SVETOVNO PRVENSTVO

Pavlin: Norvežani niso noben bavbav

Objavljeno 04. maj 2013 11.45 | Posodobljeno 03. maj 2013 22.07 | Piše: Rok Tamše

Slovenski hokejisti danes ob 12.15 začenjajo elitno svetovno prvenstvo.

Žiga Pavlin se ne boji uvodnega slovenskega tekmeca (foto: Tadej Regent, Delo).

STOCKHOLM – Pomlad je prišla v skandinavsko deželo z rumeno-modro nacionalno barvo, ljubitelji športa pa so končno dočakali začetek 77. svetovnega prvenstva v hokeju. V teh dneh vsa Švedska nestrpno pričakuje tudi odprtje muzeja Abbe, kultne skupine, ki je s številnimi hiti zaznamovala svetovno pop glasbo. A kaj bi s pop melodijami, na ledu slovite Globe Arene v Stockholmu se bodo že danes opoldne, točneje ob 12.15, premierno na letošnjem turnirju elitne divizije predstavili slovenski hokejisti v dvoboju z Norvežani, njihov igralni ritem pa bo moral biti vsaj rockerski ali kar težkometalni, če želijo pridrsati do obstanka v druščini najboljših.

Zapleti in bolečine na stranskem tiru

Včeraj popoldne sta se reprezentanci priključila še Marcel in David Rodman, člana drugega napada. Na svetovnem prvenstvu sta se znašla brez enega samega skupnega treninga z moštvom. »To sploh ni problem. Moštvo je enako kot tisto na olimpijskih kvalifikacijah februarja v Vojensu. Nobenih novosti ni, mi pa se med seboj poznamo tako dobro, da niti posebno ne pogrešamo skupne vadbe. Marcel in David igrata skupaj v klubu in reprezentanci, zdaj pa imata za seboj cel kup težkih tekem. Za njiju je zdaj najbolj dobrodošel počitek,« je po včerajšnjem treningu nasmejan povedal kapetan Tomaž Razingar. Čeprav Robert Sabolič trpi bolečine zaradi poškodovanega rebra, ne bo manjkal na ledu. »Saj veste, da hokejiste vedno kaj boli. Robert bo igral, mislim, da bo zaradi te poškodbe še bolj stisnil zobe in dal od sebe še več kot sicer. Ne dvomim o njegovem prispevku v naši igri,« je pojasnil selektor Matjaž Kopitar.

Norveška je 
blizu najboljšim

Od slovenskih igralcev tukajšnji mediji najpogosteje omenjajo branilca Žigo Pavlina, ki se je v minuli sezoni elitne švedske lige izkazal v dresu Rögleja. »Proti Norveški bo naš pristop povsem enak kot proti najboljšim ekipam na svetu. Norvežani so se jim že zelo približali, zato jih ne smemo jemati lahkomiselno. Odločale bodo napake, manj jih narediš, bolje bo. Zagotovo v srednji tretjini ne smemo izgubljati ploščka, sploh ne na obeh modrih črtah. Svoje priložnosti moramo izkoristiti v primeru igralca več na ledu in se dobro braniti, ko bomo imeli igralca manj. Norvežani igrajo agresivno in hitro, pravi sodobni hokej. Trd oreh bodo, toda tudi mi imamo svoje načrte, saj imajo tudi svoje pomanjkljivosti, niso nikakršen bavbav. Poskusili bomo udariti tam, kjer jih najbolj boli,« je bil slikovit 28-letni Kranjčan, ki bo v prihodnji sezoni verjetno igral v drugem klubu, rad pa bi ostal na Švedskem.

Bonsaksen: Slovenci garajo s srcem

Klub, ki je izpadel v drugo ligo, zapušča tudi Žigov prijatelj Alexander Bonsaksen, ki na prsih norveškega dresa nosi podobo polarnega medveda: »Žiga je v redu fant, lepo sva se družila. Seveda sva se precej pogovarjala o našem dvoboju, s katerim bomo odprli svetovno prvenstvo. Slovenci imajo zadnje leto odlične rezultate. Težko rečem, kaj bo odločilo. Slovenija ima garaško in srčno moštvo, takšni pa smo tudi mi. Slovenci so v vzponu, zato bo toliko zahtevnejša tekma. Tesno bo, odločala bo igra z igralcem več oziroma manj na ledu. Nočem biti v vlogi favorita, saj so na svetovnem prvenstvu vse ekipe zelo dobre, zato vemo, da nam ne bo lahko.« Njegov šef, selektor Roy Johansen, se ni obotavljal glede vloge favorita: »Seveda smo favoriti, v elitnem razredu smo zadnjih osem let. Toda Slovenijo jemljemo zelo resno, navsezadnje je v olimpijskih kvalifikacijah premagala Dansko in Belorusijo. Na zadnjem sestanku bom svojim igralcem predstavil najnevarnejše može v slovenski vrsti in odličnega vratarja Kristana, ki je branil tudi na Švedskem. Spoštujemo Slovenijo in njene rezultate v zadnjem obdobju, zato prvo tekmo jemljemo nadvse resno.«

Sicer se je SP na Švedskem in Finskem začelo s popoldansko tekmo med Francijo in Slovaško, ki so jo dobili Slovaki s 6 : 2.

Deli s prijatelji