POGODBE

Orlov niso oskubli, imajo 100.000 evrov

Objavljeno 26. november 2014 11.40 | Posodobljeno 26. november 2014 11.40 | Piše: Marko Uršič

Na smučarski zvezi ni tekla kri, ampak tinta iz kemičnih svinčnikov, skakalci imajo pogodbe.

Peter Prevc.

Slovenskim smučarjem skakalcem je grozilo, da ne bodo privolili v to, da bi bili še vedno v zraku, brez pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije. Izvršilni odbor te jim je namreč naložil, naj jih podpišejo po prihodu z uvodne tekme svetovnega pokala v Klingenthalu. Če avtograma ni, se ne sme niti oditi na naslednjo postajo, konec tedna v finskem Kuusamu. Orli so bili namreč zlovoljni in imeli pripravljene kremplje, ker v pogodbah ni bilo črno na belem zapisane številke, predvidene za denarne nagrade. Numerično pa tega ni bilo, ker SZS dejansko financ ni imela zagotovljenih, in je vse spominjalo na zlom newyorške borze leta 1929.

Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, se je včeraj na sedežu SZS v Podutiku sestal z našimi orli, iz sestankovalne sobe pa ni letelo perje. Sejanje je trajalo (le) 24 minut, nato pa sta Jasnič in zmagovalec poletne velike nagrade Jernej Damjan, obiskuje tudi seje IO in je bil tokrat predstavnik skakalcev za odnose z javnostmi, povedala, kaj so se domenili. »Sklep oziroma dogovor, ki smo ga dosegli s fanti, je, da gremo na lanske pogodbe. Odnesel jih bom predsedniku smučarske zveze Enzu Smrekarju, da jih kot prvi podpiše. Fantje se s tem v celoti strinjajo. Glede dodatkov bo vse tako, kot je bilo v pogodbi lani, na razpolago bo enaka vsota. V dogovoru smo z dodatnim pokroviteljem, če bo treba, bomo verjetno postorili še kakšno drugo stvar. Ampak, v glavnem fantje morajo dobiti tisto, kar jim glede bonusov in nagrad gre,« je stanje razložil Jasnič in tako tudi razkril, da bo bonusni denar za orle na ravni lanskih 100.000 evrov. Novi pokrovitelj bi prispeval v orlovo gnezdo, pojavil pa bi se na tekmovalnih dresih, na katerih je še za 50 kvadratnih centimetrov prostora za oglaševanje.

Lažje bodo skakali

Jernej Damjan je po funkcionarski plati pojasnil še stališče neposrednih proizvajalcev. »Domenili smo se, da pogodbe ostanejo enake, kot so bile v lanski sezoni. Lani smo bili zadovoljni, nočemo ničesar več, ker vemo, kakšen je gospodarski položaj. Rekli pa smo, da bi imeli vsaj toliko kot lani. Če bodo pogodbe natančno takšne, sploh ni nobenih težav, smo zadovoljni in bomo malce lažje skakali. Vse, kar se tiče pogodb in številk, ki spadajo k pogodbi, torej tudi vsi aneksi, bo enako kot v lanski sezoni. Tako nam je bilo obljubljeno, če bo tako, priznam, da bom lažje spal. In tudi skakal. Da tudi lani nismo dobili izplačanega vsega denarja, pa je to tveganje, ki se ga zavedamo. To so ekstranagrade, se pravi na rezultate, pri katerih nam je jasno, da mora biti proračun določen. Ne morejo nam namreč plačevati v nedogled, če bi bili, banalno rečeno, v svetovnem pokalu na prvih osmih mestih, bi bila ta vsota pol milijona evrov. Toliko ne moremo pričakovati. A ostali so vsaj tisti fiksni zneski, ki so enaki, kot so bili lani,« je govoril Damjan. »Takšni zapleti gotovo vplivajo na nas, sam priznam, da sem kar veliko prebral in preštudiral, da bi se lažje pogovarjal z odgovornimi in da bi čim prej prišli do nekega zaključka. Res sem vesel, da smo se dogovorili tako hitro, da je takšen sklep, in upam, da bo to obstalo. Kakor vse v Sloveniji, dokler ni vse črno na belem, bom malenkostno skeptičen. Ampak močno upam, ker imam res dosti. Gotovo s takšno stvarjo v podzavesti ni preprosto skakati,« je nadaljeval. Zaradi bonusa 100.000 evrov pa je imel še slikovito ponazoritev. »Če bo en dober, pa drugi slabi, bo dobil veliko, če bomo vsi dobri, pa si bomo morali denar porazdeliti. A to je normalno, nobena pogodba nima neomejene vrednosti, to nam je jasno. Da pa zaradi nepodpisanih pogodb ne bi odšli na tekme, je pa tako, da smo mi tisti, zaradi katerih sponzorji dajejo denar. V nacionalnem interesu je, da gremo na tekme,« je z besednimi krili zamahnil Jernej Damjan, medijski predstavnik slovenskih orlov. Torej na Smučarski zvezi Slovenije ni tekla kri, ampak le tinta iz kemičnih svinčnikov. Vse, za zdaj, je v redu in prav, vidimo se ob naslednjem zapletu.

Deli s prijatelji