SANJSKA PLANICA

Peter Prevc: Kranjca lahko nesem na vrh skakalnice!

Objavljeno 18. marec 2016 20.20 | Posodobljeno 18. marec 2016 20.22 | Piše: STA, T. B.

Robert Kranjec in Peter Prevc sta drugi dan finala svetovnega pokala v smučarskih poletih poskrbela še za večje navdušenje kot na prvi tekmi dan prej.

Najboljši trio: ob Robertu Kranjcu in Petru Prevcu še Johann André Forfang. Foto: Matej Družnik

PLANICA – »Petra premagati ni enostavno,« pravi zmagovalec Kranjec. Prevc pa v šali sporoča: »To je to. Danes zvečer spakiram in grem domov.«

Prvi je oder za zmagovalce od Slovencev napadel Prevc, ki je to storil z odliko – s skokom, dolgim 242 m. Tekmeci so drug za drugim zaostajali za zmagovalcem svetovnega pokala, novoletne turneje, svetovnega prvaka v poletih, dobitnika malega kristalnega globusa v poletih in rekorderja po številu zmag, uvrstitev na zmagovalni oder in po številu točk v eni sezoni. Kmalu je postalo jasno, da bo Slovenija tudi drugi planiški dan proslavljala zmago, kot zadnji je Prevca premagal vodilni po prvi seriji Kranjec.

»Snemalec je povedal, koliko je Peter skočil. Čeprav se s tem ne obremenjujem, sem si rekel, da bo to pa težka. Poskusiš iti čez prvo rdečo črto, nisem vedel, ali sem jo preskočil. Bil sem vesel, Petra premagati ni enostavno,« so bile uvodne misli Kranjca.

»Čakal sem na pravi trenutek«

»Doma zmagati je vedno najlepše. To sem si od nekdaj želel, vso kariero, vse do leta 2012. Zdaj sem spet čakal, da je prišel ta trenutek. Odlično je,« je naprej razlagal nekdanji svetovni prvak v poletih. Najstarejši član slovenske reprezentance je bil zmage še posebej vesel, ker je za seboj pustil letos zunajserijskega Prevca. »Pero je tako močen, da zmagati res ni enostavno. Mora se ti vse skupaj 'poklopiti'. Čakal sem na pravi trenutek. Moraš imeti pravi dan, pogoji ti morajo biti naklonjeni,« je razmišljal 34-letnik, ki v izteku skakalnice po finalnem skoku ni bil povsem prepričan, ali bo dovolj za zmago, njegovo sedmo v karieri.

»Imam krivo roko«

»Ne, nisem bil. Pero dobiva ocene 20 in 19,5, jaz pa dobivam 18,5, ker imam krivo roko,« je najprej medije nasmejal Kranjec, ki je nato pokomentiral še Prevčevo potezo ob čakanju na sodniške ocene in končno uvrstitev. Prevc je namreč prišel do njega, ko je na zaslonu ob Kranjčevem imenu zasvetila številka 1, pa ga je takoj dvignil na ramena in ga ponesel po izteku letalnice. »Zelo sem bil vesel in presenečen, da me je dvignil. Dober občutek. Jaz sem se tudi njegovih rezultatov veselil,« je zaključil Kranjec.

Ekipnega uspeha in drugega mesta je bil vesel tudi Prevc, ki je v tej sezoni osvojil vse, kar je bilo na voljo. Danes je 21. stopil na zmagovalni oder in še v tem pogledu za seboj pustil Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, z novimi 80 točkami pa je dokončno osvojil mali globus v seštevku poletov. »To je to. Danes zvečer spakiram in grem domov,« je sprva hudomušno pripomnil 23-letnik iz Dolenje vasi. »Preprosto sem začel v prvo prepozno z odskokom, trup se je vključil v skok, smuči so šle po svoje. Pričakovano sem bil šesti. Drugi skok je bil najboljši do zdaj v Planici. Od Almatyja takega skoka še nisem ponovil. To je tisto, s čimer sem zadovoljen,« se je današnjih skokov spomnil Prevc.

»60 kg s posteljo«

Slovenski junak zime je bil dvojne zmage zelo vesel, to je pokazal že v izteku skakalnice, ko je bil takoj ob Kranjcu. »Takoj, ko sem videl, da je Robi šel tako daleč, da sva prvi in drugi, mi je bilo vseeno, kako se razplete. Siguren sem bil, da je zmagal. Robija sem moral prepričati, da ima dovolj za zmago. Ko se je številka pokazala, se je pa videlo, da mu je odleglo,« je razložil skakalec z izjemno sezono. Na vprašanje, ali je bil Kranjec kaj težak, ko ga je dvignil na ramena, pa je odvrnil: »Teh 60 kg s posteljo? Na vrh skakalnice ga lahko nesem!«

V soboto bo pod Poncami ekipna tekma. Slovensko ekipo bodo sestavljali Anže Semenič, Jurij Tepeš, Robi Kranjec in Peter Prevc. Tudi na tej tekmi imajo slovenski orli svojo računico. »Norvežani so pri poletih težko premagljivi. Jutri je ekipna tekma, ta je dopoldne, termiko ob ... So premagljivi, ampak moramo narediti osem dobrih poletov. Jaz bom vesel, če bomo drugi ali tretji. To bi bilo odlično,« napoveduje Kranjec.

Deli s prijatelji