DRŽAVNO PRVENSTVO

Olimpija brez evforije proslavlja 15. zvezdico

Objavljeno 13. april 2016 12.22 | Posodobljeno 13. april 2016 12.24 | Piše: Rok Tamše

Hokejisti Telemach Olimpije so v finalu državnega prvenstva premagali Sij Acroni Jesenice.

Hokejisti Telemach Olimpije so osvojili naslov prvaka, na zaostale plače bodo še malce počakali. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Zadnjo, peto finalno tekmo državnega prvenstva je Telemach Olimpija pred 3300 gledalci v Hali Tivoli dobila z izidom 2:0 (0:0, 0:0, 2:0), v zmagah je bila boljša s 3:2. Gol odrešitve je v 43. minuti s spretnim prodorom in izjemnim strelom dosegel Jure Sotlar, 15. naslov prvaka zmajev v samostojni Sloveniji pa je v 56. minuti potrdil Gregor Koblar, ki je zadel prazna vrata, saj so Jeseničani poskušali priti do rezultatskega zasuka brez golmana. Za kaj takega ni bilo dosti možnosti, saj je malo pred tem veliko neumnost storil Tadej Čimžar, ki je z grobim naletom podrl Mateja Hočevarja, tako da je ta moral ob pomoči soigralcev zapustiti led. Čimžar si je za nešportno potezo prislužil petminutno in še disciplinsko kazen igre, tako da so bili Gorenjci do konca tekme oslabljeni po številu. V finalu z nizkim številom zadetkov ter bolj kot ne skromno, izrazito obrambno naravnano igro (ključna igralca serije sta bila vratarja Olivier Roy in Žan Us) so zasluženo slavili Ljubljančani, Jeseničani pa ostajajo pri desetih zvezdicah za naslov slovenskega prvaka.

»Odločalo je to, da smo verjeli do konca. Pritiskali smo na njihova vrata, napadali, prej ali slej se je moralo poklopiti in se tudi je. Vedeli smo, kako bodo igrali Jeseničani. Defenzivno so odigrali pričakovano, ofenzivno niso bili tako nevarni, čakali so na protinapade, a smo jih večinoma dobro držali in zasluženo se veselimo tega naslova. Najlepše je seveda zmagati pred domačim občinstvom,« je dejal kapetan Telemach Olimpije Aleš Mušič, ki med slavjem ni pozabil na župana Zorana Jankovića; ta je tekmo spet spremljal tik ob ograji za vrati. Povabil ga je tudi na skupno fotografiranje z moštvom med rajanjem na ledeni ploskvi. Jure Sotlar je bil z dvema zadetkoma in dvema podajama najučinkovitejši igralec letošnje finalne serije, led je prebil tudi na odločilni tekmi. »Gol je bil zelo pomemben. Dobro smo igrali že na prejšnjih tekmah, ko je šepala učinkovitost. Odločilno je bilo to, da smo delovali kot moštvo. Jeseničani so se zelo dobro upirali z značilno gorenjsko trmo. Naš naslov prvaka je povsem zaslužen,« je dejal 22-letni Sotlar, ki si ni mogel privoščiti dolgega proslavljanja, saj je moral dan po finalu v službo. Zaradi zamude s plačami pri Olimpiji pač ne bi mogel normalno živeti.

Tudi trenerju zeleno-belih Bojanu Zajcu je odleglo, a tudi pri njem ni bilo zaznati posebne evforije. »Izpostavil bi fantastično psihološko stabilnost fantov ne glede na zelo težke razmere v klubu, ki jih do letos še niso doživeli. Do konca so bili motivirani, lepo je bilo delati s to ekipo. Vseskozi smo verjeli v zmago. Bog ne daj, da bi izgubili. To bi bila katastrofa. Kljub temu da smo v ligi EBEL igrali slabo, je ta naslov prvaka vsaj majhno zadoščenje. Prepričan sem bil o končni zmagi, tudi ko smo doma izgubili po kazenskih strelih, nisem zganjal panike,« je dejal Zajc.

Na drugi strani so lanski prvaki razočarani zaradi neizpolnjenih ciljev v tej sezoni. V ligi INL so hoteli do finala, a so izpadli stopničko nižje, na domači sceni je bila v načrtu ubranitev naslova prvaka. »Seveda smo razočarani, zapravili smo dva zaključna ploščka. Toda če ne dosežemo zadetka, ne moremo zmagati in biti prvaki. Dali smo vse od sebe in se borili do konca. Olimpija je bila drugačna in boljša kot lani. Mislim pa, da se hokej na Jesenicah razvija v pravo smer,« je povedal kapetan Sij Acroni Jesenic Miha Brus. V železarskem mestu do konca aprila pričakujejo novico, ali bodo v prihodnji sezoni udeleženci lige EBEL skupaj s Telemach Olimpijo, medtem pa na vso moč snubijo nove sponzorje in druge podpornike. Obisk na tekmah finala DP je potrdil, da so ljubitelji hokeja lačni večnih derbijev.
 

Deli s prijatelji