrali že 35 posamičnih zmag na tekmah svetovnega pokala, skoraj polovico (15) pa jih je dosegel Primož Peterka. Za primerjavo: rekorder med posamezniki (po uspešnosti tako rekoč država v avstrijski državi) Schlierenzauer jih ima 52.

Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih se bo nadaljevala s poljsko turnejo; že v četrtek bo na sporedu preizkušnja v Visli, konec tedna pa sledita še tekmi v Zakopanah.

 

Deli s prijatelji