ORLI

Oselska megla ni zakrila Prevcu pogleda na globus

Objavljeno 09. februar 2016 08.52 | Posodobljeno 09. februar 2016 08.53 | Piše: Marko Uršič

Slovenski skakalci so na Holmenkollnu vknjižili ekipno zmago, posamična tekma je odpadla.

Peter Prevc se je orlovsko prebijal skozi holmenkollnsko meglo. Foto: AP

Megla v Oslu je bila tako gosta, da bi se skozi njo lahko prebijali ali na drakarjih pluli le pogumni Vikingi. Hrabrost so pokazali tudi smučarji skakalci in v soboto odskočili ekipno tekmo, v nedeljo pa je megla z močnim, smer spreminjajočim vetrom preprečila izvedbo posamične tekme. Tako je skakalnico Holmenkollen v predmestju Osla kot pogumni Vikingi osvojil slovenski kvartet, ki je zmagal na moštveni preizkušnji. Jurij Tepeš (122,5 in 126 m), Domen Prevc (126 in 130 m), Robert Kranjec (116 in 127 m) in Peter Prevc (126 in 130 m) so zbrali 977,7 točke, Sloveniji pa priskakali deveto ekipno zmago v svetovnem pokalu. Fantje glavnega trenerja Gorana Janusa so za 32,4 točke prehiteli Norvežane, Daniel-André Tande, Anders Fannemel, Johann André Forfang, Kenneth Gangnes, njihovi skoki so veljali za 945,3 točke, tretja je bila Japonska, Taku Takeuči, Kento Sakujama, Daiki Ito in Noriaki Kasai so kot dežela vzhajajočega sonca kakovostno vzšli, zbrali 927,2 točke ali 50,5 manj kot slovenska četverica. Ta je bila v letošnji sezoni druga na uvodu v Klingenthalu, v Willingenu in Zakopanah ni bilo stopničk, sicer pa so si slovenski fantje pred Oslom zadnjo zmago prisvojili lanskega 21. marca v Planici. Slovenci skakalci so s triumfom dosegli 59. zmago v svetovnem pokalu, od njih je 50 posamičnih in torej devet ekipnih. Pri vseh skupinskih zmagah sta skakala Peter Prevc in Jurij Tepeš, zanimivo, ta se je po naletu vedno spustil kot prvi od Slovencev, le enkrat je pri ekipnem zmagoslavju manjkal Kranjec. »Resnično je že bil čas, da stopimo skupaj in tudi zmagamo,« je po deveti ekipni zmagi pripomnil Jurij Tepeš.

Sicer se je na Holmenkollnu tudi videlo, da je na Norveškem kralj smučarski tek, seveda tudi rekreativno, pod skakalnico ni bilo takšne gledalske gneče, kot bi je bili vajeni. Odpoved posamične tekme v Oslu je bila, po dveh v Kuusamu, tretja v letošnji sezoni, svetovni pokal pa se nadaljuje jutri v norveškem Trondheimu, za točke svetovnega pokala se bo skakalo od 17. ure. Oselska megla pa ni zameglila pogleda Petra Prevca na veliki kristalni globus, v skupnem seštevku ima še vedno 369 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom. Svoj pogled na sezono je izrazil tudi legendarni nemški orel Martin Schmitt. »Peter Prevc, pa tudi drugi Slovenci, so zelo agresivni na odskočni mizi. Takoj preidejo v letenje, Prevc pa je v slednjem zelo močan. Ker je stalen pri odličnih izidih, je tudi samozavesten. Ne vidim možnosti, da bi ga Severin Freund v nadaljevanju sezone še ujel,« je pojasnil Schmitt. Peter Prevc je sicer v tej zimi zaslužil že 135.400 švicarskih frankov. Ker pri nas živimo od evrov, napišimo, da je to 122.417 evrov.

Stopničke čakajo

V avstrijskem Hinzenbachu pa sta bili dve tekmi skakalk. Na prvi je Maja Vtič osvojila četrto mesto, po prvi seriji je bila druga, zapisali so ji daljavi 88 in 86,5 m ter 232,2 točke. Zmagala je Japonka Sara Takanaši (93,5 in 93 m, 257,2), druga je bila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz (88 in 88,5 m, 238,9), tretja pa Norvežanka Maren Lundby (87,5 in 89 m, 238,5). Ema Klinec je bila deveta, Špela Rogelj 11., 12. Urša Bogataj, 22. Eva Logar, 23. pa Katja Požun. Ema Klinec je bila na drugi tekmi v Hinzenbachu s petim mestom (86,5 in 90 m, 236,9) najboljša Slovenka. Znova je slavila Takanašijeva (98 in 90 m, 260,1) pred Avstrijkama Danielo Iraschko-Stolz (88,5 in 90 m, 242,0) in Jacqueline Seifriedsberger (90 in 88 m, 240,3). Maja Vtič je bila tokrat šesta, Špela Rogelj osma, Katja Požun 11. in Urša Bogataj 12. Do točk svetovnega pokala je doskočila tudi Eva Logar na 24. mestu. Slovenske orlice so sicer izenačile zgodovinski dosežek, saj se jih je kar pet uvrstilo med najboljših dvanajst. Podobno jim je uspelo le še na domači tekmi na Ljubnem ob Savinji leta 2013; na Ljubnem bodo skoki za svetovni pokal, na sporedu sta dve posamični tekmi, to soboto in nedeljo. Sara Takanaši je od dvanajstih tekem zmagala enajstič v sezoni, desetič zapored, v karieri pa je v 68 tekmah 41-krat stala na najvišji stopnički. Miniaturna Japonka iz Kamikave ima v skupnem seštevku 1180 točk, Iraschkova 809, Maja Vtič pa je tretja s 538 točkami.

 Za Ljubno bodo nared

»Za torek smo imeli na Ljubnem načrtovan trening, a so nas obvestili, da skakalnica še ne bo pripravljena. Morda bi lahko skakali v sredo, a je vremenska napoved slaba, veliko dežja. A rezultati kažejo, da ne potrebujemo veliko treninga na skakalnici. Na Ljubnem bomo pripravljeni tako, kot je treba,« je glavni trener slovenskih skakalk Stane Baloh napovedal ljubenski svetovni pokal konec tedna.

Deli s prijatelji