SREBRN

Pero Mišica udaril tudi v škofovem dvorišču!

Objavljeno 07. januar 2014 08.16 | Posodobljeno 07. januar 2014 08.17 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc si je na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu priskakal drugo in skupno četrto mesto.

Peter Prevc je z drugim mestom zasijal tudi na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu. Foto: Reuters

Škofovo dvorišče je bilo zadnja postaja novoletne skakalne turneje. Namreč v Bischofshofnu na avstrijskem Solnograškem se je elita orlov na letošnji turneji še četrtič pomerila med seboj in v nadvse prijetnem vremenu tudi dokončno odločila, kdo je skupni in veliki zmagovalec 62. prestižnega tekmovanja smučarjev skakalcev. Na položnem naletu skakalnice Paul Ausserleitner se je spustilo tudi pet slovenskih predstavnikov, ki pa so v prvi seriji na izpadanje v tekmovanju parov skoraj vsi imeli znanje in srečno roko. Solnograška naprava namreč Slovencem zelo ustreza, tu so si na novoletni turneji v zgodovini priskočili, do včeraj, že pet uvrstitev na stopničke.

Jurij Tepeš, ki na turneji kar ni mogel ujeti dobrih skokov, zalomilo pa se mu je tudi že v kvalifikacijah Innsbrucka, je proti Novežanu Runeju Velti s 126 metri le izvlekel soliden skok in se prebil v finalno serijo. Dvajsetletni Primorec Jaka Hvala je izzval 41-letnega japonskega veterana Noriakija Kasaija, dobri dve desetletji starejši tekmec in še vedno odličen skakalec pa je z dvema metroma daljšim skokom dokazal, da še ni za v staro šalo. A Hvala si je z zelo dobrim dosežkom, kot eden od petih srečnih poražencev, le pribojeval pravico do še enega, finalnega skoka. Jernej Damjan, ki se počasi vrača v širši kakovostni krog svetovnih skakalcev, je moral v boj z enim iz številne odlične poljske falange, Janom Ziobrom. Ta je pokazal, da so Poljaki to zimo res kakovost, o kateri se govori, in gladko izločil slovenskega skakalca. Čeh Čestmir Kožišek seveda v paru ni bil prava konkurenca za izkušenega Roberta Kranjca, Peter Prevc, zmagovalec kvalifikacij, pa se je v finale uvrstil brez boja, saj je njegov tekmec, Japonec Taku Takeuči, včeraj še preboleval hudo alergijo in se ni pojavil na vrhu skakalnice. A Pero Mišica je poletel celo najdlje med vsemi, s 139,5 metra je po prvi seriji s točkovnim izkupičkom zasedal odlično drugo mesto!

Približno 20.000 gledalcev ob skakalnici, predvsem seveda avstrijskih, pa je zanimalo, kako bosta njihova matadorja opravila v boju za zmago na tekmi in skupno zmagoslavje na novoletni turneji. Thomas Diethart in Thomas Morgenstern sta s Švicarjem Simonom Ammannom letela daleč in grizla za zmago, a se je le mlademu Diethartu uspel preriniti pred slovenskega asa iz Dolenje vasi. Pred finalno serijo je prezimil na prvem mestu, Prevc je, tudi zaradi pristranskih sodnikov, avstrijskega in nemškega, zaostajal za dve desetinki točke, čeprav bi moral voditi, Morgenstern je bil tretji, Ammann pa mesto za njim. Tako se je že po polovici zadnje tekme zarisala podoba skupnega zmagovalca, Thomasa Dietharta. Hvala je bil po prvem skoku 14., Kranjec na 21. mestu, trideseterico pa je sklenil Tepeš.

Četrte stopničke

Druga serija je bila pravi skakalni ognjemet pod umetno razsvetljavo. Luč je še posebej osvetlila Dietharta, ki je s skokom 140 metrov na koncu osvojil prvo mesto, Prevc pa je ponovno dokazal mojstrstvo, skočil je 138,5 metra in si zanesljivo prisvojil drugo mesto, 1,7 točke za prvim. Tako je še z enimi stopničkami kronal tretje mesto z uvodne tekme v Oberstdorfu. Tretji je bil včeraj Morgenstern, Hvala je iz Bischofshofna odnesel 22. mesto, Tepeš je bil 27. in Kranjec mesto za njim. Ammannu se ni posrečil napad na Avstrijca, Thomas Diethart je zmagal v skupni razvrstitvi turneje. Švicarja, še nikoli ni bil najboljši, je v zadnjem skoku, najdaljšem finalne serije 142 m, prehitel celo Morgenstern, Simon pa je s tretjim mestom spet ostal kratkih rokavov. Pero Mišica je novoletni skakalni praznik sklenil z odličnim skupnim četrtim mestom.

Prevc ima tako zdaj v svetovnem pokalu posamično po dve drugi in tretji mesti. Eno drugo in tretjo stopničko si je priletel lanskega marca v Planici, druge stopničke pa na letošnji novoletni turneji. Ima tudi devet uvrstitev na stopničke v ekipnih tekmah. Tako je osvajalec srebra in brona z zadnjega nordijskega svetovnega prvenstva v Val di Fiemmeju odlično napovedal svoje ambicije na olimpijskih igrah v Sočiju!

Deli s prijatelji