O PRIHODNJI SEZONI

Peter Prevc: Ne vem, kaj se bo zgodilo

Objavljeno 12. julij 2017 15.45 | Posodobljeno 12. julij 2017 15.45 | Piše: STA, A. L.

Na uvodni petkovi tekmi celinskega pokala pod Šmarjetno goro je bil četrti, pred njim sta bila od Slovencev Bor Pavlovčič in Miran Zupančič.

Peter Prevc.

WISLA – V Wisli bo od četrta do sobote na sporedu uvodna tekma letošnje poletne velike nagrade v smučarskih skokih. Na Poljsko se odpravlja celotna slovenska A-reprezentanca. Peter Prevc, ki se želi v olimpijski sezoni znova zavihteti na vrh, je imel prejšnji petek v Kranju tekmovalni preizkus, po katerem pa ni bil povsem zadovoljen.

Na uvodni petkovi tekmi celinskega pokala pod Šmarjetno goro je bil četrti, pred njim sta bila od Slovencev uvrstila Bor Pavlovčič in Miran Zupančič. V soboto je bil najboljši Slovenec Rok Justin na drugem mestu. Obe tekmi na Bauhenku je dobil Poljak Klemens Muranka in na kranjskem prestolu nasledil Prevca, ki je na obeh tekmah slavil lani.

Peter Prevc je bil v Kranju edini od prve slovenske skakalne ekipe. Selektor Goran Janus bo celotno ekipo A odpeljal v Wislo. Na Poljsko so se odpravili Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Anže Semenič in povratnik po poškodbi kolena Robert Kranjec. S kranjskima nastopoma sta strokovno vodstvo prepričala še Miran Zupančič in Bor Pavlovčič, ki sta za nagrado prislužila odhod v Wislo.

»Naredil sem napake«

»Tekma je bila na koncu zelo napeta, odločile so malenkosti. Tisti fantje, ki so bili pred mano, so res zelo dobro skakali, zato so tudi bili na skakalnici, jaz sem naredil napake, kar se mi dogaja v tem obdobju. Sem pa vesel, da sem šel in videl, kako je treba iti v tekmo, kaj se lahko spremeni, da je trening druga zgodba kot tekma,« je po petkovi kranjski tekmi pod žarometi razlagal Prevc.

»Zagotovo je taka tekma, sploh v domačem okolju, velika popestritev. Tukaj smo velikokrat. Če si sam na skakalnici, je monotono. Tako pa pride veliko ljudi, pridejo tujci, spraviš se v tekmovalni ritem, se ogreješ, več časa je med skoki, treba je nekako priti v ta ritem in potem bolje vidim, kaj delam prav in kaj narobe,« je dejal Prevc.

»Na kateri ravni sem? Ti tekmovalni skoki so bili povprečni skoki s treninga, h katerim so se prikradle še napake, sta pa bila oba trening skoka na višji ravni. To je tisto, da vsak dan, vsakič, ko sem na skakalnici, dobim svetel žarek, ki si ga moram čim bolj vtisniti v spomin, da lahko delam naprej,« je nadaljeval skupni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih v sezoni 2015/16.

Prijetno srečanje

»V Wislo se bomo odpravili že en dan prej, da se navadimo na skakalnico. Drugače pa je poletna sezona tudi čas za testiranje smuči, dresov, da se čim prej izjasni, kaj je dobro in kaj ne. Da ne bo prišlo do tega, da šele novembra vidiš, da nekaj ne 'štima' in potem želiš to na hitro popraviti,« je o poletni sezoni spregovoril Prevc, ki si »svoj mir mora priboriti in si ga«.

V nasprotju z drugimi člani reprezentance se je Prevc odločil za nastop v Kranju: »Za to tekmo sem se odločil, ker je prva v sezoni, je na domači skakalnici, na domačem terenu. Na ogled lahko pridejo najbližji navijači iz okolice, prijetno je, malo se srečamo, družimo, navijači lahko pridejo do mene, mi pa imamo preizkus pripravljenosti,« je še dejal.

Do umetnih podlag nima predsodkov: »Te 'plastike' so zelo dobre, saj lahko doma treniraš in ti ni treba iti nekam drugam ali se vsak dan nekam daleč voziti, tako kot hodijo smučarji, denimo, v Čile. V Kranj lahko prideš kadar koli, odskačeš, potreniraš.«

»Seveda pa obstaja razlika. Keramika ne more imeti take drsnosti kot sneg ali led, pristajanje na plastiki pa je celo lažje, ker je vedno ista, pozimi pa imaš kdaj led, sneg, mehek sneg, nov sneg. Na rampi je malce slabše, a se tudi tega navadiš. Ko greš v zimo na boljši teren, je zato veliko bolje,« dodaja Prevc.

Upa, da so se možgani spočili

»Za prihodnjo sezono ne vem, kaj se bo zgodilo, ali bom prvi ali deseti, 20., 30., mogoče 40., Dejstvo je, da delam vse, da bi bil čim bolj pri vrhu, ko pa pride zima, nikoli ne veš, kako se bo obrnilo,« se še ne obremenjuje z zimsko sezono.

Prevcu zimske olimpijske igre zanesljivo pomenijo veliko: »Zdaj smo julija. Treba je iti iz tedna v teden. Trenerji me spremljajo, prilagajamo treninge, da bom oziroma bo cela ekipa čim bolj uspešna. Od konca marca do konca aprila sem imel dopust in upam, da so se možgani spočili.«

V Wisli bodo v četrtek na sporedu kvalifikacije za sobotno posamično tekmo, v petek pa bo na sporedu ekipna tekma.

Deli s prijatelji