GENERALKA PRED PRVENSTVOM

Ostrava pričakuje rise

Objavljeno 29. april 2015 10.58 | Posodobljeno 29. april 2015 11.00 | Piše: R. T.

Slovenski hokejisti imajo drevi generalko pred svetovnim prvenstvom.

Zajčka Bob in Bobek, junaka češke risanke, sta maskoti letošnjega svetovnega prvenstva v hokeju. Foto: hokej.cz

BERLIN – Slovenska hokejska reprezentanca bo z današnjo tekmo proti Nemčiji v Berlinu (19.30) zaključila priprave na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki se bo začelo v petek, 1. maja, na Češkem. To bo najmočnejši preizkus za rise, potem ko so na dosedanjih petih pripravljalnih tekmah v aprilu premagali Hrvaško, Japonsko dvakrat, Madžarsko in Avstrijo. Nemci bodo prav tako nastopili na 79. svetovnem prvenstvu, a bodo igrali v predtekmovalni skupini A v Pragi, medtem ko se bo Slovenija borila v skupini B v Ostravi. Med izbranci selektorja Matjaža Kopitarja ni nobenih neznank, vsi so zdravi in nabrušeni pred enim največjih izzivov v svojih karierah. Osnovni cilj je obstanek med 16 najboljšimi reprezentancami, želja pa ponoviti dosežek z lanskih olimpijskih iger v Sočiju, ko se je Slovenija senzacionalno uvrstila v četrtfinale in na koncu osvojila sedmo mesto. Selektor Kopitar in navijači največ stavijo na zelo discipliniran in bojevit sistem igre slovenske vrste ter izjemni napadalni trojki Jan Muršak-Anže Kopitar-Jan Urbas in Žiga Jeglič-Rok Tičar-Robert Sabolič. Kot vselej v bojih na najvišji ravni bo izjemen pritisk na vrata Slovenije, ki jih bodo čuvali Robert Kristan, Luka Gračnar in Gašper Krošelj.

Štelo bo tudi to, da risi čim bolj sveži pričakajo uvodni dvoboj z Belorusijo v soboto, 2. maja, ob 16.15 v ČEZ Areni, ki sprejme 10.000 obiskovalcev. Sicer v Ostravi pričakujejo tudi okrog 2000 slovenskih privržencev hokeja. Čaka jih natrpan urnik, Slovenija bo po obračunu z Belorusijo igrala še z Rusijo (3. maj), Slovaško (5. maj), Finsko (7. maj), Norveško (8. maj), ZDA (10. maj) in Dansko (11. maj). To bo osmi nastop slovenske izbrane vrste med elito, doslej so si na dveh turnirjih priigrali obstanek, to je bilo v letih 2002 na Švedskem in 2005 v Avstriji.

Zlato z lanskega šampionata v Belorusiji brani moštvo Rusije, ki je v finalu v Minsku premagalo Finsko s 5:2. Bronasti so bili Švedi, ki so v malem finalu premagali Čehe s 3:0. Gostitelji letošnjega SP so bili zadnjič prvaki leta 2010, zdaj pa upajo, da bodo sledili Švedom iz leta 2013, ki so kot prvi gostitelji po 27 letih premagali urok domačega ledu in dobili tekmovanje v domači dvorani.
 

Deli s prijatelji