INOVACIJE

Peter Prevc bo imel prednost pred konkurenco

Objavljeno 12. maj 2016 18.10 | Posodobljeno 12. maj 2016 18.11 | Piše: STA, S. U.

Proizvodnjo skakalnih smuči bo prevzel Peter Slatnar.

BEGUNJE NA GORENJSKEM – Gorenjski podjetnik Peter Slatnar, ki je od begunjskega Elana prevzel opuščeni program proizvodnje skakalnih smuči, je v izjavi za STA zagotovil, da bo imel slovenski skakalni prvak Peter Prevc v novi sezoni svetovnega pokala najboljšo možno opremo in s tem tudi nekaj prednosti v primerjavi s konkurenco.

Novo vodstvo Elana je 19. aprila slovensko skakalno in športno javnost presenetilo z napovedjo, da bo iz podjetja zaradi nerentabilnosti izločilo program proizvodnje skakalnih smuči, kar je sprožilo buren odziv. Smučarska zveza Slovenije (SZS) je hitro našla rešitev. Rešitelja ni bilo treba iskati daleč. Proizvodnjo skakalnih smuči bo prevzel v skakalnih krogih zelo dobro poznani strojni tehnik iz Cerkelj na Gorenjskem Peter Slatnar, priznani inovator na področju skakalnega športa, ki v majhnem družinskem podjetju pod Krvavcem skrbi za izdelavo inovativnih skakalnih vezi in okovja ter zelo sodobnih, vrhunskih skakalnih čevljev iz najboljših materialov, kar jih je mogoče dobiti na tržišču.

Slatnar se je odločil, da bo prevzel program proizvodnje smuči. Javnost seveda najbolj zanima, ali bo imel naš šampion Peter Prevc, lastnik velikega kristalnega globusa, konkurenčne skakalne smuči za obrambo lovorike najboljšega skakalca: »Absolutno. Zakaj ne bi? Mi se bomo potrudili, da bo imel še boljše smuči kot drugi. Poskusili bomo narediti vse, da bo imel v novi sezoni še kakšen odstotek prednosti. Doslej je bil za malenkost prikrajšan glede hitrosti, zato smo prav s tem namenom vpeljali dve inovaciji in mislim, da se bo vsaj približal tistim najboljšim, kar je dokazal že v Planici. Trudili se bomo, da bodo imeli on in drugi naši res vrhunske skakalne smuči ter drugo opremo.«

Dogovorjeni smo že praktično o vsem. Pogodba je že sestavljena, zdaj jo pregledajo le še pravne službe. Mislim, da bomo prihodnji teden podpisali pogodbo, kar bo le še formalnost.

Te besede seveda pomenijo, da je dogovor o prevzemu Elanovega programa skakalnih smuči že izvršeno dejstvo? »Dogovorjeni smo že praktično o vsem. Pogodba je že sestavljena, zdaj jo pregledajo le še pravne službe. Mislim, da bomo prihodnji teden podpisali pogodbo, kar bo le še formalnost. Stvari potekajo v pravi smeri, smuči se že dejansko izdelujejo, kmalu bo znan povsem dokončni izdelek in s tem tudi končna podoba. Smuči bodo enostavne, na njih bo zgolj napis Slatnar. Bistveno nam je, da bo smučka funkcionalna za tekmovalca, sama sporočilnost ni tako pomembna in tega ne želimo obešati na velik zvon. Seveda se bomo potrudili, da bi pritegnili še kakšnega drugega oglaševalca, ki bi zakupil prostor na smučki, da bomo s tem pridobili kakšna dodatna finančna sredstva za skakalce, smučarsko zvezo in sebe,« je odgovoril Slatnar.

Proizvodnja smuči še naprej v prostorih Elana

Proizvodnja skakalnih smuči bo ostala v prostorih Elana v Begunjah. »Za tisti čas, ko bomo izdelovali skakalne smuči, bomo najeli stroje, delovno silo in s tem tudi znanje, ki ga imajo. Programa izdelave skakalnih smuči nismo prevzeli z namenom, da bi ustvarjali izgubo. Vsekakor obstaja račun. Stroške bomo zmanjšali s tem, da na prizoriščih tekmovanj ne bomo imeli svojega serviserja, prav tako smo več kot prepolovili število sponzoriranih smuči, na maksimalno 100 parov,« je še dejal Slatnar.

Tudi v prihodnji sezoni bo na slovenskih, torej Elanovih oziroma Slatnarjevih smučeh, tekmovala zmagovalka svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske Japonka Sara Takanaši: »Za njo že imamo smuči, zdaj čakamo, da jih preizkusi, ne vidimo razloga, da jih ne bi uporabljala, saj je teh naših smuči navajena.«

Ob vezeh oziroma okovju so za novo sezono pripravili tudi inovativne smučarske čevlje, prvi pari so že dokončani. »Zanimanje je precejšnje med vsemi reprezentancami, že dobivamo prednaročila. Bodo pa naši reprezentanti imeli prednost, saj bodo lahko nove čevlje prvi preizkusili. Seveda pa bo od vsakega posameznika odvisno, ali bo čevelj tudi uporabljal oziroma ali mu bo ustrezal,« je še dejal Slatnar, ki je optimističen ob začetku proizvodnje novih smuči. »Ne vidim razloga, da nam ne bi uspelo, obstaja velika volja ljudi.«

Deli s prijatelji