RISI

Oslabljeni risi so jih dobili po riti, na šampionatu v Ostravi bo drugače

Objavljeno 09. februar 2015 12.55 | Posodobljeno 09. februar 2015 12.57 | Piše: Rok Tamše

Slovenski hokejisti so zaradi poraza z Avstrijo osvojili drugo mesto na turnirju evropskega izziva. Ob odsotnosti osmih stalnih članov reprezentance kopica mlajših ni najbolje izkoristila priložnosti.

Slovenski napadalec Rok Tičar je vrhunsko formo prikazal tudi proti Italijanom. Foto: Aleš Černivec

DUNAJ – Na zadnjem turnirju evropskega izziva (EIHC) v tej sezoni za slovenske hokejske reprezentante ni bilo prav nič romantično. Ob lepi modri Donavi so se risi v zdesetkani zasedbi pomerili z Avstrijo, Slovaško in Italijo, selektor Matjaž Kopitar pa je pred zaključnimi aprilskimi pripravami za svetovno prvenstvo, ki bo maja na Češkem, lahko še enkrat preveril, na kakšni ravni so mladci, ki trkajo na vrata članske izbrane vrste. Glavna značilnost dunajskih izvedb risov je bila, da so slabo odpirali tekme, zato so se v prvih tretjinah mučili in praviloma rezultatsko zaostajali. Avstrijci so po prvih 20 minutah vodili z 2:0 in na koncu zmagali s 4:2. Slovenski hokejisti so po prvem delu zaostajali tudi proti Slovakom (spet z 0:2), a so potem naredili zasuk in zmagali s 3:2. Proti sila skromnim Italijanom, ki so jih na koncu pohrustali kar s 7:0, so se Kopitarjevi izbranci v uvodni tretjini tudi mučili, a vsaj povedli z 1:0. To je bilo na koncu dovolj za drugo mesto na turnirju za Avstrijci, ki pa so klonili v zadnji tekmi proti Slovaški. Tako je bila Italija tretja, Slovaška pa četrta.

Vsak ve, kaj mu manjka

Predstave pri severnih sosedih kajpada niso realna podoba reprezentance, ki je lani s 7. mestom zablestela na olimpijskih igrah v Sočiju. V tej sezoni je Slovenija odigrala osem pripravljalnih tekem (še na novembrskem domačem turnirju evropskega izziva ter dve tekmi s Francijo v decembru) in izgubila le omenjeno z Avstrijci. Ni treba posebno poudarjati, da je vselej manjkalo precej ključnih mož. Tokrat jih je zaradi poškodb, bolezni in klubskih obveznosti manjkalo kar osem. »S prvo tekmo proti Avstriji ne moremo biti zadovoljni, drugo pa je bilo kar vredu. Dobro smo igrali le v drugi in tretji tretjini proti Slovakom, ki so nas prisilili k boljši izvedbi. Na pripravah, ki se bodo začele 1. aprila na Jesenicah, se ne bom videl z vsemi igralci, ki so bili tukaj. Vidi se, da nekateri ne igrajo dovolj v svojih klubih. Če bi imeli doma dva stabilna kluba v ligi EBEL, bi ti fantje veliko igrali v dobrem tekmovanju. Tako pa so v tujini in se borijo za svoja mesta; eni bolj, drugi manj uspešno,« je bil realen Kopitar, o tistih, ki jih bo povabil na aprilske priprave, pa je dejal: »Igralci morajo do začetka priprav poskrbeti zase. Vsak ve, kaj mu manjka, na čem mora delati.«

Tičar v top formi

»Slaba prva tekma, dve zmagi pozneje. Malo nihanj v igri, malo spremenjena zasedba... Dobre in slabe stvari, slabe bo treba odpraviti do prvenstva in graditi na dobrih. Lepo, da smo jih dobili po riti na prvi tekmi in videli, da ni vse tako idealno, če odstopimo od tistega, kar se od nas želi,« je bil kratek in jedrnat kapetan Tomaž Razingar ter dodal: »Če je dobro, je dobro, če je slabo, je pa slabo. Prva tekma je bila slaba, prva tretjina proti Slovaški tudi ni bila idealna. Druga in tretja tretjina sta bili proti Italiji boljši, en napad pa je odstopal. Rok Tičar je na vrhunski ravni, ob njem pa sta bila odlično videti tudi David Rodman in Jan Urbas.« Omenjena trojica je ob odsotnosti Jegliča in Saboliča tokrat tvorila udarni slovenski napad, Tičar pa je bil z naskokom najboljši ris, med drugim je dosegel tri zadetke in zbral štiri podaje. Z veseljem je klubsko sredino za kratek čas zamenjal z reprezentančno, saj mu s Slovanom iz Bratislave ne gre dobro v ligi KHL. »Ta turnir je bil kar dobrodošel. Res ne igramo v skladu s pričakovanji. Končnica se nam je že izmuznila. Slišimo govorice, da Slovana morda v prihodnji sezoni ne bo več v KHL. Ne vem, počakati moramo do konca marca,« je razkril Tičar, ki pa mu zagotovo ne bo manjkalo privlačnih ponudb ob morebitnem slovesu od Slovana.

