NOVOLETNA TURNEJA

Orli bodo dobesedno skočili v leto 2014

Objavljeno 27. december 2013 08.18 | Posodobljeno 27. december 2013 08.18 | Piše: Marko Uršič

V nedeljo se z uvodno tekmo v Oberstdorfu začenja 62. novoletna skakalna turneja.

Robert Kranjec si že v Oberstdorfu želi vrhunsko uvrstitev na novoletni turneji. Foto: Reuters

Na novoletnem jedilniku se za novo leto najde tudi kakšen priboljšek, športnega pa že imamo. Jutri se bo s kvalifikacijami v Oberstdorfu namreč začela 62. turneja smučarjev skakalcev, razpotegnjena na staro- in novoletne dneve, na Bavarskem in v Avstriji bodo ob novoletnih klobasah in pivu tek tešili tudi s snežnimi orli.

Rdeče-bele-rdeči želijo tokrat skupno zmagati še šestič zapored, Gregor Schlierenzauer, 7. januarja praznuje 24. rojstni dan, pa tretjič zapovrstjo. A Avstrijci bodo morali tokrat zadržati poljski napad, saj Poljaki v letošnji sezoni na skakalnicah streljajo z vsemi topovi. Oberstdorf (nedelja), Garmisch-Partenkirchen (1. januarja), Innsbruck (4. 1.) in Bischofshofen (6. 1.) bodo postaje pred viškom sezone na olimpijskih igrah v Sočiju, že jutri pa se splača biti najboljši v kvalifikacijskih skokih, saj bo srečnež in spretnež bogatejši za 2000 evrov. Med skakalce bodo sicer razdelili rekordnih 257.600 evrov, torej se fantom splača namazati smučke in peruti, skupni zmagovalec bo bogatejši za 16.340 evrov. Če pa Schlieri zmaga, se bo s tremi skupnimi zmagami, drugo za drugo, izenačil z dosežkom Norvežana Bjørna Wirkole iz obdobja od leta 1967 do 1969. A tirolski mladenič je v letošnji zimi s formo sila nestanoviten. »Tako je to, skoki so enkrat lahko zelo zapleteni, drugič sila preprosti. Včasih mi zmanjka zbranosti. A za novoletno turnejo se pretirano ne obremenjujem. Pomembno je, da bom dobro skakal, vse drugo bo prišlo samo po sebi,« se brani amaterski fotograf. Poljaki računajo, da bodo po letu 2001 in Adamu Malyszu spet odnesli ves plen. Kamil Stoch je v odlični formi, vodi v svetovnem pokalu, za njim prihajajo novi leteči Poljaki. Tudi Nemci bodo po letu 2002 – s štirimi posamičnimi zmagami je, edinemu v zgodovini, uspelo Svenu Hannawaldu – skušali zavzeti skakalnični zračni prostor. Petintridesetletni Martin Schmitt bo nastopil zadnjič, osemnajstič (!), 36-letni Finec Janne Ahonen, petkrat skupno prvi, bo tudi zraven. Toliko, da ne bi menili, da so na turneji le ambiciozni mladci. Kajti v japonski reprezentanci bosta tudi 43-letni Takanobu Okabe in 41-letni Noriaki Kasai. Če se pošalimo, v smučini bi se moral zapeljati le še zapiti zabavljač Matti Nykänen, pa bi bila s 50-letnikom veteranska mera polna.

Samo Peterka dobil turnejo

Zavrtimo kolo zgodovine nazaj. V sezoni 1996/97 je novoletno turnejo dobil Primož Peterka, a letos slovenski skakalci, po zimski formi, niti približno ne morejo meriti tako visoko. »Želja je en tekmovalec skupno do 10. mesta in en do 15.,« razmišlja glavni trener Goran Janus in prostor za izboljšave vidi tudi v tehniki. Peter Prevc, lani osmi, pravi, da si ni postavljal ciljev, po izidih namreč, poudarja pa, kot vsi skakalci, da je vse v občutku. Fantje namreč vedo, da zlitje z idealom na odskočni mizi in v zraku prinaša visoke uvrstitve. Slovenija ima na turneji sicer štiri posamične zmage: Peterka (1997 in 2003, obakrat Garmisch), Primož Ulaga (1987, Innsbruck) in Peter Žonta (2004, Innsbruck).

Na novoletni turneji bodo v novo leto stopile številne zimskošportne sile, zraven pa bo tudi Anglež, ali bolje rečeno Britanec. Michael Edwards, znani Orel Eddie, je pred leti navduševal s svojim skakalnim zabavljaštvom, pri 50 letih pa bo spet okušal skakalnične pasti. Najprej so bili (varnostni) pomisleki o vrnitvi moža iz Cheltenhama kot predskakalca v Garmischu, a po omehčanju srca gostiteljev v Oberstdorfu bo Eddie v spremljevalnem šovu le skakal na majhni otroški skakalnici. Naziv programa bo Premagaj Orla, saj se bodo najstniki merili v konkurenci z norim Angležem. Ta je v svetu zaslovel na olimpijskih igrah leta 1988 v kanadskem Calgaryju, ko je v smučarskih skokih premierno zastopal barve Združenega kraljestva. Sicer ni premagal nikogar, a je pobral obilo simpatij in si pridobil zabavljaški status. »Orel Eddie je tudi s petdesetimi leti še vedno privlačnost,« je pripomnil Peter Kruijer, predsednik smučarskega kluba iz Oberstdorfa.

Tam se je rodil tudi Nico Polychronidis, ki od sezone 2012/13 skače za očetovo domovino Grčijo, nastopil je tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu nordijcev v Val di Fiemmeju. Torej, imamo Grka, Britanca, skačejo tudi Kazahstanci in Južni Korejci; kakšna poživitev prehoda v leto 2014, da na skakalnicah ne bo videti le klasičnega boja srednje Evrope in Skandinavije, z veteranskimi japonskimi kamikazami kot pretečo silo. Radi pravimo, da bomo 31. decembra skočili v novo leto, no, snežni orli bodo to tudi dobesedno.

Deli s prijatelji