V FINALU

Ovečkin in Malkin zlomila Američane po 47 minutah

Objavljeno 17. maj 2015 00.33 | Posodobljeno 17. maj 2015 00.34 | Piše: STA, A. K.

Hokejisti Rusije so drugi finalisti svetovnega prvenstva na Češkem.

Obrambi sta delovali zelo zanesljivo, zelo razpoložena pa sta bila tudi oba vratarja.

PRAGA –  Za Ruse je veliko okrepitev pomenil tudi drugi zvezdnik Aleksander Ovečkin, ki se je kot običajno poslovil z Washingtonom že prej, preden se končnica v NHL razplamti. Medtem ko so imeli Jevgenija Malkina v zasedbi že celotno prvenstvo, katerega Pittsburgh je v zadnjih letih tudi običajno že po prvem krogu končnice na počitnicah, se je Ovečkin ekipi pridružil šele pred polfinalom.

V finalu se bosta pomerili Kanada in Rusija, ki je v zadnjih sedmih letih zbrala že štiri naslove. Kanadčani so bili nazadnje prvi leta 2007 (seveda pa so osvojili zadnji dve olimpijski kroni, kar ima vendarle bistveno večjo vrednost), današnja uvrstitev v finale pa je njihova prva po letu 2009, ko so jih premagali prav Rusi.

V finalu je dolgo kazalo, da bo golov zelo malo, morda pa igre nekoliko več. Kajti obrambi sta delovali zelo zanesljivo, zelo razpoložena pa sta bila tudi oba vratarja. Ameriški Connor Hellebuyck je svojo ekipo na tem tekmovanju že večkrat reševal, Rusi pa so tudi računali, da bodo v polfinalu dobili Sergeja Bobrovskega v najboljši izvedbi. In so tudi ga, saj danes ni prejel gola. V obup pa je več kot 45 minut spravljal ameriške strelce. Na koncu je bilo razmerje v strelih sicer na strani ZDA s 35 : 30, toda niti enkrat ni plošček končal za hrbtom Bobrovskega.

Tudi na drugi strani je bilo videti, da imajo Američani v vratih nepremagljivega moža. Vse do 48. minute. Tedaj pa je z zelo natančnim strelom tik ob vratnici vratarja ZDA premagal Sergej Mozjakin, potem pa so Američani naredili še hudo in za razplet tekme tudi usodno napako. Izgubili so plošček v svoji obrambni tretjini, do njega se je dokopal Ovečkin in matiral Hellebuycka za 2 : 0.

Zaostanek dveh golov je pomenil, da so v ekipi ZDA morali veliko tvegati, takšna igra pa je prinesla še en ruski gol; po še eni napaki v obrambi je Vadim Šipačjov končal akcijo za 3 : 0. Čeprav so imeli le še pičle teoretične možnosti, so v ameriški ekipi tvegali vse, že tri in pol minute pred koncem potegnili vratarja na klop, toda Malkin je potrdil slavje Rusije s četrtim golom.

Deli s prijatelji