MALA ŠOLA SMUČANJA

Otrokom pričara smučarske užitke

Objavljeno 22. december 2014 22.31 | Posodobljeno 22. december 2014 22.32 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Urška Hrovat

Nekdanja zvezdnica belega cirkusa Urška Hrovat smučarsko znanje prenaša na najmlajše. Na začetku jo je presenetilo, da slabše vreme otrok sploh ne moti.

Urška Hrovat najmlajše uči smučanja v Kranjski Gori. Foto: Drago Perko

Čeprav v tekmovalnem cirkusu alpskega smučanja v zadnjih letih izrazito prednjači le Tina Maze, priljubljenost belega športa pri Slovencih ni niti malo splahnela. Morda jih manj spremlja tekme svetovnega pokala, še vedno pa skoraj ves narod uživa na belih strminah. Smučarsko zavzetega podmladka prav tako ne manjka, domovinsko športno kulturo pač velja ohranjati. In kako vpeljati otroke v ta lepi šport v naravi, kdaj jih sploh postaviti na smučke in kako razvijati ter nadgrajevati njihovo znanje in veščine? O tem smo se pogovarjali z nekdanjo zvezdnico svetovnega pokala Urško Hrovat.

Igrivo in sproščeno

Ena od vražjih Slovenk je po koncu tekmovalne poti ostala v smučanju, že štiri leta v Kranjski Gori nadvse uspešno vodi svojo smučarsko šolo (glej urskahrovat.si). Ljubljančanka še vedno s strastjo govori o smučanju, čeprav je zdaj v novi vlogi učiteljice, vaditeljice, pedagoginje, tudi psihologinje, če hočete. Hrovatova ne skrbi le za smučarsko rast drugih otrok, v novem poslu se tudi družinsko izpopolnjuje kot mamica petletnega Filipa. Torej, kdaj začeti učiti smučanje pri najmlajših? »Najprimerneje je otroka postaviti na smučke pri treh letih starosti. Nekateri starši se za to odločijo že prej, s čimer v osnovi ni nič narobe, toda otrok takrat le še ni tako dobro pripravljen na učenje. Ne nadzira še namreč spuščanja, nima pravih občutkov na snegu, morda mu še tudi manjka energije za kaj takšnega. No, seveda obstajajo izjeme, odvisno je pač od razvoja v začetnem obdobju življenja. Pozneje, pri štirih letih, otroci že sledijo navodilom učitelja, po dveh dneh učenja se že spuščajo in se tudi sami zaustavijo, kmalu se že peljejo z žičnico,« je o začetkih malčkov na smučeh pojasnila Hrovatova, ki pri svojem delu največ poudarka daje igri in zabavi.

»Stavim na sproščenost med učenjem, zato vse povezujemo z igro. Najprej spoznavajo opremo, skupaj se ogrevamo, potem sledita drsenje na eni smučki po ravnini pa hoja s smučarskimi čevlji. Dobro, je da imajo od začetka prijetne občutke z novimi oblačili in opremo ter da lepo dojamejo vse stvari postopoma. Na začetku sem bila najbolj presenečena nad tem, kako otrok sploh ne moti morebitno slabo vreme. Očitno smo s tem obremenjeni le odrasli, malčki pa se tudi v vetru, padavinah ali mrazu enako zabavajo in predano osvajajo veščine. Po uvodnem poznavanju jih že damo na smučarski trak, sledi učenje plužnega zavoja, od tu naprej pa kar hitro napredujejo do daljših zavojev, ko že tudi nadzorujejo svojo hitrost. V nadaljevanju sledi paralelno zavijanje,« pravi nekdanja odlična slalomistka, ki je ponosna na množico 400 otrok, kolikor jih je v štirih letih že obiskalo njeno šolo. Njeni varovanci so stari največ 13 let, približno tretjina nadobudnežev se po začetnih tečajih še vrača v njeno šolo.

Ne kupujte opreme za več let

Hrovatova je opozorila še na pomembne stvari glede opreme: »Staršem odsvetujem, da otrokom kupujejo opremo za več let, torej da jih obujejo v za nekaj številk prevelike čevlje ali da se odločijo za predolge smuči. Na voljo so tudi nastavljivi čevlji, pri katerih lahko školjko prilagajamo za nekaj številk. Prav tako je bolje, da so smuči krajše kot daljše. Optimalno je, da otrokom segajo do brade. Palic na začetku vadbe sploh ne uporabljamo. Starši naj preverijo, ali je vsa oprema brezhibna, na primer, da okovje ni počeno in podobno.« Celo desetletje je Urška Hrovat navduševala slovensko javnost s slalomskimi dosežki – ima pet zmag v svetovnem pokalu, pa bron s svetovnega prvenstva v Sierri Nevadi leta 1996. Danes se veseli drugačnih zmag s smučarskim naraščajem, starši pa so ji hvaležni za učinkovito prenašanje znanja na mladi rod. »Do staršev sem v prvi vrsti realna glede njihovih otrok. Prav tako nočem, da bi kogar koli silili v smučanje. Otroci že znajo sami povedati, ali jih to veseli ali ne. Z iskrenim in poštenim pristopom hitro dosežemo, da se imamo na naših tečajih lepo,« je svoja načela pri delu razkrila Urška Hrovat, ki s prijaznim pristopom otrokom pričara užitke na snegu. Tako je bilo tudi na nedavnem tradicionalnem odprtju sezone v Flachauu, kjer so uživali v družinskem smučanju.

 

Deli s prijatelji