SKAKALNI PRAZNIK

Odzivi naših skakalcev: To je prava mala katastrofa

Objavljeno 24. marec 2017 22.21 | Posodobljeno 24. marec 2017 22.21 | Piše: STA, Mo. S.

Domnu Prevcu po današnji predstavi Planica še ni prirasla k srcu.

Peter Prevc.

PLANICA – Deseto mesto Petra Prevca na prvi posamični tekmi na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek ni tisto, kar je pričakovala večina izmed 16.500 gledalcev, ki so prišli v Planico. Tudi glavni slovenski trener Goran Janus je bil po petih sezonah, ko so Slovenci vsaj na eni tekmi zmagali, nezadovoljen.

Peter Prevc je pojasnil, da je zaradi napake med letom tekmecem pustil najmanj deset metrov in je za zmagovalcem, Avstrijcem Stefanom Kraftom, zaostal več kot 60 točk. »Prvi tekmovalni dan je ogledalo celotne sezone. Tako mi kaže tudi v skupnem seštevku. Moji poleti so bili solidni, vendar ni bilo presežka, da bi dodal deset metrov ali več. Delal sem napake med letom v zraku in tekmecem dal še nekaj prednosti. Prav drugače kot včeraj, v drugo smer mi gredo smuči. Te se mi obrnejo na rob, tako se zmanjša površina v zraku, manjši je upor in tako nas fizika prizemlji prej, kot bi se to zgodilo sicer. Ne najdem načina, kako bi to popravil. Upam, da nas bo v soboto publika spodbudila, da bomo prebudili občutke, da bomo iz ozadja možganov privlekli tiste občutke, ki jih vsi imamo. Fantje smo pripravljeni in lahko dobro skočimo. Če ima publika to orodje, naj ga prinese,« je gledalce pozval Prevc.

Domnu Planica še ni prirasla k srcu

Domen Prevc je bil prvi med vsemi v poskusni seriji, ko je poletel 234,5 metra, nato pa je na tekmi skočil 212 in 229 metrov ter zasedel 20. mesto. »Nekaj povprečnega je tole, poskusni skok je bil kar dober, ker sem imel tudi dober počep, potem pa sem poskušal v prvi seriji še malo dodati, a se ni izšlo. Uživam sicer ne glede na vse in upam, da bomo še malo stopnjevali, to si želim tudi za ekipno tekmo. Da bi drugi potem, ko bodo pogledali name, rekli, varno in daleč je skakal. Jutri je nov dan, vse se lahko še spremeni. Planica mi še ni prirasla k srcu, nisem še pokazal pravih skokov. Imamo še nekaj serij in upam, da jih bom dobro izkoristil,« je pojasnil Domen Prevc, šesti v skupnem seštevku pokala in sedmi v poletih.

Takoj za najboljšim slovenskim skakalcem zime se je uvrstil Anže Semenič, namerili so mu 229,5 metra in 221 metrov, v poskusni seriji pa je s 13. naleta, najboljši so skakali z osmega, poletel kar 242 metrov. »V prvi seriji sem imel težave z doskokom in izgubil veliko točk, v drugo pa je šlo zelo dobro in sem zadovoljen. Vzdušje je izjemno, tudi letalnica mi leži. Tudi z manjšo napako me nese daleč. Vsi pridemo z veliko željo v Planico, da bi prišli tudi v reprezentanco za ekipno tekmo, tudi sam,« si je zaželel Semenič in trener Goran Janus ga je pozneje tudi uvrstil v ekipo.

Iz nje pa je izpadel Jernej Damjan, ki se je še v četrtek spopadal z visoko temperaturo, pred tekmo pa je bil že precej boljši, a jo je končal na 21. mestu. »Po torku sem se končno zbudil z energijo in veliko lažje delam vse skupaj. Sem zadovoljen, čeprav sem v prvi seriji naredil napako v zraku, v drugi pa na mizi. Toda vem, kje so napake in kako jih odpraviti,« je dejal Damjan.

Tepeš jezen nase

S 26. mestom ni bil zadovoljen Jurij Tepeš, ki mu ne leži veter v hrbet in je skočil 214,5 metra in 217 metrov. »Dva izredno zanič skoka sem opravil. Ne vem, kdaj sem v Planici skakal tako slabo. Čeprav sem imel lani še slabšo sezono, pa je tole prava mala katastrofa. V petek tu vedno piha malo v hrbet, kar mi ne ustreza, ne počutim se močnega, posebej ko tako slabo skačem kot v zadnji tretjini sezone. Ob vzgorniku sem še nekako konkurenčen, drugače ne,« je bil jezen sam nase Tepeš, ki je imel vso sezono težave z astmo in je bil povsem zdrav le dva tedna.

Tilen Bartol se je edini iz nacionalnega paketa v četrtek uvrstil na tekmo, na kateri je bil nato edini v slovenski vrsti, ki ni presegel 200 metrov in je s 199 metri končal planiške nastope po prvi seriji na 38. mestu. »V poskusni seriji sem naredil zelo dober skok, v prvi seriji pa se mi je ponesrečil, ker sem na mizi izgubil veliko hitrosti, česar pozneje nisem mogel rešiti, ker je bilo preprosto premalo hitrosti in višine. Sem pa zadovoljen z včerajšnjimi treningi in kvalifikacijami in tudi z današnjo poskusno serijo. Škoda, da se mi je ponesrečil ta zadnji skok, sem zelo razočaran, čeprav je za mano kar dober vikend,« je menil Bartol.

Deli s prijatelji