FINALE

Pero Mišica udaril še v domači Planici

Objavljeno 23. marec 2013 08.12 | Posodobljeno 22. marec 2013 22.11 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc drugi na prvi posamični tekmi praznika poletov v Planici.

Peter Prevc je na včerajšnji tekmi v Planici zasedel drugo mesto (foto: Matej Družnik, Delo).

PLANICA – Prvi tekmovalni dan planiškega skakalnega praznika je v dolino pod Poncami pripeljal človeško mravljišče. V prekrasnem sončnem vremenu so se med gledalski babilon, 11.000 ljudi, pomešale tudi rokometašice Krima s švedsko in nemško nacionalno zastavico, košarkarska legenda Ivo Daneu ... Napad slovenskih orlov v prvi seriji uvodne posamične tekme se je končal s pristankom Petra Prevca na 214 metrih in drugim mestom ob polčasu, saj ga je prav z zadnjim skokom polovične konkurence ugnal Avstrijec Gregor Schlierenzauer (217,5 metra). Robert Kranjec je prezimil na petem, Jurij Tepeš na desetem, izkazal pa se je Andraž Pograjc s 13. mestom, A največja simbolika prve serije je bila, da je med letenjem pogumnih mladeničev v Planici nad dolino pod Poncami letelo in svojo sled puščalo letalo. Druga tekmovalna serija je imela tudi negativno plat, Norvežan Anders Jacobsen pri 218 metrih ni zdržal doskoka in je nerodno padel ter se poškodoval, tako da so ga morali odnesti z doskočišča. Svetla plat pa je bil odlični let Jurija Tepeša do daljave dneva 223,5 metra, kar mu je na koncu prineslo pomik na šesto mesto. Prevc je z 215,5 metra ubranil drugo mesto za Schlierijem, Robi Kranjec je pristal na petem mestu, Pograjc pa je prvi planiški tekmovalni dan končal kot 17.

Prevc delil avtograme

»Kdor čaka, dočaka. Prvo serijo me je radius zelo pojedel, veliko sem tvegal, da sem se spravil čez koleno, ampak izšlo se je po željah in me je še vedno odneslo. Drugi skok pa je bil mogoče zaradi tega res malce preveč rezerviran, tako da je še dovolj rezerve. Skakati pred domačo publiko je čisto nekaj drugega kot pa kje v tujini. Tudi še za njih takšno veselje narediti je sploh nekaj fantastičnega,« je povedal Prevc, Pero Mišica, ki je po dveh odličjih na svetovnem prvenstvu prvič tudi v svetovnem pokalu prišel na stopničke, in to prav v Planici. »Menim, da bo na ekipni tekmi več dolgih skokov, veter, upam, ne bo preveč pihal in bo čim boljši šov. Vsak pa je premagljiv, tudi Schlierenzauer. Ker je v Predazzu manjša skakalnica, je to druga pesem, tudi ne morem trditi, ali sem v podobni formi,« je še dodal dvajsetletnik iz Dolenje vasi, ki je včeraj, po tisočih v četrtek, gledalcem razdelil še dva velika kupa kartic z avtogramom.

Tepeš ponovil napako

»Malce sem bil slabe volje, ker so odpovedali poskusni skok. Predstavo sem imel, kaj narediti, nisem pa vedel, kako bom to izpeljal. Ker sem pri skoku dodal, so noge pod menoj malce ušle. Preveč sem zaostajal po prvi seriji, da bi lahko to nadoknadil. V drugi seriji je bila daljava lepa za tiste slabe razmere, ampak preveč, preveč je bilo zaostanka,« je dejal Robert Kranjec, ki bo v skupnem seštevku svetovnega pokala v poletih osvojil drugo mesto, ker Schlierenzauerja ne more več prehiteti. »Nisem razočaran zaradi tega, da nisem bil pred Schlierijem, pač je tokrat in v četrtek res odskakal. Tudi če bi bil tokrat pred njim, bi bilo še vedno ogromno prednosti, 80 točk. Še vedno bom drugi skupno in je to še vedno odlično. Pri ekipni tekmi bodo druge razmere, bo malce vzgornika, bomo videli, kako bo,« je dopolnil. »Drugi skok je bil res super, takšnega sem si želel. Pri prvem nisem vedel, kaj bi naredil, pa se je izšlo tako, kot se je. Bi rekel, da je bil slab skok. Na letalnici lahko to približno še zvlečeš, če pa bi to bilo na 120-metrski skakalnici, bi bil pa zagotovo zadaj. Veselim se takšnih skokov, kot je bil ta drugi, pa se ne oziram na prvega. Zelo sem zadovoljen, samo upal sem, da bom lahko tako blizu. Tako da sem zelo zadovoljen z uvrstitvijo, jutri pa bo spet treba dati gor trezno glavo in je treba narediti takšne skoke, kot je bil ta zadnji,« je povedal Jurij Tepeš. Pri drugem skoku je imel tudi nekaj težav pri doskoku. »V bistvu me ni cuknilo. Spet sem naredil takšno napako kot v četrtek. Preveč sem pritiskal noter, spodaj malce zmanjka, bi moral bolj nazaj zlesti, še kakšen meter več bi lahko skočil. Vsaj rezultat je bil super, daljava je bila tudi, upam, da se bo jutri skakalo do 240 metrov,« je še povedal.

Deli s prijatelji