ALPSKO SMUČANJE

»Odločitev alpincev nam absolutno ne pomaga«

Objavljeno 18. oktober 2014 12.55 | Posodobljeno 17. oktober 2014 23.31 | Piše: Marko Uršič

Direktor SZS Jurij Žurej zimske športe brzda v finančnem duhu sanacijskega programa.

Slovenskim smučarkam grozi, da bodo opremo tekmovalno postavile le še v kot. Foto: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Alpsko smučanje, vsaj na izredni seji zbora panoge za alpsko smučanje so sklenili tako, ne bo dodatno zategovalo pasu in naj se raje za manjkajoči denar za izvedbo sezonskega programa mučijo in potijo znoj odgovorni izvršilni in tržni posamezniki na Smučarski zvezi Slovenije. Teoretično za skrpan program manjka še 226.000 evrov, praktično se seveda številka napihne, alpinci pa so v pingpongu žogico vodstvu SZS vrnili drzneje, kot če bi se o novem obmejnem incidentu za pogajalsko mizo prepirali Severna in Južna Koreja. Prvi operativec SZS je direktor Jurij Žurej, dva dni po mučnem in zloglasnem izrednem zboru pa je položaj razložil z naslednjimi besedami. »Na SZS potekajo procesi finančnega prestrukturiranja in sanacije. Urejamo razmere z bankami in zapiramo določen likvidnostni del iz preteklih let. Odločitev alpskega zbora nam pri sodelovanju z morebitnimi sponzorji in tistimi, s katerimi še nismo podpisali pogodbe, absolutno ne pomaga. Kvečjemu obratno. Zaradi tega imamo morda kakšno oviro več, kakor bi jo sicer imeli. Procesi normalno potekajo naprej in upamo na čim boljše rezultate. Bo pa treba, kar že vseskozi ponavljamo, ostati znotraj finančnih okvirov, ki jih imamo na voljo, zunaj teh se ne sme iti. Lahko da bodo manjša ali večja odstopanja, a v bistvu je to tisto, čemur moramo slediti,« je Žurej za uvod opisal bdenje nad stvarnostjo v Podutiku, kjer je sedež SZS.

Vodilni športne zveze z največjim proračunom v Sloveniji pa seveda potonitve alpskega tankerja v snežnem oceanu ne bodo gledali križem rok. »V skladu s statutom smučarske zveze je najvišji organ izvršilni odbor, kot direktor pa imam izvršilno funkcijo. V gospodarski družbi bi bil denimo izvršni direktor. Ne glede na to moramo uresničiti sanacijski načrt, po katerem delujemo že zdaj. Zaradi sklepa alpskega zbora, delali smo namreč pregled dotoka denarja, pa bodo na podlagi tega in načrtovanih odhodkov nedvomno predlagani ukrepi. Ti se za alpske discipline pripravljajo, a to ni stvar enega dneva ali dveh, ampak je treba o vsem dobro premisliti. Zaradi tega, ker bodo ti ukrepi, ki jih bomo sprejeli, imeli relativno dolgoročne posledice in zaradi tega morajo biti premišljeni,« je nadaljeval.

Neskladni alpinci

»Ukrepi se še pripravljajo, že pred tem pa je bila sprejeta sanacija. Ta je bila potrjena na izvršilnem odboru in se tudi izvaja. Tu so še specifike znotraj posameznih panog in poslovnih dogodkov v smučarski zvezi, ki jih kot direktor dejansko odrejam glede na aktualne potrebe vsake posamične panoge ali procesa. Primer, v petek dopoldne smo se pogovarjali o valutnih razmerjih med valutama, in to je eden od specifičnih ukrepov, ki se izvajajo, da zagotoviš boljše valutne tečaje in da zaradi tega ven dobiš več denarja. Okoli ukrepov za posamične panoge pa je tako, da bomo sredi naslednjega tedna imeli relativno jasen pregled, kje so posamezne panoge glede na ukrepe, ki jih je predlagal izvršilni odbor. Glede na to se bo naprej posredovala specifikacija za vsako panogo, kaj je treba dodatno narediti, da se ostane znotraj finančnih okvirov. V sanacijskem načrtu je bilo izrecno zapisano in tudi povedano na seji, da se bo delal rebalans plus. To se pravi pregled stanja vsaj enkrat na mesec. Ker se mora kot prvo videti, kdo je podpisal, kdo ni, ali so nastali nepredvideni stroški, to pa je stvar mesečnega preverjanja. Pri alpskih smučarjih je neskladje med tem, kaj je bilo možno in kaj so dejanski prihodki. Pri drugih panogah so te razlike minimalne ali jih skoraj ni,« je še analitično razložil direktor SZS.

»Vse je zelo tehničen proces, številka je številka in znotraj tega moramo ostati. Kljub temu da lahko razumemo željo alpincev in njihove pomisleke, se na koncu ve, kako delujejo gospodarstvo in banke. S plačo si lahko, ko pridete v trgovino, privoščite le toliko, kolikor imate gor in kolikor imate limita na kartici, nič več,» je bil nazoren. Alpinsko vodstvo še vedno razmišlja na socialističen način in starokopitno; saj bo nekdo drug prinesel denar. »Točno tako,« je še piko na i pritisnil direktor SZS Jurij Žurej.

Deli s prijatelji