VISLA

Pero Mišica daleč pred vsemi

Objavljeno 28. julij 2014 12.41 | Posodobljeno 28. julij 2014 12.42 | Piše: M. U.

Peter Prevc konkurenco deklasiral že na uvodni poletni tekmi za VN v poljski Visli.

Kot se za dobitnika dveh olimpijskih medalj spodobi, je Peter Prevc odlično odskakal tudi uvodno tekmo poletne velike nagrade v poljski Visli. S skokoma 129,5 in 132 m (v kvalifikacijah je bil najdaljši s 134,5 metra) je na stopnički pod seboj porinil Poljaka Piotra Zylo in Nemca Andreasa Wellingerja, ta je v finalu padel. A za še prav posebno pozornost in razburjenje so poskrbela nova pravila Mednarodne smučarske zveze. Tako bo tudi pozimi na poletih. V končni skupni izid se bo upoštevalo tudi točke iz kvalifikacij, to pomeni, da se bodo orli merili v treh serijah. V Visli so bili skakalci, 48 jih je bilo, glede na kvalifikacije v prvi seriji razdeljeni v štiri skupine s po 12 možmi. Kvartet najboljših iz kvalifikacij je vodil skupine. Iz vsake jih je v finale šlo po šest, torej je zadnja serija premogla 24 tekmovalcev. Tako so na Poljskem pred finalom izpadli Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Nejc Dežman, napredoval je le Tomaž Naglič. Prevc je sicer premierno zmagal na poletni VN, doslej najboljši je bil deveti leta 2011 v Hinterzartnu. »Z nastopom sem zadovoljen, pokazal sem, na kakšni ravni so moji skoki. Za zdaj je moja forma dobra, a je treba še delati. Letošnja sezona se je začela zelo dobro,« je bil Prevc zadovoljen po tekmi. Naglič je končal na 23. mestu in dobil točke, tako kot 29. Kranjec in 30. Pungertar. Točke so namreč prejeli tisti, ki so se uvrstili do 30. mesta.

V ekipni tekmi pristali na šestem mestu

»Če ti tekmovalec deklasira konkurenco, nimaš kaj narediti. Vesel sem tudi Robertovega skoka v prvi seriji, poleg njega sta točke dobila še Naglič in Pungertar. Glede tehnike imamo še veliko rezerv, tako da bo treba še trdo delati. Na splošno se posnema tistega, ki je trenutno v najboljši formi, zaradi česar so trenerji snemali nastop Prevca. Vesel sem, da Petru trenutno dobro gre, to je treba le še držati naprej,« je glavni slovenski trener Goran Janus menil po tekmi v rahlem dežju ter pred številnimi gledalci. Kaj pa pravi o novem načinu točkovanja? »Mednarodna smučarska zveza si želi popestriti tekmovanje. Za nas je to težje, saj moraš biti odličen že prvi dan v kvalifikacijah. V Visli smo videli, kaj se je zgodilo s Kamilom Stochom. V kvalifikacijah se mu je ponesrečil nastop, a je trenutno zelo močan. Naslednji dan preprosto nimaš več možnosti. Nam ta format ni všeč in nismo zanj, vendar bomo videli, kako bo naprej.« Norvežana Rune Velta in Tom Hilde pa hvalita novost. »Rada jo imava, zdaj je boj bolj pošten. Zanimivo je; če jo imajo radi gledalci, potem je tako tudi z nama. V finalu je manj skakalcev, več časa imamo za nastop.«

Švicar Simon Ammann težavo vidi v nosilcih skupin: »Vedno je vrhunski mož, ki skače med prvimi. Nenavadno je, to je treba še preveriti. Nimam še mnenja o vsem, saj se ta sistem še preizkuša.« Navdušen ni niti Wellinger. »Vsak, ki v kvalifikacijah slabo skoči, je že takoj zadaj. V nogometu bi rekli, da že zaostaja z 0:2. Bolj smiselno bi bilo, če bi najboljših šest iz vsakih skupin šlo naprej, nato pa bi dodali kvalifikacijske točke,« meni 18-letni German.

V ekipni tekmi Visle so slovenski mušketirji Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Matjaž Pungertar in Peter Prevc pristali na šestem mestu. Zmagali so Poljaki pred Čehi in Avstrijci.

Deli s prijatelji