SKOKI

Orlovsko kopičenje nad švedskim loviščem

Objavljeno 26. februar 2015 08.06 | Posodobljeno 26. februar 2015 08.15 | Piše: M. U.

Na nordijskem svetovnem prvenstvu danes popravni izpit za Petra Prevca in druščino. Tekma na večji falunski napravi bo tudi v primežu morebitnih težav s premočnim vetrom.

Peter Prevc.

Skakalci imajo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu danes novo preizkušnjo, tisto na veliki napravi, veliki 134 metrov. Slovenci pa bodo imeli ob tem tudi popravni izpit; posebno Peter Prevc, ki je preizkušnjo na manjši, stometrski švedski pručki sklenil le na trinajstem mestu. Vodilni v svetovnem pokalu sicer brani srebrno odličje izpred dveh let s prvenstva v italijanski dolini Fiemme; tam je zmagal Poljak Kamil Stoch, bron pa so obesili za vrat Norvežana Andersa Jacobsena. Tokrat širši krog favoritov za večje falunske skakalne medalje lahko poiščemo v norveškem, nemškem in avstrijskem taboru, posamezniki, kot so Prevc, Čeh Roman Koudelka in japonski superveteran Noriaki Kasai, pa bodo orlom iz norveško in nemško govorečih gnezd poskušali prekrižati načrte oziroma s krili kar pot.

Vetrovna Švedska

V taboru slovenskih skakalcev je bil glavni trener Goran Janus v zadnjem času tudi tarča vprašanj, ali niso Prevc in druščina v Falun prispeli prepozno in malodane z letališča odšli na drugi trening za preizkušnjo na manjši napravi, prvega so zamudili. Janus je odgovarjal, da ker ne gre, da je zdaj vse krivo, v nasprotnem primeru pa ta (pre)pozen prihod ne bi nikogar motil. Včeraj so morali v zimski divjini osrednje Švedske zaradi premočnega nordijskega vetra prelagati kvalifikacije za današnjo tekmo, a Peter Prevc je že na treningu dokazal, da se je z veliko skakalnico Lugnet le bolj sprijateljil kot s stometrsko. Tretje in šesto treningmesti pomenita stopnjevanje, a niti konkurenca ne spi. Severin Freund (v prevodu prijatelj), Stefan Kraft (moč), Richard Freitag (petek) in še množica drugih bo lovila tri žlahtne kovine, in izmed vseh bo žlahtno nasmejan le trio. V slovenskem taboru sicer iskreno upajo, da bo med njimi tudi Peter Prevc.

Deli s prijatelji