Prekaljeni napadalec in pomočnik kapetana Marcel Rodman je po zadnji tekmi dejal: »V zadnjem obdobju smo na takšnih turnirjih dobili kar vse tri tekme, zdaj pa nam to ni uspelo. Proti Avstrijcem res nismo bili pravi. Morda je razlog v psihični pripravljenosti, saj smo jih redno premagovali in morda mislili, da bo tudi tokrat nekako šlo. Tudi naslednji tekmi nismo začeli najbolje, a so bili določeni deli dobri. Z nami je bilo nekaj novih obrazov, ki jim je tudi težje kaj prispevati, če celotna ekipa ni na ustrezni ravni. Če igra steče, potem tudi oni dobijo samozavest, moč in sproščenost v igri, tako da lažje pokažejo tisto, kar znajo.« Sicer so se v slovenskem taboru strinjali, da so vsi trije vratarji (Robert Kristan, Luka Gračnar in Gašper Krošelj so branili po eno tekmo) dobro opravili svoj posel. Za mesto med vratnicama sicer kandidira tudi Andrej Hočevar (Epinal), ki si prav tako želi nastopiti na svetovnem prvenstvu elitnega razreda od 1. do 17. maja na Češkem. Slovenija bo turnir začela v skupini B v Ostravi, kjer bodo njene nasprotnice ZDA, Finska, Slovaška, Rusija, Danska, Norveška in Belorusija.

Bolnišnica med risi

Na dunajskem turnirju sta zaradi igranja v ligi NHL oziroma KHL manjkala prva zvezdnika slovenske reprezentance Anže Kopitar (Los Angeles Kings) in Jan Muršak (CSKA Moskva). Dva dneva pred začetkom turnirja je imel veliko smolo Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), ki mu je tekmec z drsalko nesrečno porezal desno nadlaket. Žiga je s povezano roko vsak dan prihajal na Dunaj in s tribune spremljal kolege. Na tokratno akcijo zaradi poškodb niso prišli še branilci Mitja Robar (Mlada Boleslav), Andrej Tavželj (Toros Neftekams), Sabahudin Kovačevič (Gradec) ter napadalca Robert Sabolič (Sparta Praga) in Aleš Mušič (Telemach Olimpija). Že prvi dan zbora je zbolel Anže Kuralt (Epinal), ki tako ni odpotoval na turnir. Tu je še dolgo odsotni branilec Aleš Kranjc (Södertälje), ki zdravi huje poškodovano ramo že od novembra. Selektor Matjaž Kopitar še upa, da bo prišel na aprilske priprave. Sicer je hotel tokrat preizkusiti tudi branilca Miho Štebiha (Mlada Boleslav), a je tudi on ostal v klubu zaradi lažje poškodbe prepone. Zaradi povišane temperature zadnje tekme na Dunaju ni odigral branilec Jurij Repe (Havirov).

Brez predstavnika za medije

Na skromno obiskanem turnirju v dvorani Alberta Schulza je bilo opaziti tudi peščico slovenskih navijačev, oblečenih v reprezentančne drese in z zastavami v rokah. Marcela Rodmana je spremljala tudi družina, sin in hčerka sta po tekmi skrbno preverila ozračje pred slačilnico, ko sta obiskala očeta. Za brezhibno logistiko in preostale zadeve je skrbel vodja reprezentance Jože Kovač, izbrano vrsto je spremljal tudi generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejan Kontrec. Po drugi tekmi smo srečali predsednika HZS Matjaža Rakovca. V slovenski odpravi pa smo pogrešali predstavnika za odnose z mediji pri HZS Petra Prelca. Razlog za njegovo odsotnost naj bi bilo varčevanje. Če je res tako hudo... 

Deli s prijatelji